Γράφει ο Μανώλης Κωστίδης
Η Άγκυρα φαίνεται πως έχει ως στόχο τις πετρελαιοπηγές της περιοχής. Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία και η αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από 10 ημέρες. Η Τουρκία με τη συνθήκη αυτή έπαψε να διεκδικεί τη Μουσούλη και το Κιρκούκ και οριστικά παραχώρησε τις περιοχές αυτές σε βρετανική διοίκηση το 1926.
« Η Τουρκία θέλει να συμμετάσχει στην επιχείρηση της ανακατάληψης της Μουσούλης για να δείξει πως είναι σημαντικός παίχτης στην περιοχή και να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια του μοιράσματος των μεριδίων της περιοχής» αναφέρει η αρθρογράφος της Cumhuriyet Aσλί Aϊντίντασμπας.
Το Ιρακινό Κοινοβούλιο την Τρίτη κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τη στρατιωτική της δύναμη από την πόλη Μπασίκα του βορείου Ιράκ. Εκεί βρίσκονται εγκατεστημένοι περίπου 500 τούρκοι στρατιώτες από τον Μάρτιο του 2015, που σύμφωνα με την Άγκυρα γ να εκπαιδεύουν άνδρες που θα συμμετάσχουν στις μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η Μπασίκα βρίσκεται σε απόσταση μόλις 12 χιλιομέτρων από το Μουσούλη.
Το ιρακινό κοινοβούλιο, , αποκάλεσε τις δυνάμεις αυτές της Τουρκίας ως «δυνάμεις κατοχής». Η απάντηση της Άγκυρας ήταν περιφρονητική όπου ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε « μιλούν για εθνική κυριαρχία όμως που βρίσκονταν αυτοί όταν άλλοι καταλάμβαναν τη Μουσούλη»;
ΕΡΝΤΟΓΑΝ: « Η ΜΟΥΣΟΥΛΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΣΟΥΝΙΤΕΣ»
Ο τούρκος πρόεδρος πάντως σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε δείξει τις προθέσεις της Τουρκίας και δήλωσε πως «κανείς δεν έχει δικαίωμα να εισβάλει στη Μουσούλη. Μετά την απελευθέρωση της Μουσούλης από το «Ισλαμικό Κράτος», θα πρέπει να μείνουν εκεί μόνο οι σουνίτες Άραβες, οι Τουρκομάνοι και οι Σουνίτες Κούρδοι».
Ουσιαστικά ο τούρκος πρόεδρος έδειξε πως η Τουρκία θέλει η περιοχή να ελέγχεται από τους Σουνίτες Μουσουλμάνους, αγνοώντας τις προθέσεις των Σιιτών που είναι η πλειοψηφία του Ιράκ αλλά και του Ιράν.
Η τουρκική εφημερίδα Hürriyet αναφέρει πως η στο Ιράκ «προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η Τουρκία θα εισβάλει στη Μουσούλη, πράγμα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα».
Πάντως ο υπουργός Άμυνας τη Τουρκίας Φικρί Ισίκ ανέφερε πως «οπωσδήποτε θα μετάσχουμε στην επιχείρηση στη Μουσούλη, ενώ από την άλλη, να πάμε μέχρι το Αλ Μπαμπ στη Συρία. Αλλά θα το κάνουμε αυτό με δικές μας μεθόδους».
O Moυχαρέμ Σαρίκαγια στην εφημερίδα Habertürk αναφέρει πως τούρκοι αξιωματιούχοι δηλώνουν «Θα μπούμε στη Μουσούλη όπως μας είπε το σχετικό όνομα της τουρκικής κυβέρνησης, με πρόσκληση του ηγέτη της Διοίκησης Κουρδιστάν του Ιράκ Μασούτ Μπαρζανί».
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΓΚΥΡΑΣ-ΚΟΥΡΔΩΝ Β.ΙΡΑΚ
Εδώ είναι το εντυπωσιακό στοιχείο της συνεργασίας των Κούρδων του βορείου Ιράκ με την Άγκυρα για τον έλεγχο της Μουσούλης. Ανάμεσα στο βόρειο Ιράκ και στην κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες για τα έσοδα των κοιτασμάτων πετρελαίου του βορείου Ιράκ και ο Μπαρζανί μέχρι στιγμής δείχνει να συνεργάζεται με την Τουρκία στο θέμα της Μουσούλης.
Την Πέμπτη η Κουρδική διοίκηση του βορείου Ιράκ ανακοίνωσε πως «οι δυνάμεις της Τουρκίας στη Μπασίκα βρίσκονται μετά το κάλεσμα της Διοίκησης του Κουρδιστάν του Ιράκ».
Μέχρι στιγμής η τακτική της Τουρκίας δεν συμβαδίζει με αυτή των ΗΠΑ και του Ιράν. Η Ουάσιγκτον επιθυμεί την ενότητα του Ιράκ και στηρίζει την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης. Άλλωστε αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει πως « η Βαγδάτη πρέπει να αποφασίσει ποιες δυνάμεις θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση της Μουσούλης».
Η Τεχεράνη που ήδη δυνάμεις της βρίσκονται και δίνουν μάχες εναντίον των τζιχαντιστών εντός του Ιράκ , ανησυχεί για τις δηλώσεις Ερντογάν σχετικά με τους Σουνίτες που πρέπει να ζουν μόνο στο Μουσούλη.
« Αν υπάρχει χώρα που πρέπει να μιλήσει για τη Μουσούλη εκτός από το Ιράκ είναι η Τουρκία. Οι Τουρκμένοι της περιοχής δεν προστατεύθηκαν ποτέ από την Βαγδάτη. Μέχρι το 1987 στον προϋπολογισμό της Τουρκίας εγγράφονταν τα δικαιώματα που θα έπρεπε να εισπράττουμε από τα πετρέλαια της περιοχής. Οι δυνάμεις μας στην Μπασίκα βρίσκονται μετά από το αίτημα των Κούρδων του βορείου Ιράκ. Η Τουρκία έχει μεγαλύτερο δικαίωμα ακόμα και από τις ΗΠΑ να συμμετάσχει στις μάχες της Μουσούλης και μετά να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» αναφέρει ο Φικρέτ Μπίλα στην εφημερίδα Hürriyet που εξηγεί τις απόψεις της τουρκικής κυβέρνησης.
ΣΙΙΤΕΣ: « ΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΦΥΓΟΥΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΙ ΜΑΣ»
Πάντως ο ηγέτης των Ιρανικών Σιιτικών δυνάμεων στο Ιράκ Γιουσούφ Κιλαμπί απειλεί την Άγκυρα και δηλώνει πως « αν η Τουρκία δεν αποσυρθεί από το Ιράκ με το ξεκίνημα της επιχείρησης της Μουσούλης θα πολεμήσουμε και με το Ισλαμικό Κράτος αλλά και με την Τουρκία. Θα τους συμπεριφερθούμε ως εχθρούς».
« Η συμμαχία Τουρκίας-Βορείου Ιράκ δεν έχει τη δύναμη να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή. Δεν μπορώ να καταλάβω τη συζήτηση αυτή» αναφέρει η Νουράϊ Μέρτ στην εφημερίδα Cumhuriyet.
Με ειρωνικό άρθρο του στην ίδια εφημερίδα ο Καντρί Γκιουρσέλ ανφέρει πως « αν στείλει η κυβέρνηση τα άρματα μάχης στη Μουσούλη θα συμβούν δυο πράγματα. Και η Μουσούλη θα γίνει δική μας και θα απομακρυνθεί το ενδεχόμενο πραξικοπήματος! Καθώς πραξικόπημα χωρίς άρματα δεν γίνεται . Ας τα στείλουμε έξω»!
Και τον Σεπτέμβριο του 2015 το Ιράκ είχε ζητήσει την απομάκρυνση των τουρκικών δυνάμεων από την πόλη Μπασίκα. Μετά από τις πιέσεις της Ουάσιγκτον η Άγκυρα εγκατέστησε τις δυνάμεις της σε άλλη περιοχή κοντά στην προηγούμενη βάση. Όμως όσο πλησιάζει η ώρα της μάχης της Μουσούλης τόσο η ένταση στις δυο πλευρές φαίνεται πως θα εντείνεται. Άλλωστε είναι πρόσφατες οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου που μιλούσε για αποτυχημένες διαπραγματεύσεις σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης.