«Ελλάδα, Σιγκαπούρη, Ρουμανία, Ισπανία και Πολωνία, περιλαμβάνονται στους μελλοντικούς πιθανούς αγοραστές», υπογράμμισε ο αντιναύαρχος. Ενδιαφέρον για τα εν λόγω μαχητικά έχουν εκδηλώσει επίσης η Φινλανδία, η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Μετά την πρόσφατη συμφωνία του Πενταγώνου με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, που περιλαμβάνει έκπτωση 8,8% στη μέχρι πρότινος ισχύουσα τιμή αγοράς, το ενδιαφέρον των δυνητικών αγοραστών των F-35 αναμένεται να αυξηθεί.
Άγρια κόντρα ΗΠΑ-Τουρκίας
Μαίνεται η κόντρα ΗΠΑ και Τουρκίας για τα μαχητικά αεροπλάνα F-35 αλλά και για τους S-400.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε αβάσιμο το περιεχόμενο του ψηφίσματος της Βουλής των Αντιπρόσωπων των ΗΠΑ με τίτλο «Εκφράζοντας ανησυχία για την αμερικανο-τουρκική συμμαχία» και με το οποίο καλείται η Τουρκία να ακυρώσει την προγραμματισμένη απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.
Η Άγκυρα επισημαίνει, ακόμα, ότι «η αποδοχή τέτοιων ψηφισμάτων που δεν είναι δεσμευτικοί και δεν εξυπηρετούν την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η χρήση της ρητορικής των απειλών και των κυρώσεων και η ανακοίνωση τεχνητών τελεσιγράφων δεν είναι αποδεκτή».
Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:
«Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, το ψήφισμα με τίτλο «Εκφράζοντας ανησυχία για την αμερικανο-τουρκική συμμαχία», που έγινε αποδεκτό από την Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, στις 10 Ιουνίου, δεν συνάδει με κάνεναν τρόπο με την βαθιά ριζωμένη φιλία και συμμαχάι της Τουρκίας και των ΗΠΑ. Είναι αδύνατο να αποδεχθούμε τους άδικους και αβάσιμους ισχυρισμούς που αναφέρονται στο ψήφισμα για την εξωτερική πολιτική και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης της Τουρκίας.
Σοκ στην πίστα Γκραν Πρι του Λας Βέγκας - «Λιποθύμησε» ο Μπραντ Πιτ
Όπως έχουμε πάντα τονίσει, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την εξαφάνιση διαφωνιών ανάμεσα σε φίλες και σύμμαχες χώρες είναι ο διάλογος και ο σεβασμός για τις αποφάσεις των κυρίαρχων κρατών. Αντίθετα η αποδοχή τέτοιων ψηφισμάτων που δεν είναι δεσμευτικοί και δεν εξυπηρετούν την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η χρήση της ρητορικής των απειλών και των κυρώσεων και η ανακοίνωση τεχνητών τελεσιγράφων δεν είναι αποδεκτή».
Νωρίτερα, την ικανοποίησή τους για την ομόφωνη επικύρωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του ψηφίσματος που καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την προγραμματισμένη απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400, εξέφρασαν οι επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής.
Με τίτλο «Εκφράζοντας ανησυχία για την αμερικανο-τουρκική συμμαχία», το διακομματικό ψήφισμα που φέρει τις υπογραφές σχεδόν όλης της θεσμικής ηγεσίας της αμερικανικής Βουλής «τονίζει την ιστορική συμμαχία με την Τουρκία και προτρέπει τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να αποφύγει μια στρατιωτική σχέση με τη Ρωσία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αμερικανο-τουρκική εταιρική σχέση και τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».
Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την επικύρωση του ψηφίσματος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ, κάνει λόγο για ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να διευθετηθεί με μια συμβιβαστική λύση.
«Είναι κάτι που βλέπουμε σπάνια στις διεθνείς σχέσεις, αλλά αυτό είναι ένα ασπρόμαυρο ζήτημα. Δεν υπάρχει μέση λύση. Είτε ο κ. Ερντογάν θα ακυρώσει τη ρωσική συμφωνία, είτε δεν θα το κάνει. Και δεν υπάρχει η μελλοντική δυνατότητα για την Τουρκία στο να έχει από κοινού ρωσικά όπλα και αμερικανικά F-35. Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή. Δεν υπάρχει δρόμος για εξισορρόπηση της κατάστασης που θα επιτρέψει στην Τουρκία να έχει και το γλυκό και να το τρώει ταυτόχρονα. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να εκθέσουμε την κρίσιμη για την εθνική μας ασφάλεια τεχνολογία στην Ρωσία», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής, Μάικλ ΜακΚολ, κάλεσε την Τουρκία να επιλέξει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και υπενθύμισε ότι η αμερικανική προσφορά προβλέπει την επιτάχυνση της παράδοσης τους συστήματος Patriot με στόχο να δώσει στην Άγκυρα μια εναλλακτική επιλογή που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της σχέσης.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το παρόν ψήφισμα εκφράζει πλήρη στήριξη στην προσφορά της αμερικανικής κυβέρνησης για την πώληση του συστήματος Patriot στην Τουρκία, στην περίπτωση που η Τουρκία δεν αποκτήσει το S-400. Θέλουμε να δώσουμε στην Τουρκία την ικανότητα να ανταποκριθεί στις ανάγκες ασφαλείας της χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη θέση της στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία έχει μια σαφή διττή επιλογή ανάμεσα στην αγορά των ρωσικών S-400 και της προσφοράς των ΗΠΑ για την επιτάχυνση της παράδοσης των πυραύλων Patriot. Καλώ την Τουρκία να προχωρήσει προς τα εμπρός και να επιλέξει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ» σημιώνει.
Το συγκεκριμένο ψήφισμα στέλνει με σαφή τρόπο το μήνυμα στην Τουρκία ότι «το Κογκρέσο δεν σκοπεύει να μείνει παθητικός θεατής στο ενδεχόμενο της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400 και προειδοποιεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει «σοβαρές συνέπειες». Όπως άλλωστε υπενθυμίζεται στην κοινή ανακοίνωση, ο νόμος για την «Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων (CAATSA) προβλέπει την επιβολή κυρώσεων «σε οποιοδήποτε πρόσωπο διεξάγει σημαντική συναλλαγή με τους ρωσικούς τομείς άμυνας ή πληροφοριών».