«Τις τελευταίες ημέρες, ο λαός του Χονγκ Κονγκ ασκεί το δικαίωμά του να συγκεντρώνεται ελεύθερα και ειρηνικά. Αυτό το δικαίωμα πρέπει να γίνεται σεβαστό», επισήμανε η ΕΕ σε ανακοίνωσή της.
Ταυτόχρονα, οι Βρυξέλλες σημείωσαν ότι «μοιράζονται πολλές από τις ανησυχίες που εγείρονται από τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ» όσον αφορά το σχέδιο νόμου για τις εκδόσεις υπόπτων στην Κίνα και το τι θα σήμαινε η εφαρμογή του για την πόλη και τη διακυβέρνησή της στο μέλλον.
Πρόκειται για «ένα νευραλγικής σημασίας ζήτημα, που πιθανόν θα έχει εκτεταμένες και σοβαρές επιπτώσεις για το Χονγκ Κονγκ και τον λαό του», αναφέρεται στην ανακοίνωση την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΕ.
Η οργάνωση Civil Human Rights Front, που οργάνωσε την Κυριακή μια διαμαρτυρία με τη συμμετοχή ενός και πλέον εκατομμυρίου ανθρώπων κατά του νόμου περί έκδοσης στην Κίνα.
Το Χονγκ Κονγκ συγκλονίστηκε χθες 12/6 από βίαια επεισόδια, καθώς μεγάλη μερίδα πολιτών διαμαρτύρεται για τη δέσμευση της τοπικής κυβέρνησης, να προωθήσει τις τροπολογίες που επιτρέπουν την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα.
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους στην ημιαυτόνομη νήσο, προσπαθώντας να φτάσουν στο κοινοβούλιο, με τις αστυνομικές δυνάμεις να τους φράζουν τον δρόμο. Κάποιοι από τους διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας πετώντας πλαστικά μπουκάλια και πέτρες και στήνοντας αυτοσχέδια οδοφράγματα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες γύρω από κυβερνητικά κτίριο. Οι αστυνομικοί απάντησαν με πλαστικές σφαίρες, σπρέι πιπεριού και δακρυγόνα.
Η επίμαχη απόφαση της επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, Κάρι Λαμ, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία για πιθανή στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων του Πεκίνου ενώ εγείρονται φόβοι ότι ανοίγει ο δρόμος για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κίνα.
Βρετανία: 92χρονος κατηγορείται για το βιασμό και τη δολοφονία γυναίκας το 1967
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μετά τη λήξη της προθεσμίας που είχαν δώσει οι διαδηλωτές στην κυβέρνηση για να αποσύρει το νομοσχέδιο. Οι διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο χρησιμοποιώντας ομπρέλες ως ασπίδες και προσπάθησαν να φτάσουν στους αστυνομικούς που φρουρούν το κτίριο.
Ο Μάθιου Τσέουνγκ αναπληρωτής της Κάρι Λαμ, ζήτησε μέσω μηνύματος βίντεο από τους διαδηλωτές να ανοίξουν τις οδικές αρτηρίες που έχουν κλείσει. «Καλώ τους πολίτες που διαδηλώνουν να επιδείξουν όσο το δυνατόν περισσότερη αυτοσυγκράτηση, να διαλυθούν ησύχως και να μην αψηφούν τους νόμους».
Η Κίνα στηρίζει το νομοσχέδιο, η Ταϊβάν τους διαδηλωτές Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε ότι στηρίζει το νομοσχέδιο που θέλει να υιοθετήσει η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων από το Πεκίνο ότι η κοινή γνώμη του Χονγκ Κονγκ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ενέργεια βλάπτει την πρώην βρετανική αποικία. Επίσης κάλεσε τις ΗΠΑ να μιλούν και να ενεργούν με προσοχή αναφορικά με το Χονγκ Κονγκ.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Ταϊβάν εξέφρασε τη στήριξή της στους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ. «Στέκομαι στο πλευρό των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Χονγκ Κονγκ που μάχονται κατά του νόμου περί εκδόσεων και υπέρ του κράτους δικαίου. Σας παρακαλώ, ας γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι!», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Τζόζεφ Γου στο Twitter. «Η Ταϊβάν είναι μαζί σας.
Η βούληση των πολιτών θα υπερισχύσει!», πρόσθεσε. Εκπρόσωποι δεκάδων μη κυβερνητικών οργανώσεων με έδρα την Ταϊβάν, ανάμεσά τους η Διεθνής Αμνηστία και οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF), διαδήλωσαν έξω από το Οικονομικό, Εμπορικό και Πολιτιστικό Γραφείο του Χονγκ Κονγκ στο κέντρο της Ταϊπέι. Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης της Ταϊβάν για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Τσίου Ε-λινγκ δήλωσε ότι «κανένας στον κόσμο δεν πιστεύει» τις υποσχέσεις της Λαμ ότι θα προστεθούν δικλείδες ασφαλείας στο νομοσχέδιο.
Το νομοσχέδιο «αποτελεί μεγάλη απειλή για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Χονγκ Κονγκ, περιλαμβανομένων των δημοσιογράφων και των πηγών τους», σχολίασε ο Σεντρίκ Αλβιάνι επικεφαλής του γραφείου ανατολικής Ασίας των RSF. Κάρι Λαμ: Οργανωμένες ταραχές Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ επέρριψε την ευθύνη στους διαδηλωτές, που συγκρούστηκαν σήμερα με την αστυνομία, καταγγέλλοντας «οργανωμένες ταραχές», κατά τη διάρκεια των οποίων η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών, δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού.
«Οι ταραχές που συγκλονίζουν μια ειρηνική κοινωνία αψηφώντας τον νόμο και την πειθαρχία είναι απαράδεκτες για κάθε πολιτισμένη κοινωνία» σημειώνει η Κάρι Λαμ σε ένα βίντεο. «Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για ειρηνικές συγκεντρώσεις, αλλά για ξεκάθαρα οργανωμένες ταραχές» υπογράμμισε η ίδια, στην πρώτη αντίδρασή της στα επεισόδια που ξέσπασαν σήμερα. Ασθενοφόρα έσπευσαν στην περιοχή, ενώ πανικός επικράτησε στο πλήθος, πολλοί εκ των οποίων επιχειρούσαν να φύγουν για να προστατευθούν από τα δακρυγόνα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Περισσότεροι από 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, σύμφωνα με το Cable TV.
Η οργάνωση Civil Human Rights Front, που οργάνωσε την Κυριακή μια διαμαρτυρία με τη συμμετοχή ενός και πλέον εκατομμυρίου ανθρώπων κατά του νόμου περί έκδοσης, κατηγόρησε την αστυνομία ότι έκανε χρήση υπέρμετρης και περιττής βίας εναντίον των διαδηλωτών, που ήταν στην πλειονότητά τους νέοι, ντυμένοι στα μαύρα. Οι ταραχές κόπασαν νωρίς το βράδυ κι ενώ άρχισε να ψιλοβρέχει, όμως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν στους δρόμους επί και περιμετρικά της οδού Λουνγκ Γο, της κεντρικής οδικής αρτηρίας κοντά στα γραφεία της επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ. «Δεν είχαμε πει, όταν είχε τελειώσει το κίνημα της Ομπρέλας, ότι θα επιστρέφαμε;» δήλωσε η βουλευτής Κλόντια Μο, αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις του 2014 με σήμα κατατεθέν τις κίτρινες ομπρέλες, που κρατούσαν οι διαδηλωτές. «Τώρα επιστρέψαμε!» φώναξε προς το πλήθος που επανέλαβε το σύνθημά της.