Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sabah ανέφερε πως «σε 1-2 μήνες θα κάνουμε αποφασιστικά βήματα για να ξεκινήσουμε εμπόριο σε τοπικά νομίσματα της κάθε χώρας. Αυτό θα γίνει με τις χώρες που έχουν σημαντικό μερίδιο στο εμπορικό μας έλλειμμα. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να χτιστεί ένα νέο σύστημα και νέοι κανόνες παιχνιδιού για μια εμπορική ισορροπία που θα βασίζεται στην ισότητα». Δεν είναι ξεκάθαρο με ποιες χώρες σχεδιάζει να κάνει αυτό το βήμα η Τουρκία, όμως στο παρελθόν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κάνει παρόμοιες αναφορές κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Αναλυτές εκτιμούν πως ενδέχεται να γίνει μια προσπάθεια χρήσης τουρκικής λίρας στις εμπορικές συναλλαγές με χώρες της Μέσης Ανατολής.
Εν τω μεταξύ, στον αντιπολιτευόμενο τύπο υπάρχουν αναφορές για σοβαρή έλλειψη συναλλαγματικών αποθεμάτων της Τουρκίας. Ομως ο Αλμπαϊράκ είναι αισιόδοξος και προβλέπει πως η τουρκική οικονομία θα αναπτυχθεί και το 2020! «Θεωρώ πως το τελευταίο τρίμηνο του 2020 θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και θα κλείσουμε τη χρονιά με θετικό πρόσημο.
Η κεντρική τράπεζά μας έχει απόθεμα 86 δισ. δολαρίων και με τη σημερινή εικόνα αυτά είναι υπεραρκετά για να εξυπηρετηθούν οι εσωτερικές και οι εξωτερικές υποχρεώσεις της χώρας στις προθεσμίες τους που λήγουν», υποστήριξε.
Η Τουρκία όμως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω των επιπτώσεων της επιδημίας του κορονοϊού. Οι εξαγωγές τον Απρίλιο του 2020 μειώθηκαν κατά 41,3% σε σχέση με το αντίστοιχο μήνα του 2019. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 28,3% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019. Αυτή η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα της χώρας τον Απρίλιο του 2010 να φτάσει στα 3,97 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ τον Απρίλιο του 2019 ήταν στα 2,93 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας ξεπέρασε όλες τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας. Στο διάστημα Ιανουαρίου-Aπριλίου η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κατά 17,4% έναντι του δολαρίου και 14,7% έναντι του ευρώ με τους οικονομικούς αναλυτές να αναφέρουν πως η τουρκική λίρα ενδέχεται να συνεχίζει να χάνει την αξία της σε όλη τη διάρκεια του έτους. Παράλληλα εντύπωση προκαλεί και η αύξηση των CDS (ασφάλιστρα ομολόγων) της Τουρκίας. Μέσα σε 4 μήνες η τιμή τους αυξήθηκε κατά 102% και από τις 282,2 μονάδες έφτασαν στις 572,02 μονάδες. Αναλυτές αναφέρουν πως αυτό δείχνει την αύξηση της αβεβαιότητας των επενδυτών για τα κρατικά ομόλογα της Τουρκίας.
Οσο για την πανδημία, τα στοιχεία αναφέρουν μείωση του αριθμού των νεκρών και των κρουσμάτων από κορονοϊό. Συνολικά από τις 13 Μαρτίου που είχε ανακοινωθεί το πρώτο κρούσμα η Τουρκία καταγράφει 3.397 νεκρούς 126.045 κρούσματα.
Χθες ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως στις 11 Μαΐου θα ανοίξουν τα κέντρα υγείας, τα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ρούχων και τα εμπορικά κέντρα. Οι ανακοινώσεις έγιναν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του Ερντογάν. Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet, τα σχολεία ενδέχεται να επαναλειτουργήσουν τον Ιούνιο για 4 εβδομάδες. Οι εσωτερικές πτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου ενώ οι διεθνείς πιθανότατα μετά τις 10 Ιουνίου.