Από τη μία τον 56χρονο Στέβο Πεντάροβσκι, καθηγητή διεθνούς ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής στο Αμερικανικό Πανεπιστημιακό Κολέγιο των Σκοπίων και εθνικό συντονιστή για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, που εκπροσωπεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ και στηρίζεται από το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα των Σκοπίων DUI. Από την άλλη την 64χρονη υποψήφια του εθνικιστικού VRMO-DPNE, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάνκοβα. Η εκπρόσωπος της σλαβομακεδονικής αντιπολίτευσης διαφωνεί μεν με τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά, στη γραμμή του κόμματός της, δηλώνει ότι θα τη σεβαστεί για να μη διαταραχθούν οι διεθνείς σχέσεις της χώρας και η προοπτική ένταξης στην Ε.Ε., μετά την είσοδο στο ΝΑΤΟ. Να σημειωθεί ότι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα διαφωνεί και με εσωτερικές «ουρές» της συμφωνίας των Πρεσπών, όπως η επέκταση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας.
Ο Πεντάροβσκι προηγείται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις με 28,8%, έναντι 26,8% της αντιπάλου του, ενώ στην τρίτη θέση, με 7%, βρίσκεται ο Μπλερίμ Ρέκα, υποψήφιος των μικρότερων αλβανικών κομμάτων «Μπέσα» και «Αλβανική Συμμαχία».
Μεγάλο τμήμα του πληθυσμού είναι απογοητευμένο από τους πολιτικούς λόγω της οικονομικής καχεξίας, αλλά και λόγω της περιφρόνησης της λαϊκής βούλησης, που απέρριψε τη συμφωνία των Πρεσπών με την εξαιρετικά υψηλή αποχή στο δημοψήφισμα του περασμένου Οκτωβρίου. Τελικά ο Ζάεφ, με τη συνδρομή του δυτικού παράγοντα, εξασφάλισε τα απαιτούμενα δύο τρίτα της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση, με εκβιασμούς, δωροδοκίες και δικαστικές απαλλαγές κατηγορούμενων βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Για να χαρακτηριστεί έγκυρο το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 5 Μαΐου, απαιτείται η συμμετοχή του 40% του εκλογικού σώματος, κάτι που αναμένεται εύκολα ή δύσκολα να επιτευχθεί.
Εκλογές στην Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο ετοιμάζεται για έβδομη θητεία
Ούτως ή άλλως, οι εξελίξεις της ευρωνατοϊκής ενσωμάτωσης της «Βόρειας Μακεδονίας» είναι δρομολογημένες και μένουν ανοιχτές μόνο οι εστίες τριβής με την Ελλάδα. Στα Σκόπια π.χ. υπάρχουν έντονοι διαξιφισμοί για το αν στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία πρέπει να προσαρτηθεί μια διευκρινιστική επιγραφή ότι το έργο ανήκει στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Οι μετριοπαθείς «σλαβόφρονες» δεν έχουν αντίρρηση, αλλά οι οπαδοί της «αρχαιομακεδονικής» τάσης του Γκρούεφσκι επιμένουν ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες -μεταξύ τους και ο Μέγας Αλέξανδρος- δεν ήταν Ελληνες.
Το αξίωμα του προέδρου στη «Βόρεια Μακεδονία» είναι κυρίως συμβολικό. Ωστόσο, ο ανώτατος άρχων είναι αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και κυρώνει τις πράξεις της Βουλής. Ο απερχόμενος πρόεδρος Γκεόργκι Ιβάνοφ (που είχε νικήσει τον Πεντάροβσκι το 2014) διαφώνησε μέχρι τέλους με τη συμφωνία των Πρεσπών και αρνήθηκε να υπογράψει κρίσιμα νομοσχέδια για τη χρήση της αλβανικής γλώσσας.
Ο Ζάεφ ποντάρει στην ομαλή ολοκλήρωση χωρίς παρατράγουδα της προεδρικής εκλογής στις 5 Μαΐου, ώστε τον Ιούνιο η «Βόρεια Μακεδονία» να διεκδικήσει με αυξημένες πιθανότητες την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε., παράλληλα με την Αλβανία. Μπορεί οι Ευρωπαίοι να έχουν ελάχιστη όρεξη για διεύρυνση, αλλά, ακόμη και σε συμβολικό επίπεδο, μετρά να δοθεί μια εντύπωση σταθερότητας στην περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρά ένα των εκλογών οι ΗΠΑ έσπευσαν να «προικίσουν» τον εκλεκτό του Ζάεφ με ένα δωράκι. Η Παγκόσμια Τράπεζα (που τελεί υπό αμερικανικό έλεγχο περισσότερο απ’ ό,τι το ΔΝΤ) ανακοίνωσε μόλις χθες ότι θέτει στη διάθεση των Σκοπίων 420 εκατομμύρια δολάρια για έργα ανάπτυξης, στο πλαίσιο ενός τετραετούς Πλαισίου Εταιρικής Συνεργασίας.
Ο επικρατέστερος πρόεδρος, Στέβο Πεντάροβσκι, διαθέτει πλούσια πολιτική εμπειρία, καθώς είχε διατελέσει σύμβουλος εθνικής ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Μπόρις Τράικοβσκι (2001-2004) και στη συνέχεια επικεφαλής της κεντρικής εκλογικής επιτροπής και σύμβουλος του προέδρου Μπράνκο Τσερβένκοβσκι (2005-2009).
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου