«Ο αριθμός των περιστατικών στην περιοχή εξακολουθεί να ανεβαίνει. Τις τελευταίες δέκα ημέρες τα κρούσματα στην Ευρώπη σχεδόν διπλασιάστηκαν φτάνοντας σχεδόν το ένα εκατομμύριο», σημείωσε.
Αυτό σημαίνει, όπως είπε, ότι περίπου το 50% του βάρους παγκοσμίως έχει πέσει στην Ευρώπη καθώς περισσότεροι από 84.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
«Τα σύννεφα αυτής της καταιγίδας ρίχνουν το βάρος τους στην περιοχή της Ευρώπης πρόσθεσε ο Κλούγκε και τόνισε πως σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων «δεν υπάρχουν fast-track διαδικασίες για την επιστροφή στην κανονικότητα».
Χριστουγεννιάτικα μηνύματα σε διαφορετικό ύφος από Μπάιντεν και Τραμπ
Κατευθυντήριες γραμμές
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δώσει ήδη κατευθυντήριες γραμμές στις χώρες που μελετούν άρση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία περιλαμβάνουν έξι βασικά κριτήρια που θα πρέπει να λάβουν υπόψη στο σχεδιασμό προτού προχωρήσουν στη χαλάρωση των μέτρων, όπως: Η μετάδοση του ιού να έχει τεθεί υπό έλεγχο. Τα εκάστοτε συστήματα υγείας να είναι σε θέση να διενεργήσουν τεστ, να επιβάλουν καραντίνα, να αντιμετωπίσουν κάθε κρούσμα και να ιχνηλατήσουν τις επαφές του. Ο κίνδυνος έξαρσης να έχει ελαχιστοποιηθεί, περιοριζόμενος σε ειδικούς χώρους – όπως εγκαταστάσεις υγείας και γηροκομεία. Προληπτικά μέτρα να έχουν ληφθεί σε εργασιακούς χώρους, σχολεία και άλλες τοποθεσίες υψηλής μεταδοτικότητας. Να είναι εφικτή η διαχείριση των κινδύνων από τις εισαγωγές. Οι κοινότητες να είναι διεξοδικά ενημερωμένες για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Νέα κύματα πανδημίας αν ξεφύγει από την Αφρική
Ανησυχία προκαλούν οι προειδοποιήσεις του διευθυντή του Κέντρου Δημόσιας Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΟΥ, Λόρενς Γκόστιν, ο οποίος τονίζει πως «κύματα» της πανδημίας θα επιστρέφουν επανειλημμένως αν δεν περιοριστεί ο ρυθμός εξάπλωσης στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οπως εξηγεί, ο κορονοϊός έχει πλήξει χώρες της Αφρικής και την Ινδία, χωρίς όμως να υπάρχει προς το παρόν έξαρση. Ωστόσο, ακόμη κι αν Ευρώπη και οι ΗΠΑ θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία, «η Covid-19 ετοιμάζεται να προελάσει σαν χιονοστιβάδα στην Υποσαχάρια Αφρική και ίσως και στην Ινδία. Θα έλεγα δε ότι, αν ξεφύγει από κάθε έλεγχο σ’ αυτές τις χώρες χαμηλότερων εισοδημάτων, θα δούμε στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη ένα δεύτερο, ένα τρίτο κι ακόμη και ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού», υπογραμμίζει.