«Σήμερα, είμαστε κοντά σας (…) και η νίκη πλησιάζει, Θεού θέλοντος», είπε ο Αμπάντι σε ραδιοφωνικό μήνυμά του. Είναι άγνωστο αν το διάγγελμα του Ιρακινού πρωθυπουργού ακούστηκε από τους κατοίκους της Μοσούλης, καθώς οι τζιχαντιστές έχουν περιορίσει την πρόσβαση σε όλα τα μέσα επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο.
«Σήμερα προχωράμε, αύριο θα νικήσουμε μαζί και κατόπιν θα εργαστούμε από κοινού για να επαναφέρουμε (…) τις υπηρεσίες και τη σταθερότητα» στην περιοχή, πρόσθεσε ο Αμπάντι, σύμφωνα με το κείμενο του διαγγέλματος που δημοσιοποιήθηκε από το γραφείο του.
Οι ιρακινές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει μέχρι τώρα πότε θα ξεκινήσει η στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Ωστόσο, πολλές δυτικές πηγές πρόσφατα έκαναν λόγο για τον Οκτώβριο.
Στην επιχείρηση αυτή αναμένεται ότι θα εμπλακεί ένας συνασπισμός από ετερόκλητες –συχνά και αντίπαλες– δυνάμεις. Δεν αποκλείεται επίσης μια σημαντική ανθρωπιστική κρίση καθώς ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ενδέχεται να εκτοπιστούν ακόμη και 1 εκατομμύριο άνθρωποι.
Στην προσπάθειά τους να φύγουν από την πόλη, οι κάτοικοι μπορεί να βρεθούν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών ή να χρησιμοποιηθούν σαν ανθρώπινες ασπίδες από το ΙΚ.
Μετά από μια αιφνιδιαστική επίθεση, το 2014, το ΙΚ κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό του μεγάλες εκτάσεις στα βόρεια και τα δυτικά της Βαγδάτης. Η Μοσούλη μετατράπηκε έκτοτε στο κυριότερο προπύργιό του στο Ιράκ.
Οι ιρακινές δυνάμεις προετοιμάζονται εδώ και πολλούς μήνες για την ανακατάληψη της πόλης, με τη βοήθεια του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.