Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λευκωσία, την περασμένη εβδομάδα, είχε δηλώσει πως «για την Ελλάδα δεν νοείται λύση χωρίς κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων».
Μιλώντας στη Λέσχη των Βετεράνων, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας εκτόξευσε και απειλές αναφέροντας πως «η Τουρκία είναι εγγυήτρια στην Κύπρο και αυτό το δικαίωμά της θα το χρησιμοποιήσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και σήμερα, όπως το έχει κάνει και στο παρελθόν… Οι δραστηριότητές μας, τόσο εκείνες που μας ανέθεσε η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” όσο και εκείνες που βρίσκονται στη θαλάσσια δικαιοδοσία της χώρας μας, συνεχίζονται και θα συνεχίσουν χωρίς καθυστερήσεις και αδιάκοπα όπως έχουν προγραμματιστεί. Θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας για να εφαρμοστούν αυτά», δήλωσε. Ο Ακάρ κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι δεν έχει αποδεχθεί την πρόταση Τσαβούσογλου και Ακιντζί για ίδρυση κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες και τόνισε πως «η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα πεδία θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, όπως και η προστασία των ίσων κυριαρχικών δικαιωμάτων και ο δίκαιος διαμοιρασμός των πηγών, θα πρέπει να καθοριστούν με τη συμφωνία όλων των παράκτιων κρατών».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία καταβάλλει προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. «Στο θέμα αυτό κάναμε ό,τι μας αναλογεί και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Ολοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτά που κάνουμε προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο… Είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο με συνεργασία και αμοιβαία εμπιστοσύνη με τη νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε στην Ελλάδα. Σε αυτό το θέμα μέχρι σήμερα αναλάβαμε αρκετές πρωτοβουλίες και με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να βρούμε λύση στα προβλήματα», πρόσθεσε. Ο Χουλούσι Ακάρ υποστήριξε ότι η Τουρκία και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι η πιο ισχυρή εγγύηση για τη σταθερότητα και ασφάλεια της ειρήνης στην περιοχή. Οπως πρόσθεσε, «μια δικοινοτική, διζωνική λύση, βασισμένη στην πολιτική ισότητα, δίκαιη, μόνιμη και περιεκτική, θα φέρει ειρήνη, γαλήνη και σταθερότητα στο νησί».
Πριν από δύο ημέρες, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε πει κάτι παρόμοιο: «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, των οποίων η πειθαρχία, η ικανότητα αποτροπής και εγρήγορσης έχουν αυξηθεί, αποτελούν τη μεγαλύτερη εγγύησή μας ενάντια σε αυτές τις ασύμμετρες απειλές». Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, την προστασία της Ανατολικής Μεσογείου έχει αναλάβει ο τουρκικός στόλος, υποστηριζόμενος από υποβρύχια, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.
Οι απειλές του Ακάρ εκφράζονται την ώρα που η Άγκυρα τεντώνει το σχοινί με τις ΗΠΑ, λόγω της αγοράς των ρωσικών συστημάτων S-400. Με νέα προειδοποίησή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει πως «η ενεργοποίηση των S-400 από την Τουρκία θα υπονομεύσει περαιτέρω τα κοινά συμφέροντα ασφάλειας στην περιοχή». Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της Αγκυρας να προχωρήσει στην παραλαβή του ρωσικού συστήματος. Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Ουάσιγκτον στην επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται από τους αμερικανικούς νόμους.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού για άλλη μια φορά υποστήριξε πως στο θέμα του προσφυγικού η Ε.Ε. δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα. Ο ίδιος απείλησε την Ε.Ε. πως «αν ανοίγαμε σήμερα τη Σμύρνη θα περνούν την ημέρα απέναντι 30.000 με 35.000 άτομα. Να δούμε τότε τι θα είχε συμβεί… Δεν απειλώ την Ευρώπη απλά κάνω μια διαπίστωση», δήλωσε χαρακτηριστικά! Ο Σοϊλού υποστήριξε, επίσης, πως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τη 15η Ιουλίου του 2016 , 8.000 γκιουλενιστές (οπαδοί του ιμάμη Γκιουλέν) διέφυγαν στην Ελλάδα.
Από την έντυπη έκδοση