Τα πρώτα δείγματα γραφής προβλέπουν άγριο «μπρα-ντε-φερ» ανάμεσα σε Λονδίνο και Ε.Ε., με τη Βρετανία να βγαίνει από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και να διατηρεί τον έλεγχο της μετανάστευσης, πυροδοτώντας όπως προβλέπουν οι αναλυτές μία άτακτη υποχώρηση τραπεζών και επενδυτικών κολοσσών από το Λονδίνο. Χθες, δύο εικοσιτετράωρα μετά την ανακοίνωση πως η διαδικασία διαζυγίου θα τεθεί σε ισχύ έως το τέλος Μαρτίου του 2017, η στερλίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον δεκαετιών.
Το βρετανικό νόμισμα διολίσθησε κατά 0,5% στο 1,2778 έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας νέο ιστορικό χαμηλό από το 1985, ενώ έχει καταγράψει πτώση 15% από την ημέρα του ιστορικού δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε χθες πως η Βρετανία ετοιμάζεται για «μάχη» και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της, τόνισε, καθώς οι υπόλοιποι «27» θα υπερασπιστούν επίσης με κάθε τρόπο τα συμφέροντά τους. Μιλώντας στο περιθώριο του ετήσιου Συνεδρίου των Τόρις, ο «μίστερ Brexit» Ντέιβιντ Ντέιβις, ο αρμόδιος υπουργός που έχει αναλάβει να διαχειριστεί τη διαδικασία αποχώρησης από την Ε.Ε., επιβεβαίωσε επίσης τους φόβους των επενδυτών ότι το διαζύγιο δεν θα είναι… βελούδινο.
Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί ξεχωριστές συμφωνίες για κάθε κλάδο, όπως είναι λόγου χάρη ο χρηματοπιστωτικός τομέας ή οι αυτοκινητοβιομηχανίες, ξεκαθάρισε, διατηρώντας την αισιοδοξία του για τον ρόλο της βρετανικής πρωτεύουσας ως παγκόσμιο οικονομικό κέντρο. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι μία ενδιάμεση συμφωνία με την Ε.Ε. είναι απαραίτητη για να διατηρηθούν τα υφιστάμενα «δικαιώματα διαβατηρίου» που συνδέονται με την ενιαία αγορά και να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις τον απαραίτητο χρόνο για να μεταφέρουν την έδρα τους σε άλλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις.
Το μέλλον της Βρετανίας ως χρηματοπιστωτικό κέντρο θα είναι ένα από τα βασικά σημεία των διαπραγματεύσεων στις συνομιλίες με την Ε.Ε. για την έξοδο, καθώς οι τράπεζες ζητούν από την κυβέρνηση μια μεταβατική συμφωνία για να αποφευχθεί η επιπλέον αναστάτωση.
«Θα πρέπει να ανησυχούμε, αλλά δεν θα πρέπει να φοβόμαστε, γιατί μπορούμε να το ελέγξουμε», πρόσθεσε ο Ντέιβις, αναφερόμενος στο μέλλον του τομέα και την προοπτική των επιχειρήσεων που προβλέπεται να χάσουν προνόμια σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές. Το Λονδίνο άλλωστε, πρόσθεσε, διαθέτει «ανυπέρβλητα» πλεονεκτήματα, όπως το ότι είναι αγγλόφωνο και ότι έχει «τεράστιο ειδικό βάρος» στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στη Βρετανία και ο τομέας το 2014 μόνον συνεισέφερε στη βρετανική οικονομία 190 δισεκατομμύρια λίρες (217,2 δισεκατομμύρια ευρώ) ή το 11,8% της συνολικής παραγωγής. Ανεξάρτητα από τη συμφωνία που θα επιτευχθεί, ορισμένες θέσεις εργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα μετακινηθούν ούτως ή άλλως σε χώρες εντός της Ε.Ε. μετά το διαζύγιο, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο επικεφαλής των τραπεζιτών του Σίτι, ενώ ήδη η JPMorgan Chase & Co και ο όμιλος UBS Group AG έχουν προειδοποιήσει ότι θα φύγουν άμεσα αν πληγούν τα συμφέροντά τους.
Οι αναλυτές εκτιμούν πως η Τερέζα Μέι θέλει να αλλάξει τη σχέση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το Σίτι, αφαιρώντας του τα ειδικά προνόμια και τις δικλίδες ασφαλείας που του είχε εκχωρήσει ο προκάτοχός της στην Ντάουνινγκ Στριτ, σημειώνει το Bloomberg, επικαλούμενο στελέχη των Τόρις.
Ο Γκίντεον Ράχμαν στους «Financial Τimes» της χρεώνει ότι βιάστηκε να ορίσει ημερομηνία για εσωκομματικούς λόγους και «έπεσε στην παγίδα του Βrexit» για να αποφύγει μία πιθανή ανταρσία στο εσωτερικό των Τόρις, στο συνέδριο του κόμματος. Χθες, από το βήμα του συνεδρίου η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ είπε ότι η κυβέρνηση θα ελέγξει τον αριθμό των μεταναστών που εγκαθίστανται στη χώρα και θα γίνει πιο δύσκολη η πρόσληψή τους από επιχειρήσεις. Το ζήτημα της μετανάστευσης ήταν βασικό διακύβευμα στο δημοψήφισμα για το Brexit.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου