Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «το ζητούμενο είναι να υιοθετηθεί ένα ευρωπαϊκό μοντέλο και όχι οι Γερμανοί να πληρώσουν τα χρέη της Ιταλίας».
«Δίνουμε μάχη κατά ενός κοινού και αόρατου εχθρού. Όλοι πλήττονται, όλοι είναι στην πρώτη γραμμή. Πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες μας ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα μιας μεμονωμένης χώρας. Είναι συναγερμός που αφορά όλους», λέει ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Με τα ευρωομόλογα οι Γερμανοί δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ από το ιταλικό χρέος. Θα πετύχουμε απλώς καλύτερους οικονομικούς όρους, προς όφελος όλων. Η Ιταλία πλήρωσε πάντα τα χρέη της και θα συνεχίσει να τα κάνει», καταλήγει ο Τζουζέπε Κόντε.
«Οχι» από Ρέγκλινγκ σε κορωνοομόλογο
Η κρίσιμη συνεδρίαση του Εurogroup για τον καθορισμό της απάντησης της ευρωζώνης στις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία ορίστηκε για τις 7 Απριλίου, ενώ χθες ο πρόεδρός του Μάριο Σεντένο προειδοποίησε τα κράτη-μέλη ότι από την εμβέλεια της κοινής δράσης που θα αναληφθεί θα εξαρτηθεί η επιτυχία του εγχειρήματος, δηλαδή της ανάκαμψης ή όχι της οικονομίας.
Σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, που επικαλείται η ιστοσελίδα κοινοτικής επικαιρότητας Politico, ο κ. Σεντένο υπογραμμίζει πως το κόστος της διάσωσης των οικονομιών θα είναι μεγάλο και πως αναπόφευκτα όλοι θα βγούμε από την κρίση με μεγαλύτερα επίπεδα χρέους. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζητούμενο είναι οι επιπτώσεις της κρίσης, που θα έχουν διάρκεια, να μη γίνουν αιτία κατακερματισμού της ευρωζώνης.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποιεί ότι ο τρόπος με τον οποίο η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει το «κοινό βάρος» θα καθορίσει το σχήμα και την έκταση της ανάκαμψης και, εν τέλει, τη συνοχή του ευρωζώνης.
Για τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν, ζητάει από τους υπουργούς Οικονομικών να είναι δημιουργικοί, ενώ υπογραμμίζει ότι θα εξεταστούν υφιστάμενα εργαλεία (ESM, ΕΚΤ), αλλά θα πρέπει, τονίζει, να είμαστε ανοιχτοί σε εναλλακτικές λύσεις, όπου είναι κατάλληλες. Σχετικά με την πρωτοβουλία της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να τροποποιήσει την πρόταση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027 ώστε να αυξηθούν τα κονδύλια για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο κ. Σεντένο εμφανίζεται θετικός.
Νέα Υόρκη: Ένας νεκρός και δεκάδες άρρωστοι από μολυσμένα βιολογικά καρότα
Εν τω μεταξύ, χθες ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) Κλάους Ρέγκλινγκ επιχείρησε να αποθαρρύνει την έκδοση «κορονο-ομολόγου», θεωρώντας ότι τα 410 δισ. του ΕSM είναι αρκετά και ότι μπορούν να δοθούν και για την ανάκαμψη της οικονομίας με ιδιαίτερα χαλαρούς όρους.
Ειδικότερα, μιλώντας στους «Financial Times», ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τάσσεται ευθέως υπέρ της χρησιμοποίησης του ΕSM ως αξιόπιστης λύσης, ενώ προσπαθεί να αποδομήσει την πρωτοβουλία των εννέα χωρών της ευρωζώνης για το «κορονο-ομόλογο», εκτιμώντας πως πρόκειται για κάτι σύνθετο που απαιτεί χρόνο.
Αργή διαδικασία
Οπως είπε, η προώθηση του «κορονο-ομολόγου», ακόμη κι αν συμφωνηθεί, θα πάρει ένα, δύο ή τρία χρόνια και τα κράτη-μέλη θα πρέπει να βρουν κεφάλαιο ή εγγυήσεις ή να δώσουν μελλοντικά έσοδα.
Σχετικά με τη λύση που ο ίδιος προτάσσει, δηλαδή τη χρησιμοποίηση του ESM, υποστηρίζει ότι η πρόβλεψη προληπτικής γραμμής δεν θα στιγματίζει όποιες χώρες τη ζητήσουν, αντίθετα θα λειτουργήσει, όπως είπε, καθησυχαστικά για τις αγορές. Επιπλέον, θεωρεί πως τα 410 δισ. ευρώ που διαθέτει σήμερα το εν λόγω Ταμείο είναι αρκετά.
Το νέο ενδιαφέρον στοιχείο που τον διαφοροποιεί, για παράδειγμα, από τη θέση των χωρών του Βορρά, κυρίως των Ολλανδών, είναι ότι ο κ. Ρέγκλινγκ τάσσεται ευθέως υπέρ των χαλαρών όρων και προϋποθέσεων για τις χώρες που θα ζητήσουν στήριξη από τον ESM, καθώς και διεύρυνση του αντικειμένου, ώστε να είναι δυνατή η χρησιμοποίηση των χρημάτων και για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Προϋποθέσεις
Συγκεκριμένα, όπως είπε, ο χρόνος ωρίμανσης των δανείων, στο πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, θα πρέπει να συζητηθεί στο Eurogroup τις επόμενες ημέρες, ενώ διευκρίνισε ότι οι όροι που θα συνοδεύουν τη στήριξη θα είναι πολύ διαφορετικοί από την εποχή της κρίσης του ευρώ. Πιθανότατα θα αφορούν την προϋπόθεση τα χρήματα να πάνε στον τομέα Υγείας, ή οικονομικά μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, είπε.
Είναι προφανές πως ο κ. Ρέγκλινγκ δεν έκανε τις παραπάνω δηλώσεις τυχαία. Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι τη θέση αυτή θα μπορούσε να τη δεχθεί και το Βερολίνο σε μια προσπάθεια αναζήτησης ενός συμβιβασμού και στη λογική του μικρότερου κακού στα μάτια των Γερμανών. Μεταξύ της χορήγησης δανείων από τον ΕSM με χαλαρούς όρους και της εναλλακτικής επιλογής του ευρωομολόγου που ζητούν οι εννέα χώρες της ευρωζώνης, η γερμανική κυβέρνηση θα αποδεχόταν χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες την πρώτη λύση, ενώ, εάν συμφωνήσει το Βερολίνο, οι Ολλανδοί δεν μπορούν πολιτικά να το τραβήξουν μόνοι του επιμένοντας στο «ο καθένας μόνος του».
Πάντως, το μεγάλο ερώτημα είναι η στάση που θα κρατήσουν οι εννέα ηγέτες, δηλαδή εάν θα επιμείνουν στη θέση τους για ευρωομόλογο ή θα αρκεστούν σε δανειοδότηση με «λάιτ» όρους από τον ΕSM, όπως τους περιγράφει ο κ. Ρέγκλινγκ, εγκαταλείποντας το αίτημά τους.