Όπως είπε ο κ. Ακιντζί, η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει στόχο σε αυτή τη διαδικασία, όπως αναγράφεται και στο συμφωνημένο κείμενο της 11ης Φεβρουαρίου 2014, μια συνολική λύση. «Είμαστε πιστοί», είπε, «στην έννοια της συνολικής λύσης δηλαδή χωρίς να συμπληρωθεί όλη η εργασία, στο σύνολό της, δεν τίθεται θέμα να υπάρξει συμφωνία πάνω σε ορισμένα σημείο. Και δεν υπάρχει επιθυμία ή πρόθεση ή πρόταση για την υπογραφή μιας ενδιάμεσης συμφωνίας που να περιέχει μόνο ορισμένα σημεία».
Θέλησε να επαναλάβει ότι τον Οκτώβριο θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν όσο είναι δυνατόν τα τέσσερα κεφάλαια προσθέτοντας ότι μπορεί να μείνουν κάποια σημεία και να εξετάσουν σε ένα επόμενο στάδιο. Εάν καταλήξουν, είπε, σε συμφωνία και στο εδαφικό και μετά στο θέμα των εγγυήσεων και ασφάλειας, θα έχει προκύψει το πολιτικό πλαίσιο της λύσης. Αυτό, ανέφερε, προσπαθούσε να εξηγήσει και ποτέ δεν σκέφτηκε να υπογράψουν μια ενδιάμεση συμφωνία.
Το πολιτικό πλαίσιο που θα προκύψει, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, θα τους μεταφέρει σε μια συνολική λύση με ξεκάθαρο τρόπο για το κάθε θέμα και αμοιβαία αποδεκτό. Επανέλαβε ότι τεχνικά θέματα, η συγγραφή του συντάγματος και των ομοσπονδιακών νόμων μπορούν να γίνουν εντός του 2017. Εάν αυτό, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί, το κάνουμε τους πρώτους τρεις μήνες, τους άλλους τρεις μήνες θα μπορούσαμε να προετοιμάσουμε την κοινή γνώμη για ένα δημοψήφισμα, να συζητηθεί, να μαθευτεί, να υπάρξει ανταλλαγή ιδεών. Δική του πρόβλεψη, συνέχισε, είναι ότι αν όλα πάνε καλά, ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να γίνει στα μέσα του 2017.