Γράφει ο Μανώλης Κωστίδης
Τα διαδοχικά τρομοκρατικά χτυπήματα που έχουν πλήξει την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες αλλά και λόγω της απόπειρας του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, οι αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 40-45% με αποτέλεσμα πολλοί καταστηματάρχες να κατεβάσουν τα ρολά.
O πρόεδρος των καταστηματαρχών της Κλειστής Αγοράς Χασάν Φιράτ προβλέπει χειρότερες μέρες και τονίζει πως « μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν κλείσει τουλάχιστον 1000 καταστήματα. Διότι έχουν πέσει οι τζίροι και τα ενοίκια παραμένουν στα ύψη».
Ο ίδιος αναφέρει πως βασικός λόγος είναι «η ραγδαία μείωση στις κρουαζιέρες. Όλοι οι επιβάτες των πλοίων έρχονταν στην αγορά. Όπως ακυρώθηκαν δεκάδες συνέδρια. Εκεί που λέγαμε πως θα περάσουν οι δύσκολες μέρες ήρθε και η απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και ολοκληρώθηκε το κακό».
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Σε καλές εποχές την Κλειστή Αγορά της Κωνσταντινούπολης την επισκέπτονταν καθημερινά περίπου 500.000 άνθρωποι και οι περισσότεροι ήταν τουρίστες. Τα ενοίκια ξεπερνούσαν ακόμα και τα 3.500 δολάρια το τ.μ.
Το 2015 στην Κωνσταντινούπολη είχαν δέσει 345 κρουαζιερόπλοια και είχαν φέρει 100.734 τουρίστες. Τους πρώτους 9 μήνες του 2016 στην Κωσνταντινούπολη έδεσαν μόλις 45 κρουαζιερόπλοια με 38.636 επιβάτες! Τον Αύγουστο 2016 909.914 τουρίστες επισκέφθηκαν την Κωνσταντινούπολη ενώ το 2015 ο αριθμός αυτός έφτανε στους 1.335.335 τουρίστες.
ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΔΟ ΤΟΥ ΠΕΡΑ
Η τουρκική εφημερίδα Hürriyet αναφέρει πως λόγω της ραγδαίας μείωσης του τουρισμούς πολλά καταστήματα ρούχων και καφετέριες κλείνουν τα υποκαταστήματα τους στο Πέρα που είναι ο βασικότερος τουριστικός προορισμός της Κωνσταντινούπολης. Eκεί έκλεισαν τα υποκαταστήματα τους τράπεζες, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, καφετέριες, ακόμα και καταστήματα ηλεκτρονικών συσκευών. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο στα ξενοδοχεία της περιοχής υπάρχουν 45.000 κλίνες από τις οποίες το 80% παραμένουν άδειες».
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα εμπορικά κέντρα καθώς μειώνεται και ο ρυθμός ανάπτυξης της Τουρκίας που το 2012 είχε αγγίξει το 10% ενώ τώρα κυμαίνεται περίπου στο 3.5%.
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά σχεδόν καθημερινά είναι τα νέα από τρομοκρατικά χτυπήματα στη γειτονική χώρα.