Πολλοί εκ των ηγετών ήσαν μάλιστα ιδιαίτερα επικριτικοί στις προκλήσεις της Τουρκίας, απειλώντας με σοβαρές οικονομικές κυρώσεις και πάγωμα των επενδύσεων αν η Αγκυρα συνεχίσει να προκαλεί τετελεσμένα στην κυπριακή ΑΟΖ.
Με έμφαση, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έδωσε τον τόνο στη σύνοδο, τονίζοντας ότι στηρίζει τη Λευκωσία στο θέμα των γεωτρήσεων. «Σε αυτό το ζήτημα είμαι Κύπριος», είπε χαρακτηριστικά. Το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων έθεσαν στη σύνοδο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, κάλεσε την Ε.Ε. να αντιδράσει στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, με μια αντίδραση «ανάλογη του ειδικού βάρους της Ενωσης». Οπως είπε, «ελπίζουμε να γίνει κάτι το οποίο να καταξιώνει την Ευρώπη στα μάτια όλων των Ευρωπαίων, στη βάση των αρχών της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών-μελών». Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε σε δήλωσή του ότι το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας «αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι μόνο την Κύπρο. Στις επόμενες συνόδους η Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάσει τα απαραίτητα βήματα και μέτρα αν συνεχιστεί η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας», πρόσθεσε.
Κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Σύμφωνα με πηγές, διπλωμάτες τόνισαν στον πρόεδρο της Κύπρου κ. Αναστασιάδη ότι είναι πολύ πιθανόν να επιβληθούν κυρώσεις απέναντι σε πρόσωπα που σχετίζονται με τις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης, θα υπάρξουν επιπτώσεις στο ζήτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και κυρίως στην αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης. Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, υπογράμμισαν τη στήριξή τους στη Λευκωσία και τη στενή παρακολούθηση των τουρκικών ενεργειών.
Από την κυπριακή πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρθηκε χθες στα εντάλματα σύλληψης κατά των εμπλεκομένων στις γεωτρήσεις: «Πολύ σύντομα θα εκδοθούν τα πρώτα εντάλματα σύλληψης» για την τουρκική δραστηριότητα στην ΑΟΖ.
Επέστρεψε ο πύρινος εφιάλτης στην Καλιφόρνια - Νέα μέτωπα φωτιάς και εκκενώσεις
Αμεση ήταν η απάντηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε την πάγια δήλωσή του πως «η Ευρώπη μάς έχει ανάγκη». Ο Ερντογάν είπε, πάντως, πως η Αγκυρα θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αρμόδιων υπουργών για τις σχέσεις με την Ευρώπη, ισχυρίστηκε πως «η Ε.Ε. έχει μεγαλύτερη ανάγκη την Τουρκία σε σχέση με την ανάγκη που έχει η Τουρκία την Ε.Ε. Χωρίς τη χώρα μας η E.E. δεν μπορεί να καταπολεμήσει την ισλαμοφοβία, τον πολιτιστικό ρατσισμό, την αντίδραση στη μετανάστευση, τα οποία απειλούν τα θεμέλια των ευρωπαϊκών αξιών». Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως η Τουρκία θα ικανοποιήσει και τα 72 κριτήρια με στόχο την απελευθέρωση της βίζας προς τους Τούρκους πολίτες.
Επετειακή σύνοδος
Μπορεί το θέμα των τουρκικών προκλήσεων κατά της Κύπρου να επικράτησε στη σύνοδο του Σιμπίου, όμως η συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών είχε οριστεί με στόχο να συζητηθούν το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης και η στρατηγική της ατζέντα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η χθεσινή ημέρα επελέγη για την έκτακτη σύνοδο λόγω του επετειακού της χαρακτήρα: πριν από 69 χρόνια έγινε η ιδρυτική διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρακα και Χάλυβα, προδρόμου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Για πρώτη φορά -εδώ και πολλές συνόδους- δεν συζητήθηκε το Brexit, άλλωστε δεν συμμετείχε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Οι Ευρωπαίοι έδωσαν ραντεβού για τις 28 Ιουνίου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι ευρωεκλογές σε όλες τις χώρες, ώστε να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Στο ανακοινωθέν τους οι «27» αναφέρθηκαν στην ενότητα και στην αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν στην υλοποίηση μιας σειράς δεσμεύσεων σε σχέση με την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή, την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, την εμβάθυνση της ευρωζώνης και τη διαχείριση της μετανάστευσης.
Για τον πρόεδρο της Κομισιόν και άλλους ανώτατους αξιωματούχους της Ε.Ε., η χθεσινή σύνοδος θα είναι μια από τις τελευταίες. Η θητεία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τελειώνει εντός του έτους, όπως και αυτές του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και της εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα Φεντερίκα Μογκερίνι. Για διάδοχο του κ. Γιούνκερ η Γερμανία επιθυμεί τον Μάνφρεντ Βέμπερ, που διετέλεσε επικεφαλής του ΕΛΚ.
Πρόκειται για ένα γνωστό πρόσωπο στην Ευρώπη, όμως η Γαλλία θα ήθελε τον Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος για δύο χρόνια είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Λάβρος κατά του χάους του Brexit, ο κ. Γιούνκερ είπε (αναφερόμενους στους Βρετανούς): «Αν θέλουν να μείνουν, ας μείνουν. Αν θέλουν να φύγουν, ας φύγουν»!
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου