«Σταματήσαμε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που έβλαπτε τη Ρουμανία», δήλωσε ο Λούντοβικ Όρμπαν, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Φιλελεύθερου Κόμματος το οποίο ηγήθηκε της πρότασης μομφής.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 238 βουλευτές καταψήφισαν την Ντάντσιλα.
Η πρόταση μομφής χρειαζόταν 233 ψήφους για να περάσει στη ρουμανική βουλή που αριθμεί 465 έδρες.
Tην πρόταση μομφής κατά της «παράνομης» κυβέρνησης κατέθεσε το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL), τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «τίθεται τέλος στη διακυβέρνηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) η οποία δεν ασκείτο για τα συμφέροντα των πολιτών, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες ανησυχούσαν για τη διάσωση των εγκληματιών και την ευημερία των δικών τους φίλων».
«Το PNL αγωνίστηκε αδιάκοπα για τρία χρόνια εναντίον των καταχρήσεων του PSD, καταθέτοντας προτάσεις μομφής, απλές προτάσεις και ενημερώνοντας το Συνταγματικό Δικαστήριο. Με τη σημερινή νίκη, κάνουμε το πρώτο βήμα προς την “φυσιολογική Ρουμανία”, μια χώρα με επικεφαλής ειλικρινείς, σεβαστούς και τίμιους πολιτικούς και δημόσιους υπαλλήλους που εκλέγονται ή προάγονται βάσει αποδεδειγμένων δεξιοτήτων και γνωρίζουν τη δημόσια υπηρεσία για την οποία έχουν εκλεγεί ή απασχολούνται», προστίθεται στην ανακοίνωση πριν την ψηφορία.
Την πρόταση μομφής που κατέθεσε το PNL κατά της κυβέρνησης, υπέγραψαν τα κόμματα USR (Ένωση Σώστε τη Ρουμανία), Pro Romania ,PMP, UDMR και το ALDE.
Νωρίτερα, η Βιόριτσα Ντσαντσίλα , στην τοποθέτησή της, είχε επισημάνει πως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη χώρα θα προκαλέσει τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό και θα οδηγήσει σε παρέκκλιση από τους στόχους που έχουν τεθεί για την ανάπτυξη.