Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι, περιλαμβανομένων πολιτικών, συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 25 πόλεις σε όλη την Αυστραλία, δήλωσε ο Μοχάμαντ αλ Χαφάτζι επικεφαλής της οργάνωσης Welcome to Australia.
«Εκδηλώσεις όπως αυτή είναι πολύ σημαντικές, κυρίως όταν (…) χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους για να καλωσορίσουν τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο», δήλωσε ο αλ Χαφάτζι.
Οι πρόσφυγες στην Αυστραλία «αισθάνονται περιθωριοποιημένοι, ότι είναι στο στόχαστρο των ακροδεξιών, ριζοσπαστικών κινημάτων. Απλώς δεν θέλόυν να συμμετέχουν γιατί φοβούνται για τη ζωή τους», εξήγησε.
Η Αυστραλία έχει ένα προβληματικό παρελθόν με την εθνοτική ποικιλομορφία.
Έλον Μασκ: Το Ιράν διαψεύδει ότι ο εκπρόσωπός του στον ΟΗΕ συνάντησε τον δισεκατομμυριούχο
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960 ίσχυε μια πολιτική βάσει της οποίας προτιμούνταν οι μετανάστες από την Ευρώπη έναντι των μη λευκών. Παράλληλα μέχρι εκείνη την εποχή οι Αβορίγινες δεν θεωρούνταν πολίτες της Αυστραλίας, βάσει νόμου, και δεν προσμετρούνταν στην απογραφή του πληθυσμού. Εξαιτίας της πολιτικής αυτής οι Αβορίγινες παραμένουν πολύ πίσω σε σχέση με τους υπόλοιπους Αυστραλούς σε θέματα υγείας, οικονομίας και εκπαίδευσης.
Τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί η ρητορική κατά των προσφύγων, κυρίως από ακροδεξιές οργανώσεις και ακροδεξιά κόμματα, τα οποία μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν περιθωριακά, όπως το κόμμα Ένα έθνος της Πολίν Χάνσον.
Ο φόβος για επιθέσεις από ισλαμιστές αντάρτες έχει επίσης ενισχύσει τη διείσδυση της ακροδεξιάς στην κοινή γνώμη, αν και στη χώρα δεν έχουν καταγραφεί τέτοιου είδους επιθέσεις.
Την ίδια ώρα οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν έντονα τη μεταναστευτική πολιτική της Αυστραλίας, μετά τις καταγγελίες για κακοποιήσεις, ακόμη και για σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών και παιδιών, στα κέντρα κράτησης προσφύγων.