Η πόλη της κεντρικής Κίνας όπου ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο στα τέλη του 2019, πρόσθεσε άλλα 1.290 θύματα στα 2.579 που είχαν καταμετρηθεί στον απολογισμό της Πέμπτης, φέροντας στο φως λανθασμένες αναφορές, καθυστερήσεις και παραλείψεις, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
Η αναθεώρηση προς τα πάνω ανακοινώνεται έπειτα από ευρύτερες εικασίες ότι ο αριθμός των νεκρών της Γουχάν είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που έχει ανακοινωθεί. Οι φήμες για περισσότερα θύματα κυκλοφορούσαν εβδομάδες τώρα μετά τις εικόνες που έδειχναν μεγάλες ουρές στα νεκροτομεία, με μέλη οικογενειών να περιμένουν να συλλέξουν από τα αποτεφρωτήρια τις στάχτες των νεκρών τους και τις αναφορές για χιλιάδες κενές τεφροδόχους στοιβαγμένες σε ένα μόνο γραφείο τελετών.
«Αρχικά λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας των νοσοκομείων και της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, μερικά ιατρικά ιδρύματα δεν κατάφεραν να συνδεθούν εγκαίρως με τα τοπικά συστήματα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών, γεγονός που οδήγησε σε καθυστερημένη αναφορά των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και σε κάποια κενά στην καταμέτρηση με ακρίβεια των ασθενών», μετέδωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CGTN, επικαλούμενο αξιωματούχο της Γουχάν που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Η υποψία ότι η Κίνα δεν ήταν διαφανής ως προς την επιδημία εντεινόταν τις τελευταίες ημέρες, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εκφράζει προβληματισμό σχετικά με τους περίπου 3.000 νεκρούς από την επιδημία, όπως είχαν δηλώσει προηγουμένως οι κινεζικές αρχές. «Πιστεύετε πράγματι αυτούς τους αριθμούς σε αυτήν την απέραντη χώρα που ονομάζεται Κίνα, και ότι έχουν έναν ορισμένο αριθμό κρουσμάτων και έναν ορισμένο αριθμό θανάτων, το πιστεύει κανείς πραγματικά;» είχε δηλώσει την Τετάρτη.
Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν, ωστόσο, ότι ο αριθμός των θανάτων σε πολλές άλλες χώρες δεν ανταποκρίνεται στον πραγματικό αριθμό θανάτων, γιατί άνθρωποι πέθαναν από την COVID-19 χωρίς να υποβληθούν στο διαγνωστικό τεστ ή χωρίς να πάνε στο νοσοκομείο.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Γουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 325, και ανέρχεται συνολικά σε 50.333 ή περίπου το 60% του συνόλου της ηπειρωτικής Κίνας.
Βρετανία: Σαρώνει τα πάντα η φονική καταιγίδα Μπερτ - Ένας νεκρός από πτώση δέντρου
Γιατροί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Γουχάν έχουν επανειλημμένα ερωτηθεί για την ακρίβεια του αριθμού των νεκρών από δημοσιογράφους σε ταξίδια που διοργανώνονται από την κυβέρνηση.
Μερικοί από τους αξιωματούχους αυτούς αναγνώρισαν ότι άνθρωποι μπορεί να πέθαναν χωρίς να καταμετρηθούν τις πρώτες χαοτικές πρώτες μέρες της επιδημίας, προτού διατεθούν ευρέως τα διαγνωστικά τεστ.
«Δεν μπορεί να υπήρχαν πολλοί (νεκροί) γιατί ήταν ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Ουάνγκ Σινγκχουάν, επικεφαλής ενός από τα δύο νοσοκομεία εκστρατείας που κατασκευάστηκαν για την επιδημία σε δημοσιογράφους στην Γουχάν στις 12 Απριλίου, τονίζοντας ότι δεν μιλά εκ μέρους της κυβέρνησης.
Δεν υπήρξε απόκρυψη στοιχείων
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιτζιάν δήλωσε την Παρασκευή ότι ποτέ δεν υπήρξε απόκρυψη των στοιχείων της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα και η κυβέρνηση δεν επιτρέπει τυχόν συγκαλύψεις.
Ο Ζάο δήλωσε σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης ότι η αναθεώρηση του αριθμού των κρουσμάτων στη Γουχάν, όπου η επιδημία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019, ήταν το αποτέλεσμα στατιστικής επαλήθευσης για να εξασφαλιστεί η ακρίβεια και ότι η αναθεώρηση είναι μια κοινή διεθνής πρακτική.
Η υγειονομική αρχή της Γουχάν νωρίτερα την Πέμπτη αναθεώρησε προς τα πάνω τον αριθμό των θανάτων, σε 4.632 από 3.342 και των κρουσμάτων σε 82.692 από 82.367.
Ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχουν αμφισβητήσει ανοιχτά την ακρίβεια των στοιχείων που έχει δώσει στη δημοσιότητα το Πεκίνο σχετικά με την κλίμακα της επιδημίας στη χώρα.