Σε λίγες µέρες, η Ε.Ε. καλείται να αποφασίσει αν τα Σκόπια θα λάβουν ηµεροµηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγµατεύσεων. Πολλές µεγάλες χώρες-µέλη διαφωνούν µε αυτό το ενδεχόµενο, καθώς η διαφθορά «ζει και βασιλεύει» στη γειτονική χώρα, η οποία ταλανίζεται από το σκάνδαλο «Racket». Αν βγουν αληθινοί οι φόβοι της γειτονικής χώρας, τότε θα καταρριφθεί και ο µύθος ότι η Ελλάδα τής κρατούσε κλειστή την πόρτα της Ευρώπης λόγω του ονοµατολογικού
Ο Bojan Jovanovski γεννήθηκε την 1η Απριλίου 1986 στα Σκόπια. Παρουσίαζε δηµοφιλή τηλεοπτική εκποµπή µε τίτλο «Top Show» και έλαβε µέρος στα ριάλιτι «VIP Big Brother» και «Farma», που µεταδόθηκαν από τη σερβική τηλεόραση. Ως τραγουδιστής χρησιµοποιεί το καλλιτεχνικό ψευδώνυµο Boki13 και τα τραγούδια του είναι περίεργη µίξη φολκλόρ και ντίσκο.
Επιδεικνύει συχνά το… µεσαίο του δάχτυλο, ντύνεται εκκεντρικά (ακόµη και ως drug queen), του αρέσει η χλιδάτη ζωή, είναι ιδιοκτήτης του 1TV των Σκοπίων και συναλλάσσεται µε τη σηµερινή κυβέρνηση, ακόµη και µε τον πρωθυπουργό. Ανάµεσα στις «φιλίες» του συγκαταλεγόταν και η Katica Janeva, την οποία ο κοινός φίλος τους Ζόραν Ζάεφ είχε διορίσει ως την πρώτη εισαγγελέα κατά της διαφθοράς.
Η Katica Janeva είχε ξεκινήσει έρευνα εις βάρος του Jordan Kamcev, ο οποίος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη γειτονική χώρα µε περιουσία περίπου 300 εκατοµµυρίων ευρώ. Μεταξύ άλλων, του άσκησε κατηγορίες για δηµιουργία εγκληµατικής οργάνωσης, απάτης και νοµιµοποίησης εσόδων από παράνοµες δραστηριότητες. Επίσης, του επιβλήθηκε κατ’ οίκον περιορισµός. Σύµφωνα µε όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Boki13 µεσολάβησε µεταξύ της Janeva και του Kamcev. Συνελήφθη στις 15 Ιουλίου 2019, κρατώντας µια τσάντα Louis Vuitton µε 1,5 εκατ. ευρώ! Τα είχε δώσει ο Kamcev µε αποδέκτη την Janeva, προκειµένου να τον απαλλάξει από τις κατηγορίες.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν καταγεγραµµένες συνοµιλίες ανάµεσα στο «τρίγωνο» KamcevJaneva-Jovanovski, οι οποίοι κανονίζουν τα πρακτικά ζητήµατα της συναλλαγής.
Αντιδράσεις
Οσο κι αν ο Ζάεφ προσπαθεί να υποβαθµίσει το σκάνδαλο, «σφυρίζοντας αδιάφορα», η Ε.Ε. έχει στρέψει την προσοχή της πάνω από τη χώρα του. Πολλές σηµαντικές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, δείχνουν να έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα Σκόπια δεν είναι ακόµη έτοιµα να λάβουν ηµεροµηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγµατεύσεων.
«Η υπόθεση “Racket” πρέπει να εξεταστεί ρεαλιστικά και η ατιµωρησία της πολιτικής ελίτ, από τη µία ή την άλλη πλευρά, πρέπει να τερµατιστεί», δήλωσε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Σκόπια, Christian Thimonier. Επιπρόσθετα, στην έκθεση που δηµοσιεύθηκε τον Ιούνιο (σ.σ.: πριν από το σκάνδαλο «Racket») σχετικά µε την πρόληψη της διαφθοράς, σε ό,τι αφορά τις ανώτατες εκτελεστικές λειτουργίες και τις υπηρεσίες επιβολής του νόµου στα Σκόπια, η Οµάδα των Κρατών κατά της ∆ιαφθοράς (GRECO) του Συµβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία για την έλλειψη διαφάνειας και ζήτησε αποτελεσµατικότερη ρύθµιση και διαφάνεια σχετικά µε τα πρόσωπα που ασκούν ανώτατα εκτελεστικά καθήκοντα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Ινστιτούτο µελετών ΕΥΝΟΜΙΑ απέστειλε σε όλα τα θεσµικά ευρωπαϊκά όργανα και στην ηγεσία της Ε.Ε. επιστολή, όπου επισήµανε τους λόγους που δεν επιτρέπουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγµατεύσεων των Σκοπίων στην Ε.Ε. ύστερα από στενή παρακολούθηση των γεγονότων στη γειτονική χώρα και επιστηµονική εργασία µηνών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου