Γράφει ο Thomas Abi-Hanna , Αναλυτής για την παγκόσμια Ασφάλεια, Stratfor
Αλλά δεν είναι μόνο οι κρατικοί φορείς που θα μπουν στον πειρασμό να επωφεληθούν από το σημερινό χάος. Καθώς περισσότερες κυβερνήσεις είναι πνιγμένες με τον ιό και τα οικονομικά επακόλουθα από τις προσπάθειες περιορισμού του ιού, οι ομάδες της Τζιχάντ και άλλες μη κρατικές οντότητες θα έχουν, επίσης, την ευκαιρία να προωθήσουν τις θέσεις τους στα κέντρα ασφαλείας σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό δεν θα μπορούσε να αυξήσει μόνο τον κίνδυνο κλιμάκωσης σε στρατιωτικό επίπεδο σε αυτές τις περιοχές βραχυπρόθεσμα, αλλά θα μπορούσε να επιτρέψει σε ομάδες μαχητών να επανεμφανιστούν μόλις η παγκόσμια κρίση υγείας υποχωρήσει τελικά.
ΣΤΙΣ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ, το Πακιστάν βομβάρδισε θέσεις κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου στο Τζαμού και το Κασμίρ, σηματοδοτώντας την τέταρτη κατά σειράν ίδια επίθεση σε αντίστοιχες ημέρες από τον πακιστανικό στρατό κατά μήκος της αμφισβητούμενης παραμεθόριας περιοχής μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας. Ενώ το Κασμίρ είναι ένα συνεχές κέντρο ασφαλείας, αυτή η σειρά βομβαρδισμών σηματοδοτεί αξιοσημείωτη αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή και θα μπορούσε να υπογραμμίσει την προθυμία του Πακιστάν να επιδεικνύει περισσότερη ανοχή σε κινδύνους, καθώς η Ινδία και το Πακιστάν (μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο) ασχολούνται με τις αυξανόμενες συνέπειες της επιδημίας του κορονοϊού. Αυτό αυξάνει, επίσης, τις δυνατότητες για μια πιο επιθετική στρατιωτική αντίδραση της Ινδίας, που κινδυνεύει να προκαλέσει στρατιωτική κλιμάκωση, παρόμοια με την κρίση τον Φεβρουάριο του 2019, που έφερε και τις δύο πυρηνικά ένοπλες χώρες στο χείλος του πολέμου.
ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ αυτής της πιο επιθετικής στάσης αναφορικά με την ασφάλεια από τις κυβερνήσεις θα αυξήσουν την πιθανότητα έκρηξης όχι μόνο στο Κασμίρ, αλλά και σε κέντρα ασφαλείας σε ολόκληρο τον κόσμο – ακόμη και αν δεν δημιουργούν το είδος της εκτεταμένης κάλυψης από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που συνήθως θα αποκτούσαν σε πιο κανονικές συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Σε ένα άλλο παράδειγμα, μεταξύ 12 και 18 Μαρτίου, υπήρξαν τουλάχιστον τέσσερα χτυπήματα με πυραύλους που συνδέονταν με ιρανικές ομάδες μαχητών εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ. Αυτό περιλάμβανε μια επίθεση που σκότωσε δύο Αμερικανούς και έναν Βρετανό, γεγονός που αποτελεί σημαντική δραστηριότητα σε αυτό το μέτωπο.
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ επιδημία του κορονοϊού θα μπορούσε, επίσης, να δημιουργήσει ευκαιρίες για μη κρατικούς φορείς, όπως ομάδες μαχητών, να ανασυγκροτηθούν και να επανεμφανιστούν. Ενα βασικό εμπόδιο της δραστηριότητας των μαχητών σε διάφορα κέντρα ασφαλείας είναι η συνεχής πίεση από τις δυνάμεις ασφαλείας. Αλλά η εκτροπή των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού από τις πρώτες γραμμές πολλών από αυτές τις μάχες για τον περιορισμό του ιού θα διευκολύνει την πίεση σε αυτές τις ομάδες. Ομοίως, οι ομάδες αυτές αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να επηρεαστούν άμεσα από τον ιό, δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς λειτουργούν σε αγροτικές και απομονωμένες περιοχές, όπως αχανείς ερήμους, δύσβατα βουνά και πυκνά δάση, που είναι αποκομμένα σε μεγάλο βαθμό από τον έξω κόσμο. Οι εξελίξεις αυτές θα δώσουν στις ομάδες αυτές τη δυνατότητα να ανασυνταχθούν, να αναδιοργανωθούν και να καταρτιστούν περαιτέρω, καθώς και να σχεδιάσουν νέες δραστηριότητες τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο.
Ο Νετανιάχου επιβεβαιώνει ότι το Ισραήλ έπληξε μυστική πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ πιθανών ομάδων που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτές τις εξελίξεις περιλαμβάνουν (αλλά δεν είναι μόνο αυτά) τα παρακλάδια του Ισλαμικού Κράτους σε Αίγυπτο, Ιράκ, Συρία και Νιγηρία (γνωστή και ως Boko Haram), την οργάνωση Al Shabaab στη Σομαλία και άλλα παρακλάδια της Αλ Κάιντα στον πλανήτη, τους Μαοϊκούς Ναξαλίτες στην Ινδία και τις ομάδες μαχητών στο Τζαμού και το Κασμίρ.
ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ μήνες ή και χρόνια, οι μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις που προκλήθηκαν από την κρίση του κορονοϊού θα αποδυναμώσουν τη θέση των κυβερνήσεων εναντίον αυτών των ομάδων μαχητών, γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει πιο επικίνδυνες αυτές τις ομάδες. Οι κυβερνήσεις θα έχουν λιγότερους πόρους για να διαθέσουν στις δυνάμεις ασφαλείας για την αντιμετώπιση αυτών των ομάδων, ειδικά στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες που ήδη αγωνίζονται για την καταπολέμησή τους. Αυτό μπορεί να επιτρέψει σε αυτές τις ομάδες να επεκτείνουν τις περιοχές των επιχειρήσεών τους, δεδομένης της φθίνουσας πίεσης. Στην πραγματικότητα, η οικονομική ύφεση, οι περιορισμένες ευκαιρίες απασχόλησης και η δυσαρέσκεια έναντι των κυβερνήσεων μπορεί ακόμη και να καταστήσουν τους πληθυσμούς πιο ευάλωτους στη στρατολόγηση σε αυτές τις ομάδες (μαχητών), οι οποίες θα είναι σε θέση να τους προσφέρουν χρήματα, το αίσθημα ότι ανήκουν κάπου και τον τρόπο να εκδικηθούν την κυβέρνηση.
Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ δημόσια προσοχή, το πολιτικό εύρος ζώνης και οι κυβερνητικοί πόροι που αφιερώνονται στην επιδημία του κορονοϊού θα μπορούσαν να ανοίξουν κενά ασφαλείας σε ολόκληρο τον κόσμο. Με αυξημένη ανοχή στον κίνδυνο και τις παγκόσμιες δυνάμεις που έχουν αλλού την προσοχή τους, υπάρχουν αρκετές περιοχές και ζώνες συγκρούσεων που θα μπορούσαν να παρατηρήσουν αύξηση της βίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής