Ο Βόλκερ διετέλεσε πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας από το 1979 έως το 1987 όπου δια σιδηράς πυγμής κατάφερε να δαμάσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό τη δεκαετία του 1980. Δεκαετίες αργότερα εισήγαγε αυστηρές μεταρρυθμίσεις στη Γουόλ Στριτ μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Ο Βόλκερ πέθανε στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη από επιπλοκές του καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με την κόρη του, την οποία επικαλούνται οι εφημερίδες.
Ιαπωνία: Πέθανε σε ηλικία 116 ετών η Τομίκο Ιτόκα, ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο
Επί προεδρίας Ομπάμα του οποίου ήταν σύμβουλος μετά την οικονομική κρίση, ο Βόλκερ καθιέρωσε τον τραπεζικό «κανόνα» που φέρει το όνομά του, προκειμένου να αποτρέπει τις τράπεζες να κερδοσκοπούν για λογαριασμό τους και έτσι να αποτρέψει μια επανάληψη της καταστροφής που γονάτισε την αμερικανική οικονομία.
Κάπνιζε φτηνά πούρα, φορούσε παλιά κοστούμια, είχε ύψος 2 μέτρα, η χροιά της φωνής του έμοιαζε με βαρύτονου, η παρουσία του Βόλκερ δημιουργούσε κάτι μυστηριακό που φόβιζε γερουσιαστές ακόμη και προέδρους. Ένα μέρος της γοητείας της εξουσίας του οφειλόταν στον ασυνήθιστο χαρακτήρα της FED — οι διοικητές της κεντρικής τράπεζας παρότι διορίζονται από τον πρόεδρο και εποπτεύονται από το Κογκρέσο στην πραγματικότητα δεν είναι υπόλογοι σε κανέναν.
Μια φυσιογνωμία που έφερνε στον Ντε Γκολ και με χιούμορ, γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Πολ Βόλκερ ακολούθησε τη μακρά θητεία του τραπεζίτη και του μεγάλου κρατικού υπαλλήλου ως ένας καλλιτέχνης της νομισματικής πολιτικής, προικισμένος με μια ατίθαση ανεξαρτησία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ