Η Παγκόσμια Τράπεζα, η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης και η μη κυβερνητική οργάνωση Conservation International ανακοίνωσαν προγράμματα βοήθειας, με την οικονομική στήριξη χωρών όπως η Γερμανία (δεσμεύτηκε να χορηγήσει 250 εκατομμύρια δολάρια) και η Γαλλία (100 εκατομμύρια).
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει ποσό ύψους έως και 190 εκατομμυρίων στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων συνεργασίας και ανάπτυξης, ενώ η Conservation International θα συμμετάσχει με 20 εκατομμύρια.
Ο στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν προγράμματα για την προστασία της βιοποικιλότητας, τη βιώσιμη διαχείριση των εδαφών, την προώθηση των παραδοσιακών μεθόδων διαφύλαξης και της διασυνοριακής συνεργασίας.
Βασιλιάς Κάρολος: Το μυστικό σχέδιο για την υγεία του - Κωδική ονομασία «Επιχείρηση Δελφίνιο»
Στη σύνοδο συμμετείχαν πολλοί ηγέτες, όπως ο Μακρόν που μαζί με τον πρόεδρο της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα είχαν αυτήν την ιδέα. Στο βήμα ανέβηκαν επίσης οι πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε και της Βολιβίας Έβο Μοράλες.
Η Βραζιλία δεν έστειλε κανέναν εκπρόσωπο, μποϊκοτάροντας τη σύνοδο, μολονότι της ανήκουν τα δύο τρίτα του δάσους του Αμαζονίου.
Ο Γάλλος πρόεδρος εκφράστηκε ειρωνικά για την απουσία αυτή, τείνοντας ωστόσο το χέρι στη Βραζιλία. «Ποιοι είναι οι κίνδυνοι; Ο πρώτος, ο ελέφαντας στο δωμάτιο, ή μάλλον, αυτός που δεν είναι εδώ, η Βραζιλία! Όλος ο κόσμος αναρωτιέται, πώς θα τα καταφέρετε χωρίς τη Βραζιλία; Η Βραζιλία είναι καλοδεχούμενη, όλοι θέλουν να συνεργαστούν μαζί της», είπε. Ένας άλλος «κίνδυνος», όπως είπε ο Μακρόν, είναι «η καθυστέρηση, η αναποτελεσματικότητα» και να διαπιστώσουν μετά από έξι μήνες ή έναν χρόνο ότι οι πόροι δεν έφτασαν τελικά στον τοπικό πληθυσμό.
Αποφασίστηκε επίσης να συγκροτηθούν ομάδες εργασίας ώστε όταν διεξαχθεί η σύνοδος COP25 στη Χιλή, τον Δεκέμβριο, να έχει καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα των πρώτων προγραμμάτων.