O Νικολάς Μαδούρο, μέσω του υπουργού του Εξωτερικών, Χόρχε Αρεάσα, στέλνει χαιρετισμό στον κ. Μητσοτάκη, αλλά ταυτόχρονα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις φιλικές σχέσεις που είχε αναπτύξει το καθεστώς της Βενεζουέλας με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά με τον Αλέξη Τσίπρα. Σε εκδήλωση στην οποία βραβεύτηκε ο απερχόμενος Ελληνας πρέσβης στο Καράκας, Νίκος Κοτροκόης, ο οποίος αποχωρεί από τη Βενεζουέλα μετά από 4 χρόνια, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας βρήκε αφορμή προκειμένου να μεταφέρει τους χαιρετισμούς του Μαδούρο στη νέα ελληνική κυβέρνηση και να στείλει μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Αυτά τα τελευταία χρόνια έχουμε ενισχύσει τις σχέσεις μας. Εμείς πάντα θα νιώθουμε ευγνωμοσύνη. Τώρα βέβαια υπάρχει ένας νέος πρωθυπουργός, του στέλνουμε το χαιρετισμό μας, όπως επίσης και το χαιρετισμό του προέδρου Μαδούρο», τόνισε ο κ. Αρεάσα και πρόσθεσε: «Ζητάμε να μεταφέρετε στην κυβέρνησή σας ότι εμείς προσβλέπουμε να διατηρήσουμε μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση».
Ο στενός συνεργάτης του Μαδούρο αναφέρθηκε στο ρόλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην κρίση της Βενεζουέλας την προηγούμενη περίοδο, τονίζοντας τη φιλική στάση του κ. Τσίπρα απέναντι στο καθεστώς. «Αλλά με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και την κυβερνητική του ομάδα πάντα καταφέραμε να διατηρήσουμε μια σχέση επικοινωνίας και κατανόησης», δήλωσε ο κ. Αρεάσα, υπογραμμίζοντας ουσιαστικά πως η ελληνική κυβέρνηση είχε διαφοροποιηθεί από τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που άσκησε και συνεχίζει να ασκεί μεγάλες πιέσεις στο καθεστώς Μαδούρο. «Η Ελλάδα αποτέλεσε μια εξαίρεση όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες. Θέλησαν να οδηγήσουν τη Βενεζουέλα στα πρόθυρα ενός εμφυλίου πολέμου, ενός πραξικοπήματος, ακόμη και μιας διεθνούς επέμβασης, αλλά η Ελλάδα πάντα επέμεινε στην ανάγκη διαλόγου και κατανόησης».
Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα είχε στηρίξει το μπολιβαριανό καθεστώς, ενώ με ανακοίνωσή του είχε εκφράσει την «αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη» στον Μαδούρο, τον οποίο αναγνωρίζει ως «νόμιμο πρόεδρο», ερχόμενος σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα, είχε καταδικάσει τις ενέργειες του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, για την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι με ανακοίνωσή του το καθεστώς του Μαδούρο είχε εκφράσει τις ευχαριστίες του για τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Τις «προνομιακές» σχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το καθεστώς του Μαδούρο, πάντως, είχαν επικρίνει με δηλώσεις τους κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα. Υπενθυμίζεται επίσης ότι όπως είχε αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος, κατά την προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα, ιδιωτικές πτήσεις λίαρ τζετ που χρησιμοποιεί το καθεστώς Μαδούρο είχαν προσγειωθεί στην Αθήνα, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών του Μαδούρο, Χόρχε Αρεάσα, ήταν ο επιβάτης της μυστηριώδους κυβερνητικής πτήσης που είχε προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον περασμένο Μάρτιο, χωρίς να υπάρξει από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καμία ενημέρωση.
Ο χαιρετισμός του Μαδούρο στη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία το καθεστώς της Βενεζουέλας δέχεται αφόρητες διπλωματικές πιέσεις, αλλά και κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να διεξαχθούν ελεύθερες προεδρικές εκλογές και να απελευθερωθούν οι εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι που εξακολουθούν να βρίσκονται στις φυλακές της χώρας.
Είχε προηγηθεί από την ελληνική κυβέρνηση η αναγνώριση του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, ως μεταβατικού προέδρου της χώρας, όπως άλλωστε έχει πράξει η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Ο κ. Μητσοτάκης από την προεκλογική περίοδο είχε εκφράσει τη στήριξή του στον Γκουαϊδό και μάλιστα είχε καλέσει τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πράξει το ίδιο και να μη διασύρει τη χώρα μας διεθνώς. Μόλις πριν από τρεις μέρες η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε νέες κυρώσεις στο καθεστώς της Βενεζουέλας και συγκεκριμένα στον υπουργό Εξωτερικών, Χόρχε Αρεάσα και στον ανώτατο δικαστή, Κάρολ Μπεαλέξις Παντίγια, στους οποίους προβλέπεται, μεταξύ άλλων, «πάγωμα» όλων των περιουσιακών τους στοιχείων σε αμερικανικό έδαφος.
Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ (OFAC) σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα και κατονομάζει τους δύο αξιωματούχους, κατηγορώντας τους ότι ευθύνονται, από τη θέση εξουσίας που κατέχουν, για την «τραγική παρακμή» στην οποία βυθίζεται η χώρα από το «διεφθαρμένο καθεστώς Μαδούρο».
Από την έντυπη έκδοση