Το ψήφισμα των ευρωβουλευτών που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (479 υπέρ, 37 κατά, 107 αποχές), δεν δεσμεύει νομικά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, βαραίνει, όμως, το ήδη κακό κλίμα στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, παραμονές κρίσιμων συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη συμφωνία στο προσφυγικό.
Η Ευρωβουλή ναι μεν χαρακτηρίζει την Τουρκία σημαντικό εταίρο της Ε.Ε. και τάσσεται υπέρ των στενών σχέσεων μαζί της, ωστόσο, θεωρεί ότι οι ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης εκτρέπουν τη χώρα από την ευρωπαϊκή της πορεία. Η πρόταση των ευρωβουλευτών είναι να «παγώσουν» οι σημερινές συνομιλίες, να μην ανοίξει κανένα κεφάλαιο και να μην αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες σε σχέση με το διαπραγματευτικό πλαίσιο μεταξύ των δύο πλευρών.
Το ψήφισμα προειδοποιεί μάλιστα ότι τυχόν επαναφορά της θανατικής ποινής, κάτι που υποστηρίζει ο πρόεδρος Ερντογάν, θα οδηγούσε αναγκαστικά σε επίσημη διακοπή της ενταξιακής διαδικασίας, δεδομένου ότι η απόρριψη (της θανατικής ποινής) αποτελεί ουσιώδες στοιχείο του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν απερίφραστα τα δυσανάλογα μέτρα καταστολής που εφαρμόζονται στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου 2016. Τα μέτρα αυτά «παραβιάζουν βασικά δικαιώματα και ελευθερίες που προστατεύονται από το τουρκικό σύνταγμα», υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές.
Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 5 του διαπραγματευτικού πλαισίου: «Σε περίπτωση σοβαρής και διαρκούς παραβίασης στην Τουρκία των αρχών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου, στις οποίες εδράζεται η Ενωση, η Επιτροπή, με δική της πρωτοβουλία ή κατόπιν αιτήματος του ενός τρίτου των κρατών-μελών, συνιστά την αναστολή των διαπραγματεύσεων και προτείνει τους όρους για ενδεχόμενη επανάληψή τους».
Επιδείνωση σχέσεων
Η παραπάνω αρνητική εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στην επικριτική έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που δημοσίευσε στις αρχές του μήνα η Κομισιόν, αλλά και στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Γιούνκερ ότι η χώρα αυτή απομακρύνεται καθημερινά όλο και περισσότερο από την Ευρώπη, ενώ και ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, έχει καταστήσει σαφές πως δεν σχεδιάζει να προτείνει το άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων.
Σήμερα οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από τη δεκαετία του 1980 και τη δικτατορία του στρατηγού Εβρέν και δυστυχώς φαίνεται ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.
Για βίζα
Τον Δεκέμβριο οι Ευρωπαίοι καλούνται να αποφασίσουν αν θα καταργήσουν ή όχι τη βίζα στα ταξίδια Τούρκων υπηκόων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ολα δείχνουν ότι η βίζα δεν θα καταργηθεί γιατί η Τουρκία δεν πληροί τους κανόνες του κράτους δικαίου, ενώ και η κοινή γνώμη σε πολλές χώρες είναι εχθρική σε μια τέτοια εξέλιξη. Μάλιστα, πολιτικά η συμπεριφορά της Αγκυρας δεν βοηθάει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να λάβουν μια θετική απόφαση για αυτήν.
Ο πρόεδρος Ερντογάν προειδοποιεί συνεχώς πως αν δεν αποφασιστεί η κατάργηση της βίζας θα καταγγείλει τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους στο προσφυγικό. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη όχι μόνο θα σταματήσουν να παίρνουν πίσω όσους εισέρχονται παράνομα στην κοινοτική επικράτεια (Ελλάδα) από τα τουρκικά παράλια, αλλά θα κάνουν αυτό που έκαναν το 2015, δηλαδή να τους στέλνουν οι ίδιοι στην Ευρώπη με όλα όσα αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας, της οποίας τα βόρεια σύνορα είναι «σφραγισμένα».
Στις Βρυξέλλες, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι Τούρκος πρόεδρος «μπλοφάρει» και πως δεν θα καταγγείλει τη συμφωνία στο προσφυγικό. Πρόκειται για μια παρακινδυνευμένη άποψη, δεδομένου ότι ο κ. Ερντογάν έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι πολιτικά είναι εντελώς απρόβλεπτος.
Βρυξέλλες, του ανταποκριτή μας Νίκου Μπέλλου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου