Το αμερικανικό υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος των εμβληματικών ιδρυμάτων του Χάρβαρντ και του Γέιλ, για παράνομη απόκρυψη τεράστιων χρηματικών δωρεών από την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία, το Ιράν και άλλες χώρες, που υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να σχετίζονται με βιομηχανική κατασκοπεία, διείσδυση του «απαγορευμένου» κινεζικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενεάς (5G) Huawei, κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, πλαστά πτυχία και άλλα ομοσπονδιακά αδικήματα.
Η αμερικανική νομοθεσία επιβάλλει στα εγχώρια πανεπιστήμια να δηλώνουν κάθε δωρεά ή σύμβαση από το εξωτερικό η οποία υπερβαίνει τα 250.000 δολάρια. Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας αποκάλυψε τον Ιούλιο ότι, κατόπιν ενδελεχούς έρευνας, «ξετρύπωσε» αδήλωτες δωρεές ύψους 6,6 δισ. δολαρίων από χώρες όπως το Κατάρ, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το ποσόν «μάλλον υποτιμημένο»!
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν καταγγείλει ως «μαύρη τρύπα» τις ύποπτες εισροές χρημάτων από το εξωτερικό, προειδοποιώντας ότι αυτά τα λεφτά έχουν «επικίνδυνες άκρες».
«Είναι ζήτημα διαφάνειας. Οποτε τα κολέγια και τα πανεπιστήμιά μας δέχονται χρήματα και δώρα από το εξωτερικό, οι φοιτητές τους, οι Αμερικανοί δωρητές και οι φορολογούμενοι δικαιούνται να ξέρουν πόσα είναι αυτά και από πού προέρχονται», τόνισε η υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ, Μπέτσι Ντεβός, προσθέτοντας: «Δυστυχώς, όσο περισσότερο σκάβουμε τόσο περισσότερα αδήλωτα ή ψευδώς δηλωμένα στοιχεία ανακαλύπτουμε».
Η αμερικανική κυβέρνηση κατήγγειλε το Γέιλ (φυτώριο πολλών Αμερικανών προέδρων) ότι παρέλειψε να αναφέρει έστω μία ξένη δωρεά την τελευταία τετραετία, παρόλο που υπάρχουν υποψίες ότι εισέπραξε 375 εκατ. δολάρια σε δώρα και συμβόλαια από την αλλοδαπή. Εξίσου ύποπτη θεωρείται η σιγή ασυρμάτου του Χάρβαρντ, που παρέλειψε να διεξαγάγει τους νόμιμους ελέγχους για τις ξένες εισροές του, από τις οποίες δεν δήλωσε καμία.
Σημειώνεται ότι στις αρχές του μήνα ο επικεφαλής του τμήματος Χημείας και Χημικής Βιολογίας του Χάρβαρντ, Τσαρλς Λίμπερ, συνελήφθη για δωροδοκία και κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς απέκρυψε τη συνεργασία του με δύο Κινέζους επιστήμονες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Ουχάν. Οι εισαγγελικές αρχές πιστεύουν πως ο Λίμπερ πληρωνόταν 50.000 δολάρια το μήνα και εισέπραξε πάνω από 1,5 εκατ. δολάρια για να στήσει εργαστήριο στην Κίνα (κατά διαβολική σύμπτωση στην «καρδιά» του κορονοϊού…).
Σε επιστολή του προς όλα τα πανεπιστήμια της Ivy League (δηλαδή της τριτοβάθμιας εκπαιδευτικής αφρόκρεμας των ΗΠΑ) το υπουργείο Παιδείας κάλεσε τις διοικήσεις τους να αναφέρουν χαρτί και καλαμάρι, με διευθύνσεις, ονόματα και αριθμούς, όλες ανεξαιρέτως τις πηγές χρηματοδότησής τους από ξένες χώρες (δωρεές, συμβόλαια) από τον Αύγουστο του 2013 μέχρι σήμερα, δίνοντας λεπτομερή αναφορά για το πού πήγαν αυτά τα χρήματα. Να σημειωθεί ότι το Χάρβαρντ φέρεται ύποπτο συναλλαγών με τη Ρωσία, το Ιράν και τη Huawei.
Τα δύο ιστορικά πανεπιστήμια απέφυγαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις του BBC, αναφέροντας μόνο ότι ετοιμάζουν την απάντησή τους στις αμερικανικές αρχές.
Από την έντυπη έκδοση