Οι Βρετανοί ψηφίζουν σήμερα για το νέο κοινοβούλιο και τον πρωθυπουργό που θα κληθεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο προσκρούει συνεχώς τα τελευταία τρία χρόνια. Αν ο ηγέτης των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον εκλεγεί με αυτοδυναμία, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 31 Ιανουαρίου 2020. Αν δεν κερδίσει αυτοδυναμία, τότε ίσως υπάρξουν κι άλλες επιλογές, αναλόγως με την κυβένρηση που θα σχηματιστεί. Από την άλλη πλευρά, αν κερδίσει ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, τότε ίσως γίνει δεύτερο δημοψήφισμα. Ο Τζόνσον εύχεται την αυτοδυναμία, τίποτε όμως δεν είναι σίγουρο, αν κρίνει κανείς από τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας στιγμής, που έδιναν στους Συντηρητικούς πλειοψηφία 28 εδρών, πολύ μικρότερη από εκείνη των 68 εδρών που προέβλεπαν πριν από λίγες εβδομάδες. Οπως τονίζει το BBC, το μεγάλο ερώτημα δεν είναι ο νικητής, αλλά αν ο Τζόνσον κερδίσει την πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να κινηθεί άνετα, χωρίς αναζήτηση κυβερνητικών συμμάχων.
Οι δύο κύριοι υποψήφιοι για την πρωθυπουργία δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. «Οι ψηφοφόροι έχουν μια επιλογή ανάμεσα σε έναν ψεύτη κι έναν αυταρχικό», όπως δήλωσε ο πρώην βουλευτής των Τόρις, Νικ Μπολς, αναφερόμενους στους Τζόνσον και Κόρμπιν. Τις τελευταίες ημέρες ο Τζόνσον έκανε περιοδεία σε περιοχές της βορειοανατολικής Αγγλίας οι οποίες είναι μονοεδρικές περιφέρειες και προπύργια του Εργατικού Κόμματος. Οι ψηφοφόροι των περιοχών αυτών που στήριξαν την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. είναι πολύ σημαντικοί για το αποτέλεσμα της κάλπης. Ο Τζόνσον γνωρίζει ότι είναι η μοναδική του ευκαιρία αυτή να κερδίσει την ψήφο των Βρετανών πείθοντας για την ήρεμη έξοδο και την καλή κατάσταση της οικονομίας μετά το Brexit. Πάντως, οι αναλυτές του αναγνωρίζουν ότι κατάφερε να εξαφανίσει το «Κόμμα του Brexit» που ίδρυσε ο Νάιτζελ Φάρατζ, περιορίζοντας τη δύναμή του σε 4-6%.
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν προσπάθησε σκληρά το τελευταίο διάστημα να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του, που είχε τρωθεί με τα αμφιλεγόμενα μηνύματα που έστελνε για το Brexit και την ασφαλή στάση του. Οπως αναφέρει το BBC, ο Κόρμπιν κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια κατά την προεκλογική εκστρατεία να φέρει κοντά τους ψηφοφόρος του κόμματός του, είτε ανήκουν στο στρατόπεδο της παραμονής είτε σε εκείνο της εξόδου από την Ε.Ε. Η πρόβλεψη των δημοσκόπων μιλάει για 231 έδρες, λιγότερες δηλαδή από τις 262 που είχε το κόμμα των Εργατικών στην απερχόμενη βουλή.
Οι φόβοι για την επόμενη μέρα
Πέρασαν πάνω από τρία χρόνια από το δημοψήφισμα για το Brexit και, όπως φαίνεται, ο συσχετισμός δυνάμεων μεταξύ εκείνων που είναι υπέρ της παραμονής και αυτών που θέλουν την έξοδο παραμένει περίπου ίδιος.
Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πως αν ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει άνετη πλειοψηφία, δεν θα μπορέσει να απομονώσει τους ακραίους αντιευρωπαϊστές υπό τον Τζέικομπ Ρις Μογκ, ο οποίος έχει συγκροτήσει ομάδα εντός του κόμματος των Συντηρητικών (την Ομάδα Ευρωπαϊκής Ερευνας) και αναγκάζει τον Τζόνσον να υιοθετεί θέσεις που δεν υποστηρίζει ο ίδιος. Αν οι Τόρις κερδίσουν με μεγάλη πλειοψηφία 40 βουλευτών, ο Τζόνσον θα μπορέσει να τους κάνει στην άκρη και να στρέψει το κόμμα προς το πολιτικό κέντρο. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ακραίοι αντιευρωπαϊστές θα τον αναγκάσουν σε έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς εμπορική συμφωνία. Αλλοι θεωρούν πως είναι πολύ δύσκολο να υλοποιήσει την υπόσχεσή του για έξοδο από την Ε.Ε. τον Ιανουάριο, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.
Πέθανε ο Οσάμου Σουζούκι, «πατριάρχης» της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας
Αν πάντως ο Τζόνσον δεν κερδίσει την αυτοδυναμία και δεν βρει συμμάχους για την επόμενη κυβέρνηση, ίσως το μπαλάκι καταλήξει στα χέρια του Κόρμπιν, ο οποίος θα μπορούσε να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας με τη βοήθεια του σκωτσέζικου κόμματος SNP. Θα πρέπει όμως να υποσχεθεί στους Σκωτσέζους ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας και να ζητήσει από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να μην τον καταψηφίσουν.
Τι δίνουν οι δημοσκοπήσεις
– ΤΟΡΙΣ: Η χθεσινή δημοσκόπηση της YouGov έδινε στο Συντηρητικό Κόμμα 43% και 339 έδρες. Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση, όμως, το ποσοστό στήριξης για το Συντηρητικό Κόμμα είναι στο 45%.
– Το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ κέρδιζε 34% καταγράφοντας μικρή άνοδο που για πολλούς οφειλόταν στην κακή αντίδραση του Τζόνσον, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη φωτογραφία ενός τετράχρονου άρρωστου αγοριού να κοιμάται στο πάτωμα νοσοκομείου στο Λιντς.
– Το Κόμμα ΦΙΛΕΛΕΥΘΈΡΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΏΝ έχει αυξήσει την επιρροή του κι ενδέχεται να καταλάβει πάνω από 15 έδρες.
– Το SNP της Σκωτίας θα καταλάβει 41 έδρες.
Από την έντυπη έκδοση