Η μικρή πόλη προσελκύει περισσότερους από 600.000 επισκέπτες το χρόνο. Οι περισσότεροι τουρίστες επιλέγουν μονοήμερες εκδρομές, διανύοντας οχτώ χιλιόμετρα με snowmobile από την πόλη του Ροβανιέμι στο Χωριό του Αγιου Βασίλη, όπου μπορεί κανείς να ζήσει ένα πραγματικό χριστουγεννιάτικο παραμύθι. Εκεί φυσικά μπορούν να δουν από κοντά τον αγαπημένο Αγιο, να κάνουν έλκηθρο με χάσκι, βόλτες με ταράνδους και να ψαρέψουν στις παγωμένες λίμνες.
Το Χωριό βρίσκεται σε πυρετώδεις διαδικασίες σχεδόν όλο το χρόνο, αφού το Ταχυδρομείο δέχεται τουλάχιστον μισό εκατομμύριο γράμματα ετησίως από παιδιά. Τα πιτσιρίκια από την Πολωνία, την Ιταλία, τη Βρετανία και την Ιαπωνία είναι πιο συνεπείς αποστολείς, ωστόσο το 2018 κατέγραψαν ρεκόρ τα γράμματα από την Κίνα, ξεπερνώντας τις 100.000.
«Στο Ροβανιέμι είναι κάθε μέρα Χριστούγεννα», επισημαίνουν οι ιθύνοντες του Χωριού, που κάνουν προσπάθειες να το διατηρήσουν ζωντανό ακόμη κι όταν στον υπόλοιπο πλανήτη τα πολύχρωμα λαμπιόνια σβήνουν.
Το Ροβανιέμι ίσως να μην ήταν αυτό που γνωρίζουμε σήμερα αν το 1950 δεν το είχε επισκεφτεί η Ελινορ Ρούσβελτ. Ενα μικρό κατάλυμα χτίστηκε στην πρωτεύουσα της Λαπωνίας για την υποδοχή της τότε πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ. Η επίσκεψή της, με την οποία ήθελε να δείξει τη στήριξή της στην ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο περιοχής, έγινε πρώτο θέμα στις εφημερίδες όλου του κόσμου. Τα κατάλυμα που έμεινε υπάρχει ακόμη μαζί με όλες τις εγκαταστάσεις που απαρτίζουν το Χωριό του Αϊ-Βασίλη. Πριν από μερικά χρόνια, η περιοχή αυτοανακηρύχτηκε «η επίσημη πατρίδα του Αγιου Βασίλη και έκτοτε χάραξε τη δική της, μονίμως εορταστική πορεία.
Γεννήθηκε από τις στάχτες του πολέμου
Λιγοι, ωστόσο, γνωρίζουν πως το Ροβανιέμι αναφέρεται και ως «η πόλη που γεννήθηκε από τις στάχτες του πολέμου», καθώς καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο, στον βίαιο πόλεμο μεταξύ των εισβολέων Σοβιετικών και των Γερμανών το χειμώνα του 1939-40. Οι Φινλανδοί συμμάχησαν με τη Γερμανία για να προστατευτούν από περαιτέρω εισβολές, ωστόσο με την αποχώρησή των Γερμανών τον Σεπτέμβριο του 1944 δεν έλειψαν οι συγκρούσεις (Γερμανών-Φινλανδών) κι έτσι μεγάλο μέρος της φινλανδικής Λαπωνίας, όπως και το Ροβανιέμι, ισοπεδώθηκε. Οι Γερμανοί κατέστρεψαν στο 90% της πόλης, η οποία ανοικοδομήθηκε υπό την καθοδήγηση του Αλβαρ Ααλτο, ίσως του πιο διάσημου αρχιτέκτονα και σχεδιαστή του 20ού αιώνα της Φινλανδίας.
Μυστηριώδεις δολοφονίες οικογενειών, με πάνω από 20 νεκρούς από την άνοιξη
Στοιχεία
17η μεγαλύτερη πόλη της Φινλανδίας είναι το Ροβανιέμι
640.000 επισκέπτες καλωσορίζει το Ροβανιέμι ετησίως (2018), το 60% ξένοι
500.000 επισκέπτες ετησίως στο Χωριό του Αγιου Βασίλη
2,5 βαθμούς Κελσίου είναι η μέση θερμοκρασία ετησίως στο Ροβανιέμι
63.000 μόνιμοι κάτοικοι
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου