Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, άνω του 60% είναι το ποσοστό υποβολής δηλώσεων για τις περιοχές που η διορία έληξε τον Σεπτέμβριο. Οπως προκύπτει από τη διαδικασία κτηματογράφησης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, από τα εκτιμώμενα 39,1 εκατ. συνολικά δικαιώματα στην Ελλάδα έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα 12,9 εκατ. (33%), είναι σε εξέλιξη 22,7 εκατ. (58%), εκκρεμούν 2,7 εκατ. (7%) σε μελέτες που δεν έχουν ανατεθεί ως σήμερα, ενώ πρέπει να ενσωματωθούν ακόμα 0,8 εκατ. (2%) από ειδικές περιπτώσεις.
Τον Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκε με επιτυχία η υποβολή δηλώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Αρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, Κορινθίας και Λάρισας, καθώς και στις νήσους Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος. Το ποσοστό δηλώσεων ξεπερνά τον τεχνικό και συμβατικό στόχο του 55% που εξαρχής είχε τεθεί με τους αναδόχους, με την τελευταία ενσωμάτωση στοιχείων να δείχνει πως το συνολικό ποσοστό φτάνει στο 57% και αναμένεται να ξεπεράσει τις επόμενες ημέρες το 63% λόγω της ενσωμάτωσης των δηλώσεων «εμπρόθεσμης προσέλευσης».
Μάλιστα, στα νησιά Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος τα στοιχεία δείχνουν πως το συνολικό ποσοστό δηλώσεων φτάνει στο 75% και θα προσεγγίσει τις επόμενες ημέρες ακόμη και το 85% λόγω της ενσωμάτωσης των δηλώσεων «εμπρόθεσμης προσέλευσης».
Σημειώνεται ότι η κτηματογράφηση στις συγκεκριμένες περιοχές συνεχίζεται για ακόμη δύο εβδομάδες για όσους πολίτες δεν έχουν προσέλθει να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στα κατά τόπους κτηματογραφικά γραφεία.
Οπως τονίζει το Κτηματολόγιο, οι πολίτες καλούνται να ανταποκριθούν άμεσα στη δήλωση της ακίνητης ιδιοκτησίας τους προκειμένου να ωφεληθούν από μια σειρά πλεονεκτημάτων, αλλά και για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας. «Καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου ένας τεράστιος όγκος γραφειοκρατίας θα εκλείψει. Θα υπάρξει πλήρης εκσυγχρονισμός του πλαισίου διαχείρισης γης και ο κάθε πολίτης θα μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πληροφορίες που αφορούν το ακίνητό του ή την περιοχή στην οποία θέλει να επενδύσει. Αποτελεί, επίσης, το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του ενιαίου ψηφιακού χάρτη στον οποίο θα αποτυπώνονται η οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, οι γραμμές των αιγιαλών, οι όροι δόμησης, οι χρήσεις γης και, φυσικά, τα όρια των οικοπέδων.
Δέλεαρ
• Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων σε περιόδους αιχμής, όπως συμβαίνει κατά κανόνα στις τελευταίες ημέρες συλλογής δηλώσεων, το Ελληνικό Κτηματολόγιο, για την αποφυγή της πολύωρης αναμονής πολιτών, εφαρμόζει τη διαδικασία διαπίστωσης «εμπρόθεσμης προσέλευσης» προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσής τους σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
• Παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες από τους αναδόχους στα Γραφεία Κτηματογράφησης από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους σχετικά με τη διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έντυπα, έγγραφα, εντοπισμό κ.λπ.
• Εναλλακτικά της επίσκεψης των πολιτών στα Γραφεία Κτηματογράφησης, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών δηλώσεων μέσα από την ιστοσελίδα της «Ελληνικό Κτηματολόγιο».
• Υπάρχει η δυνατότητα χρήσης δωρεάν υπηρεσίας για τον εντοπισμό και την οριοθέτηση ακινήτου με χρήση εφαρμογής μέσω κινητού τηλεφώνου.
• Παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής του παγίου τέλους με δόσεις μέσω της χρήσης πιστωτικής κάρτας.
Δήλωση, κόστος
Οι ιδιοκτήτες καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.
Υπενθυμίζεται ότι το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.λπ.). Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα. Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα, μόνον, που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας στον ίδιο προκαποδιστριακό ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ελληνικό Κτηματολόγιο καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο 2106505600 ή στον τετραψήφιο αριθμό 1015. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr.
Από την έντυπη έκδοση