Τα δημοσιεύματα των ξένων Μέσων εστιάζουν κυρίως στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.
Μητσοτάκης: Η Τουρκία δεν θα έπρεπε να πιέζει την Ελλάδα και την Ευρώπη για τους μετανάστες, γράφει το Reuters.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε την Κυριακή ότι η Τουρκία δεν θα έπρεπε να προσπαθεί να πιέσει ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρώπη στις προσπάθειές της να δεχτεί υποστήριξη για ένα σχέδιο επανεγκατάστασης σύριων προσφύγων στη βόρεια Συρία. Η Τουρκία σχεδιάζει να επανεγκαταστήσει ένα εκατομμύριο πρόσφυγες εκεί και ενδέχεται να ξανανοίξει τη διαδρομή των μεταναστών προς την Ευρώπη αν δεν λάβει ικανοποιητική διεθνή υποστήριξη για το σχέδιο, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.
«Ο κύριος Ερντογάν θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό (θέμα)», δήλωσε ο Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη. «Η Ευρώπη έχει δώσει πολλά χρήματα, έξι δις ευρώ τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρώπης και Τουρκίας και η οποία υπήρξε αμοιβαία επωφελής», πρόσθεσε.
Η Ελλάδα που έχει κοινά θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που ανέλαβε πολλές χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης. Το 2015 χιλιάδες άνθρωποι έφταναν στις ελληνικές ακτές καθημερινά. Οι αριθμοί μειώθηκαν δραματικά αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Άγκυρα εφάρμοσαν μια συμφωνία τον Μάρτιο του 2016 προκειμένου να μειώσουν τη ροή, αλλά υπήρξε μια πρόσφατη αύξηση των αφίξεων στα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία. Ο αριθμός των μηνιαίων αυξήσεων στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Αύγουστο σε περίπου 7000, ο υψηλότερος αριθμός σε τρία χρόνια. Η ίδια η Τουρκία έχει σχεδόν 4 εκατ. Σύριους – μακράν η μεγαλύτερη ομάδα προσφύγων που πέρασε τα συριακά σύνορα για να διαφύγει από τον οκταετή εμφύλιο πόλεμο. Ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει μια συζήτηση σε «πνεύμα καλής θέλησης» σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την Τουρκία όσον αφορά τον τρόπο παράτασης των οικονομικών ωφελειών από την συμφωνία του 2016. Αλλά, όπως υπογράμμισε, αυτό δεν θα συμβεί ενώ η Ελλάδα υπόκεινται σε «απειλές» και «εκφοβιστική» συμπεριφορά.
Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Les Echos δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο: «Η Ελλάδα θέλει να πετύχει την ελάφρυνση των δημοσιονομικών περιορισμών».
Στη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε μαζικές φορολογικές μειώσεις για την τόνωση της οικονομίας και την προσέλκυση επενδυτών. Θα πρέπει να πείσει τους πιστωτές του, εάν θέλει να πετύχει την ελάφρυνση των περιορισμών στα δημόσια οικονομικά της χώρας.
Έχοντας πετύχει πολύ καλές δημοσκοπήσεις από τότε που ήρθε στην εξουσία στην Ελλάδα πριν από δύο μήνες, ο συντηρητικός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά, το Σάββατο, στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης στις μεταρρυθμίσεις και τις φορολογικές μειώσεις, που προτίθεται να εφαρμόσει γρήγορα για την αναζωογόνηση της οικονομίας.
Ο φόρος επί των κερδών των επιχειρήσεων, υποσχέθηκε, θα μειωθεί από 28% σε 24% τον επόμενο χρόνο και η φορολόγηση των μερισμάτων από 10% σε 5%. Ο φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ ανά έτος και υψηλότερα από 40.000 ευρώ θα μειωθεί.
Υποσχέθηκε επίσης, ετήσιο επίδομα στους συνταξιούχους, στα τέλη του 2020, τη μείωση των επιβαρύνσεων των ελευθέρων επαγγελμάτων και τη σταδιακή μείωση κατά 5% των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους εργαζομένους μέχρι το 2023. Η μείωση του φόρου επί των ακινήτων έχει ήδη δρομολογηθεί. Οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν από το τρέχον έτος μεταξύ 10% και 30% λιγότερο .
Η κυβέρνηση επιθυμεί επίσης, να προσελκύσει ξένους επενδυτές, οι οποίοι έμειναν μακριά από τη χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια. Τα μέτρα ελέγχου συναλλάγματος, τα οποία εφαρμόστηκαν εκτάκτως το 2015, ήρθησαν πλήρως την περασμένη εβδομάδα και τώρα πρόκειται να επιταχυνθεί η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας αερίου ΔΕΠΑ, η πώληση των μετοχών του δημοσίου των Ελληνικών Πετρελαίων και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο σχέδιο της καναδικής εταιρείας Eldorado Gold στο ορυχείο χρυσού στις Σκουριές, το οποίο είχε εμποδιστεί εδώ και χρόνια, αναμένεται να πραγματοποιηθεί. «Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, είναι μια χώρα που έχει αυτοπεποίθηση. Με ένα κύμα τολμηρών μεταρρυθμίσεων, θα κερδίσουμε ισχυρή αξιοπιστία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Ο στόχος της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι να ελαφρύνει τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από τους ευρωπαίους πιστωτές στα δημόσια οικονομικά της χώρας. Εξερχόμενη από το τελευταίο πρόγραμμα χρηματοοικονομικής βοήθειας τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για πλεόνασμα στα δημόσια οικονομικά της κατά 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, γεγονός που, σύμφωνα με την Αθήνα, υπονομεύει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελπίζει ότι ο στόχος αυτός θα μειωθεί σε περίπου 2% από το 2021. Επισκέφτηκε τους ομολόγους του στο Παρίσι, το Βερολίνο και τη Χάγη για να προσπαθήσει να τους πείσει. Προς το παρόν, δεν έχουν υποσχεθεί τίποτα και επιμένουν στην απαίτηση για σεβασμό των πλεονασμάτων στο σημερινό επίπεδό τους.
Το έτος 2020 αναμένεται να είναι δύσκολο, επειδή οι μαζικές φορολογικές μειώσεις που έχουν ανακοινωθεί, θα μειώσουν μηχανικά τα φορολογικά έσοδα. Μια λύση που προτείνεται από την Επιτροπή των Βρυξελλών θα καθιστούσε δυνατή την υποστήριξη της Ελλάδας χωρίς να κοστίσει στους Ευρωπαίους ούτε ένα ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος τα κέρδη που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο πλαίσιο της εξαγοράς των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να επωφεληθεί 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που θα μείωνε την οικονομική προσπάθεια. Το θέμα θα συζητηθεί σε προσεχές Eurogroup.
Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας – συγκεκριμένα τις φοροελαφρύνσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης σε επιχειρήσεις και πολίτες, αναφέρει η γερμανική Tagesschau. Όλα αυτά πρέπει να ενισχύσουν βραχυπρόθεσμα την αγορά εργασίας. Η νέα ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε φορολογικές περικοπές για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Τα μέτρα θα βοηθήσουν την Ελλάδα να βελτιώσει τη φερεγγυότητά της, να ενθαρρύνει τις επενδύσεις, να ενισχύσει την αγορά εργασίας και να δημιουργήσει μία “νέα ευημερία”, δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.