Το περιστατικό συνέβη στην πόλη Χαβέρι, της επαρχίας Καρνατάκα, στην κεντρική Ινδία και όπως όλα δείχνουν επρόκειτο για μια νέα… μέθοδο των υπευθύνων για να αποτρέψουν την αντιγραφή του ενός μαθητή από τον άλλο.
Οι μαθητές φορούσαν χαρτόκουτα στο κεφάλι, τα οποία έφεραν τρύπα στο πρόσωπο, με τρόπο που να επιτρέπει στον κάθε έφηβο να κοιτάζει το γραπτό του, αλλά όχι του διπλανού του. Η φωτογραφία, σύμφωνα με το BBC που φιλοξενεί και δηλώσεις των καθηγητών, ελήφθη την ώρα διαγωνίσματος χημείας στο Κολέγιο προετοιμασίας για το πανεπιστήμιο Μπαγκάτ.
Ο καθηγητής του κολεγίου, Εμ Μπι Σατές, μίλησε στο BBC και ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό. Όπως είπε, το σχολείο επιστράτευσε αυτή την τεχνική σε «πειραματική βάση» αφού το άκουσαν ως επιλογή από κάπου αλλού.
Οι μαθητές στην Ινδία έφεραν τα κουτιά από το σπίτι τους
Μάλιστα, ο καθηγητής επέμεινε πως οι μαθητές είχαν δώσει τη συγκατάθεσή τους για το χαρτόκουτο στο κεφάλι και όπως λέει τα είχαν φέρει τα ίδια από το σπίτι τους για το διαγώνισμα. «Δεν υπήρξε πίεση κανενός είδους. Όπως θα δείτε στη φωτογραφία κάποιοι μαθητές δεν φορούν χαρτόκουτα» είπε ο καθηγητής από την Ινδία και πρόσθεσε: «Κάποιοι το φόρεσαν και το αφαίρεσαν έπειτα από 15 λεπτά, άλλοι μετά από 20 λεπτά και εμείς οι ίδιοι τους ζητήσαμε να το βγάλουν έπειτα από διάστημα μιας ώρας».
Γιατί ο Τραμπ θέλει να αγοράσει τη Γροιλανδία - Ποιος την ελέγχει και πόσο θα στοίχιζε
Φυσικά, το ζήτημα διαδόθηκε αστραπιαία στα social media στην Ινδία, αλλά και όλο τον κόσμο και πέρα από τα πειράγματα και τα τυχόν αστεία, αποτέλεσε αντικείμενο σφοδρής κριτικής σε βάρος του ιδρύματος που επέλεξε την συγκεκριμένη ασυνήθιστη πρακτική.
Άμεση παρέμβαση των αρχών στην Ινδία
Το περιστατικό φαίνεται πως έλαβε χώρα στην Ινδία την περασμένη Τετάρτη και σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of India, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Περιφέρειας. Ο υπεύθυνος εκπαίδευσης στην επαρχία της Ινδίας επισκέφτηκε το ίδρυμα και ζήτησε από τους υπεύθυνους να σταματήσουν το «πείραμα», το οποίο και χαρακτήρισε απάνθρωπο.
«Όταν ειδοποιήθηκα για αυτό, αμέσως πήγα στο κολέγιο και διέταξα τον διευθυντή να σταματήσει την πρακτική» είπε ο κ. Πιρτζέιντ και πρόσθεσε: «Επιπλέον διέταξα να ξεκινήσει ένορκη διοικητική εξέταση για το θέμα, εναντίον όσων ενέταξαν την πρακτική στο σχολείο».
Στα παράθυρα των σχολείων οι γονείς με σκονάκια
Τα σκάνδαλα αντιγραφής στην Ινδία δεν είναι λίγα. Το 2015, το γύρο του διαδικτύου είχε κάνει η εικόνα συγγενών και γονέων μαθητών που σκαρφάλωναν στα παράθυρα κτιρίου στην πόλη Μπιχάρι προκειμένου να δώσουν σκονάκια στους διαγωνιζόμενους.
Η Ινδία με τον αχανή πληθυσμό ανήκει στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες χώρες του ανατολικού κόσμου, με τους πολίτες της να θέλουν να αποκτήσουν εφόδια στην εκπαίδευση προκειμένου να μπορέσουν να αλλάξουν τη ζωή τους. Η κατάσταση όμως μοιάζει ιδιαίτερα πιεστική για μέρος της νέας γενιάς, που καταφεύγει μάλλον στην αντιγραφή για να τα καταφέρει.