Αυτό είναι το μήνυμα που μετέφεραν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνάντησης χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες.
Κοινοτικές πηγές υπογράμμιζαν ότι χθες έγινε μια επανεκκίνηση του διαλόγου και πως εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές, ωστόσο ο στόχος είναι οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια συμφωνία μέχρι την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 26 και 27 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.
Λίγο πριν από τη συνάντηση, η κ. Φον ντερ Λάιεν μιλώντας στους δημοσιογράφους είχε μιλήσει για πολιτικά υποκινούμενη πίεση από την Τουρκία (στα σύνορα), η οποία πρέπει να τερματιστεί, ζητώντας να εκτονωθεί η κατάσταση ώστε προχωρήσει και η συζήτηση για τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Τα όσα έγιναν στην ελληνοτουρκική μεθόριο οφείλονται, όπως είπε, στον αδικαιολόγητο ισχυρισμό της Τουρκίας ότι είναι ανοιχτά τα ελληνικά σύνορα. Αναγνωρίζουμε ότι η Τουρκία κάνει πολλά σε σχέση με τους πρόσφυγες της Συρίας, ωστόσο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά που έγιναν τις τελευταίες μέρες (από την Αγκυρα) δεν πρέπει να επαναληφθούν και πως πρέπει να έχουμε μια συμφωνία, ώστε στο μέλλον να μην υπάρχουν οξύνσεις.
Αναφορικά με τη συμφωνία του 2016, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συζητήσουν αλλαγές και επικαιροποίησή της και στο πλαίσιο αυτό συζητούν και την αύξηση της στήριξης στους πρόσφυγες, ωστόσο θεωρούν ακόμη πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση με αριθμούς. Αυτό που θα απαιτήσουν από την τουρκική πλευρά είναι μια λειτουργική συμφωνία, η οποία θα οδηγήσει στον πλήρη έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά νησιά.
Για τα ελληνικά νησιά η κ. Φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «επείγουσα ανάγκη» την ανακούφισή τους με τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αναφέρθηκε και στη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη μεταφορά ασυνόδευτων ανήλικων σε άλλα κράτη-μέλη, ενώ χαιρέτισε την άμεση ανταπόκριση που υπήρξε από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, τη Φινλανδία και το Λουξεμβούργο. Η Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν έρχεται την Πέμπτη στη Αθήνα να συζητήσει με τον πρωθυπουργό για το θέμα αυτό, αλλά και άλλα ελληνικά αιτήματα.
Φον ντερ Λάιεν: Ο Πούτιν εκβιάζει την Αυστρία και την Ευρώπη περικόπτοντας τις προμήθειες φυσικού αερίου
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Ερντογάν ζήτησε χθες και την επανεκκίνηση της ενταξιακής διαδικασίας της χώρας του και την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην Ε.Ε. Ωστόσο τα παραπάνω αιτήματα δεν μπορούν να ικανοποιηθούν στην παρούσα φάση. Κι αυτό γιατί σε ό,τι αφορά τη βίζα, η Τουρκία δεν πληροί τις προϋποθέσεις, ενώ για την επανεκκίνηση της ενταξιακής πορείας αυτή δεν μπορεί να γίνει όσο η Αγκυρα προκαλεί και απειλεί γειτονικές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.
Με Στόλτενμπεργκ
«Παραλογισμό» χαρακτήρισε ο Ταγίπ Ερντογάν να θεωρείται η Τουρκία ω μόνη υπεύθυνη για το προσφυγικό. Στη συνάντηση που είχε χθες με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος καταφέρθηκε εναντίον της Ελλάδας, λέγοντας ότι «δείχνει την Τουρκία ως υπεύθυνη για το κύμα μετανάστευσης» και ζήτησε από όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να συνδράμουν τη χώρα του, της οποίας τα σύνορα με τη Συρία αποτελούν «το νοτιοανατολικό σύνορο του ΝΑΤΟ».
«Δεν θα επιτρέψουμε σε αυτή τη χώρα να έχει κέρδη από την κατάσταση», δήλωσε ο Ερντογάν υπονοώντας την Ελλάδα, ενώ δεν παρέλειψε να επικρίνει τις ευρωπαϊκές χώρες, λέγοντας ότι «δεν έχουν την πολυτέλεια να αδιαφορούν για τις συγκρούσεις στη Συρία». Κάλεσε επίσης τις χώρες του ΝΑΤΟ να δείξουν αλληλεγγύη προς την Τουρκία, «τη μόνη χώρα που πολεμάει εδώ και εννιά χρόνια στη Συρία και που συγκρούεται με τον ISIS».
Από την έντυπη έκδοση