Ο ίδιος μάλλον δεν ενοχλείται ούτε από τις γνώμες των πολλών ούτε από την αρνητική διαφήμιση. Τον ενδιαφέρει η άποψη των ψηφοφόρων και, καθώς το 2020 είναι καθαρά προεκλογική χρονιά για τις ΗΠΑ, τον απασχολεί να στρέψει προς τους Ρεπουμπλικανούς όσο γίνεται περισσότερες από τις αμφίρροπες Πολιτείες.
Η χρονιά έφυγε με την παραπομπή του Τραμπ για το σκάνδαλο «Ουκρανία-γκέιτ» και το 2020 έρχεται με τη δίκη που θα διεξαχθεί στη Γερουσία για την καθαίρεσή του. Η παραπομπή του τρίτου προέδρου στην αμερικανική Ιστορία επισκίασε όλα τα άλλα μεγάλα γεγονότα στη χώρα. Ο ίδιος ο Τραμπ θεωρεί πως από την υπόθεση αυτή βγαίνει κερδισμένος, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί συσπειρώθηκαν γύρω του. Η δίκη στη Γερουσία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την απαλλαγή του -η πιθανότητα καθαίρεσης του Τραμπ είναι μηδαμινή, λόγω της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στο ανώτατο κοινοβουλευτικό σώμα – απαιτούνται τα δύο τρίτα των μελών του σώματος για να υπερψηφιστεί η καθαίρεση. Μπορεί να απογοητευτούν οι φαν των τηλεοπτικών σειρών τύπου «House of Cards», που αποζητούν το σασπένς στην πολιτική ζωή, αλλά η κομματική γραμμή αναμένεται να διατηρηθεί. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει πληγεί το κύρος της προεδρίας Τραμπ, αν και ο ίδιος παρουσιάζει με ικανοποίηση τη μικρή άνοδο των ποσοστών της δημοτικότητάς του.
Ο πολιτικός επιστήμονας Αλαν Λίχτμαν είχε προβλέψει την παραπομπή του πρόεδρου πριν από δύο χρόνια, όμως για το σκάνδαλο «Ρωσία-γκέιτ» (τη χειραγώγηση των εκλογών του 2016 με τη βοήθεια της Ρωσίας). Τελικά, παραπέμφθηκε για κατάχρηση εξουσίας στην υπόθεση της Ουκρανίας, καθώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, συνέδεσε την παράδοση στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο με την έναρξη έρευνας για διαφθορά εις βάρος του πολιτικού του αντιπάλου, Τζο Μπάιντεν.
«Δεν με κυνηγάνε, τους κυνηγάω», έγραψε ο πρόεδρος Τραμπ πάνω από μια φωτογραφία του που δημοσίευσε στο twitter – εννοώντας ότι εκείνος θα είναι ο νικητής των εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου. Στην πραγματικότητα, ακόμη και σημαντικά στελέχη των Δημοκρατικών ομολογούν ότι η παραπομπή του Τραμπ θα έχει μικρή επίπτωση στις εκλογές. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Gallup, μειώθηκε το ποσοστό όσων ζητούν την καθαίρεση του Τραμπ: Το 46% τάσσεται υπέρ, ενώ πριν από την απόφαση της Βουλής το ποσοστό ανερχόταν στο 52%. Ανάλυση της εταιρίας YouGov έδειξε πως οι 29 από τις 50 Πολιτείες ήταν αντίθετες με την παραπομπή του Τραμπ.
Το ερώτημα «Γιατί προχώρησαν οι Δημοκρατικοί στην παραπομπή;» μένει να απαντηθεί εν καιρώ. Οπως όλα δείχνουν, όμως, το κόμμα δεν μπορούσε να ακολουθήσει άλλη πορεία, για λόγους κύρους και πολιτικής τοποθέτησης – για να μη χάσει ψηφοφόρους. Μακροπρόθεσμα, ορισμένοι Δημοκρατικοί φοβούνται ότι η δίκη στη Γερουσία και η συζήτηση περί της καθαίρεσης θα επισκιάσουν το πρόγραμμα του κόμματος.
Ο Τραμπ, πάντως, λόγω της υπόθεσης «Ουκρανία-γκέιτ», έχασε ένα τμήμα των φανατικών υποστηρικτών του ανάμεσα στους ευαγγελικούς, που θεωρούν ότι παραβίασε τις αρχές του Συντάγματος. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα προσπαθήσει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και πως η πόλωση τους επόμενους μήνες θα κορυφωθεί. «Θα είναι μια άσχημη προεκλογική περίοδος» εκτίμησε ο «Economist».
Ο Τραμπ έχει το «κλειδί» της καλής πορείας της οικονομίας τη χαμηλή ανεργία και σε αυτό θα βασιστεί για την προεκλογική του εκστρατεία – την οποία άτυπα έχει ήδη ξεκινήσει από τη Φλόριντα, μια Πολιτεία αποφασιστικής σημασίας για τη νίκη. Αλλωστε, οι αμερικανικές εκλογές κρίνονται σε συγκεκριμένες Πολιτείες (για το 2020, η Φλόριντα, το Οχάιο και το Ουισκόνσιν είναι ανάμεσα σε αυτές).
Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν πως λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της προεδρίας Τραμπ και οι εκλογές αυτές δεν θα μπορούν να συγκριθούν με προηγούμενες αναμετρήσεις. Ομως, το κόμμα δεν έχει ακόμη παρουσιάσει έναν υποψήφιο που θα μπορούσε να πλήξει το «οικονομικό θαύμα». Ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν (τον οποίο ο Τραμπ μάλλον αξιολογεί ως τον πιο ικανό από τους Δημοκρατικούς, όπως έδειξε και η υπόθεση «Ουκρανία-γκέιτ») προηγείται του Τραμπ κατά δέκα μονάδες. Δοθέντος, όμως, ότι ο Μπάιντεν είναι 77 ετών και οι Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Μπέρνι Σάντερς θεωρούνται πολύ αριστεροί για την Αμερική, μειώνουν τα «ατού» των Δημοκρατικών.
ΟΙ «ΜΑΧΕΣ» ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ
1. ΜΜΕ
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ο Αμερικανός πρόεδρος περιφρονεί τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατηγορώντας τα για «fake news» και «κυνήγι μαγισσών» κι εκείνα δεν τον αφήνουν σε ηρεμία. Οι «μάχες» θα συνεχιστούν σε προεκλογικό επίπεδο.
2. Σκάνδαλα: «Ρωσία-γκέιτ» και «Ουκρανία-γκέιτ»
Ο πρώτος εσωτερικός «πόλεμος» του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα εναντίον του ανεξάρτητου εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, που έχει αναλάβει την έρευνα για το σκάνδαλο με τη φημολογούμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 (γνωστό ως «Ρωσία-γκέιτ»), έληξε. Ο άλλος θα συνεχιστεί τον Ιανουάριο, στη Γερουσία.
3. Εμπορικός πόλεμος με Κίνα
O εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη βρίσκεται σε φάση σχετικής αποκλιμάκωσης, παρά τις εξάρσεις. Στην επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ, η Κίνα απάντησε με το ίδιο νόμισμα σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα. Οι επόμενες μάχες που θα δοθούν θα αφορούν σε δίκτυα τεχνολογίας «πέμπτης γενιάς» (5G).
4. Σχέσεις με Ε.Ε., Ερντογάν, Πούτιν
Τα πηγαδάκια των ηγετών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που άφηναν απέξω τον Τραμπ, στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, έδειξαν τα αισθήματα που επικρατούν ανάμεσα στον ηγέτη της υπερδύναμης και τους συμμάχους του. Ο πλέον απρόβλεπτος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αναπτύξει ειδικού τύπου σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και θαυμάζει τον Ερντογάν, όπως λέει, παρά τις αντίθετες θέσεις που εκφράζει με αποφάσεις και ψηφίσματα το Κογκρέσο.
5. Μέτωπο Συρίας
Σε μια κίνηση που συνιστά αλλαγή πολιτικής για τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ αποφάσισε εν μια νυκτί να αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Βόρεια Συρία, επιτρέποντας στην Τουρκία να εισβάλει στις κουρδικές περιοχές. Η επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή είναι αρκετά θολή, όπως συγκεχυμένη είναι και η αμερικανική πολιτική στην περιοχή.
6. Μεταναστευτικό
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί τους Δημοκρατικούς για το άλυτο πρόβλημα των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική, διότι έχουν εναντιωθεί στην επέκταση του τείχους.
Κλιματική αλλαγή
Ο Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα πέρυσι και πριν από λίγους μήνες δημοσιεύθηκε η είδηση σε ορισμένα ΜΜΕ ότι ετοιμάζεται να ανάψει το «πράσινο φως» σε εταιρίες ξυλείας για υλοτόμηση σε μια τεράστια έκταση δασών βροχής στην Αλάσκα (95 εκατομμυρίων στρεμμάτων). Πάντως, υπάρχουν πολλά εμπόδια για την εμπορική εκμετάλλευση περιοχών της Νοτιοδυτικής Αλάσκας. Κατά τα λοιπά, ο Αμερικανός πρόεδρος επεφύλαξε πολλά κοροϊδευτικά tweets για τη μικρή Γκρέτα Τούνμπεργκ, τη 16χρονη ακτιβίστρια για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής