Αντίπαλες παρατάξεις έχουν εμπλακεί σε μάχη γύρω από την πρωτεύουσα Τρίπολη, περίπου 500 μίλια (800 χλμ.) βορειότερα, την οποία οι δυνάμεις που είναι πιστές στον διοικητή Χαλίφα Χάφταρ, που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη, προσπαθούν να καταλάβουν από τον Απρίλιο.
Η επίθεση των ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη βαθιά μέσα στη νότια έρημο της Λιβύης ακολουθεί το πλήγμα που διενεργήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου κατά το οποίο σκοτώθηκαν οκτώ φερόμενοι ως μαχητές.
«Αυτή η αεροπορική επιδρομή διενεργήθηκε προκειμένου να εξαλειφθούν οι τρομοκράτες του ISIS (του Ισλαμικού Κράτους) και να στερηθούν την ικανότητα να κάνουν επιθέσεις εναντίον του λαού της Λιβύης», ανέφερε σε ανακοίνωση ο υποστράτηγος Γουίλιαμ Γκέιλερ, διευθυντής επιχειρήσεων για τη Διοίκηση Αφρικής των ΗΠΑ.
Ορισμένοι μαχητές του ΙΚ υποχώρησαν νοτιότερα προς την έρημο της Λιβύης καθώς η οργάνωση έχασε το προπύργιό της στην παραλιακή πόλη Σύρτη στα τέλη του 2016.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει περιστασιακά πλήγματα σε περιοχές της ερήμου, έχει πει ότι δεν θα επιτρέψει στους μαχητές να χρησιμοποιήσουν τις μάχες γύρω από την Τρίπολη ως κάλυψη.
Η επίθεση εναντίον της Τρίπολης από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χάφταρ ανέτρεψε τα υπό τον ΟΗΕ σχέδια για την επίτευξη μιας πολιτικής διευθέτησης στη Λιβύη και σύντομα σταμάτησε στα περίχωρα της πρωτεύουσας.
Η σύγκρουση έχει επεκταθεί έξω από την Τρίπολη, με αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις με drone (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) εναντίον της παραλιακής πόλης Μισράτα, της Σύρτης και της Τζούφρα στην κεντρική Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Γκασάν Σαλαμέ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η σύγκρουση αυτή έχει προκαλέσει μια μικρότερη σύγκρουση στη Μουρζούκ, όπου τουλάχιστον 100 άμαχοι φέρεται να έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους δύο μήνες, είπε.
«Η σύγκρουση κινδυνεύει να κλιμακωθεί σε πλήρη εμφύλιο πόλεμο», είπε ο Σαλαμέ μέσω βιντεοσύνδεσης. «Υποδαυλίζεται από εκτεταμένες παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ από όλα τα μέρη και από εξωτερικούς παράγοντες».
«Σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου έχουν διαπραχθεί με πλήρη ατιμωρησία, περιλαμβανομένων αυξανόμενων εξωδικαστικών εκτελέσεων, εξαφανίσεων, βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης καθώς και σεξουαλικής βίας που συνδέεται με τη σύγκρουση».
Η Λιβύη έχει χωριστεί ανάμεσα σε αντίπαλες παρατάξεις με έδρα την Τρίπολη και το ανατολικό τμήμα της χώρας από το 2014, τρία χρόνια αφότου μια υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ εξέγερση έθεσε τέρμα στη 40ετή διακυβέρνηση του Μουάμαρ Καντάφι.
Ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός του Χάφταρ μάχεται εναντίον δυνάμεων που έχουν συμμαχήσει με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, η οποία δημιουργήθηκε το 2016 έπειτα από συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.
Οι ξένοι υποστηρικτές του Χάφταρ, ανάμεσά τους τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος, σύμφωνα με αναλυτές, ανταγωνίζονται για την άσκηση επιρροής στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα με περιφερειακούς αντιπάλους την Τουρκία και το Κατάρ.
Τουλάχιστον 128.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις μάχες από τον Απρίλιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.