Με βάση το ισχύον σύνταγμα, που προβλέπει το πολύ δύο συνεχόμενες προεδρικές θητείες, ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να διατηρήσει το αξίωμά του μέχρι το 2024, εφόσον βέβαια κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2019. Ωστόσο, εάν εγκριθεί το προσχέδιο συντάγματος του ΑΚΡ, ο χρόνος της πρώτης θητείας του Ερντογάν μηδενίζεται, καθώς αλλάζει ο χαρακτήρας του πολιτεύματος, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να ασκεί πλέον εκτελεστική εξουσία.
Οποιαδήποτε συνταγματική αλλαγή χρειάζεται 367 ψήφους για να περάσει απευθείας από τη Βουλή και 330 ψήφους για να τεθεί υπό την κρίση του λαού, με δημοψήφισμα. Πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, το προσχέδιο του ΑΚΡ προβλέπει συσσώρευση εξουσιών στα χέρια του προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος με το ισχύον σύνταγμα έχει μόνο ρυθμιστικό και συμβολικό ρόλο.
Με το προτεινόμενο καθεστώς, ο πρόεδρος θα μπορεί να εκδίδει διατάγματα, προσπερνώντας το κοινοβούλιο, για σοβαρά ζητήματα, να διορίζει ο ίδιος τους αρχηγούς του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών, αλλά και πρυτάνεις πανεπιστημίων, ανώτατους δικαστικούς και διπλωμάτες.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η υπέρμετρη συγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του προέδρου θα προκαλέσει αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.