Οι Έλληνες, γράφει, στράφηκαν στον γόνο μίας από τις πιο ισχυρές πολιτικές οικογένειες της χώρας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε αργά χθες το βράδυ ότι η χώρα θα μπει «υπερήφανα» στην μετα-δανειακή περίοδο «της εργασίας, της ασφάλειας και της ανάπτυξης». Ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων ως υπεύθυνη αλλά δυναμική αντιπολίτευση και εξέφρασε την ελπίδα ότι η επιστροφή στην εξουσία της ΝΔ δεν θα οδηγήσει στην εκδίκηση, ιδιαίτερα προς τα σημαντικά επιτεύγματα για την προστασία της κοινωνικής πλειοψηφίας και των εργαζομένων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν μία απόρριψη της ευρωσκεπτικιστικής «νέας αριστεράς» του ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθε στην εξουσία πριν τέσσερα χρόνια με τη δέσμευση να αρνηθεί τις απαιτήσεις λιτότητας της ΕΕ του ΔΝΤ. «Φαίνεται πως οι ψηφοφόροι δεν συγχώρησαν τον κ.Τσίπρα για την υποχώρηση σε αυτά τα αιτήματα και για το γεγονός ότι αγνόησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που είχε ζητήσει» γράφει. Αναφέρεται ακόμη στον Γιάννη Βαρουφάκη, τον οποίο περιγράφει ως «ροκ σταρ» καθηγητή οικονομικών και για λίγο υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Τσίπρα, ο οποίος κατάφερε να μπει στη Βουλή.
«Η κεντροδεξιά αποκαθίσταται στην εξουσία στις πρόωρες εκλογές της Ελλάδας», γράφουν οι Financial Times, λέγοντας ότι ο Μητσοτάκης ηγείται της επανεμφάνισης της Νέας Δημοκρατίας, καθώς αρχίζουν τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα για τον Τσίπρα. Σε άλλο άρθρο τους, με τον τίτλο «Ο Μητσοτάκης είναι αντιμέτωπος με μακρύ δρόμο στην ολοκλήρωση της επανόδου της Ελλάδας», οι FT υποστηρίζουν ότι μπορεί να έφυγε ο Τσίπρας, αλλά οι κυβερνήσεις της Αθήνας, από οποιαδήποτε πλευρά, θα πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνης της ευρωζώνης.
Φρίκη στην Κύπρο: Χειροπέδες σε αστυνομικό που συνουσιαζόταν με πτώματα [βίντεο]
Οι Times με τον τίτλο «Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας: Οι Ελλήνες επιστρέφουν στην Δεξιά έπειτα από χρόνια αριστερής λιτότητας», γράφουν ότι το συντηρητικό κόμμα είναι έτοιμο να σχηματίσει κυβέρνηση, έχοντας κερδίσει με απόλυτη πλειοψηφία τις χθεσινές εκλογές, στις οποίες κυριάρχησε η δυσαρέσκεια προς τη λαϊκιστική αριστερή διακυβέρνηση «που είχε υποσχεθεί να λήξει την λιτότητα, αλλά την έκανε χειρότερη». Οι ψηφοφόροι, γράφει, στράφηκαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν ήπιο πρώην τραπεζίτη, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να επαναφέρει τις χαμένες τους περιουσίες χωρίς να στραφεί στην ευνοιοκρατία και τη διαφθορά που αμαύρωσαν τη φήμη του κόμματός του και που ήταν μερικώς υπεύθυνες για το γεγονός ότι η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας στα τέλη του 2009.
O Guardian, σε δημοσίευμα με τίτλο «Ελληνικές εκλογές: συντριπτική νίκη για το κεντροδεξιό κόμμα της ΝΔ», γράφει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μόλις άρχισε να γίνεται σαφές το εκλογικό αποτέλεσμα, αναγνώρισε την ήττα του και κάλεσε τον αντίπαλό του Κυριάκο Μητσοτάκη, για να τον συγχαρεί για τη νίκη του. Ένα ακόμη συγχαρητήριο τηλεφώνημα, προσθέτει, δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αναφέρεται επίσης στις πρώτες δηλώσεις του ότι καλωσορίζει το εκλογικό αποτέλεσμα με «μετριοπάθεια και σεβασμό» και ότι το βλέπει σαν νίκη για όλους, άσχετα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.
«Γνωρίζοντας ότι το κόμμα έπρεπε να εγκολπωθεί τον χώρο του κέντρου, ο Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να προσπαθήσει να αλλάξει τη χώρα για τους εκατοντάδες χιλιάδες κυρίως νέους Έλληνες που τα τελευταία χρόνια έφυγαν για να αναζητήσουν εργασία», γράφει η εφημερίδα και προσθέτει ότι πολλοί βουλευτές του πολιτεύονται για πρώτη φορά και προβάλλουν την υπόσχεση του κόμματος να επανενεργοποιήσει την οικονομία, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις και δημιουργώντας θέσεις εργασίας.
Η επάνοδος της ΝΔ, γράφει, συνδέεται με τις προσπάθειες του Μητσοτάκη να προσελκύσει κεντρώους και με την ικανότητα των συντηρητικών να «μεταγγίσουν» ψήφους από την Χρυσή Αυγή – που, όπως σημειώνει, από τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα, σε αυτές τις εκλογές δεν κατάφερε να μπει στην Βουλή – τηρώντας σκληρή στάση στο μεταναστευτικό και στη συμφωνία που πέτυχε ο Τσίπρας για την διευθέτηση της διαμάχης για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας.
Τέλος ο Guardian αναφέρει ότι απρόσμενα καλά τα πήγε και το κόμμα ΜεΡΑ25 του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, κερδίζοντας 3,4% των ψήφων και εννέα βουλευτές στο κοινοβούλιο.