Αν γίνουν τρίτες εκλογές το Δεκέμβριο (μετά τις άκαρπες του περασμένου Δεκεμβρίου και του Ιουνίου) είναι αμφίβολο αν το PSOE θα κατέβει ενωμένο, δεδομένου ότι έχει ντε φάκτο διχοτομηθεί στις οργανώσεις όλης της χώρας σε «αρχηγικούς» που παραμένουν στο πλευρό του Πέδρο Σάντσες- και σε «αμφισβητίες» με άτυπη αρχηγό την περιφερειάρχη της Ανδαλουσίας, Σουζάνα Ντίας που προκρίνουν ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος.
Ο Πέδρο Σάντσες εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν αρχηγός, μολονότι του απέμειναν μόνο τα 15 από τα 35 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Άλλοι 17 παραιτήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης για να τον εξαναγκάσουν να εγκαταλείψει τη θέση του , ενώ τρεις θέσεις παραμένουν κενές.
«Η μοναδική εξουσία στο κόμμα είμαι εγώ», τόνισε χθες η εκπρόσωπος των «17», Βερόνικα Πέρες, γενική γραμματέας του PSOE στη Σεβίλλη και πρόεδρος της ομοσπονδιακής επιτροπής από το 2014. «Ο Σάντσες και οι δικοί του μπορούν να περιχαρακωθούν στα γραφεία», συμπλήρωσε «αλλά για την αξιοπρέπειά τους οφείλουν να παραιτηθούν».
Ωστόσο ο Σάντσες χάραξε δικό του δρόμο μαζί με τους «15», αποφασίζοντας στα κεντρικά γραφεία της οδού Φεράζ (τη … Χαριλάου Τρικούπη του PSOE) να οργανώσουν προκριματικές εκλογές στις 23 Οκτωβρίου και έκτακτο συνέδριο στις 12-13 Νοεμβρίου για την εκλογή ηγεσίας – όταν δηλαδή ολόκληρη η Ισπανία θα βρίσκεται μάλλον σε … προεκλογική περίοδο! Το σχέδιο του Σάντσες θυμίζει το αντίστοιχο του ηγέτη των βρετανών Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, που εξουδετέρωσε την αμφισβήτηση των στελεχών ανατρέχοντας στη βάση. Η διαφορά όμως είναι ότι οι Εργατικοί έχουν 600.000 μέλη ενώ στους ισπανούς Σοσιαλιστές έχουν απομείνει 190.000.
«Χθες (σ.σ. προχθές) ζήσαμε μέρες της αυτοκαταστροφής του ΠΑΣΟΚ στην οδό Φεράζ», έγραψε χαρακτηριστικά η καταλανική «La Vanguardia».
Η αλήθεια είναι ότι οι ασάφειες του καταστατικού επιτρέπουν σε κάθε πλευρά να λέει τα δικά της. Ακόμη και η παραίτηση του Χοακίν Αλμούνια το 2000, όταν έχασε τις εκλογές από τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ήταν προσωπική του απόφαση. Τότε συγκροτήθηκε επιτροπή από περιφερειακούς ηγέτες του PSOE που οδήγησε το κόμμα σε συνέδριο. Εκεί εξελέγη αρχηγός ο Χοσέ Θαπατέρο, που νίκησε στις εκλογές του 2004.
Αφορμή για την ανταρσία της «κεντροδεξιάς πτέρυγας» κατά του Σάντσες – ο οποίος συγκάλεσε την ομοσπονδιακή επιτροπή για αύριο το πρωί- ήταν οι πρόσφατες ήττες του PSOE στις περιφερειακές εκλογές της Γαλικίας και της χώρας των Βάσκων, όπου τερμάτισε τρίτο πίσω από μετωπικά σχήματα των Podemos. Το παράγγελμα για να βγουν τα σπαθιά από τα θηκάρια τους έδωσε ο Νέστορας της παράταξης, πρώην πρωθυπουργός Φελίπε Γκονζάλες, κατηγορώντας τον Σάντσες ότι τον «εξαπάτησε λέγοντάς του ότι θα απέχει από τη Βουλή για να επιτρέψει στη χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, Μαριάνο Ραχόι». –Δεν το έκανε και τον καλώ να παραιτηθεί, είπε ο Γκονζάλες.
Το Λαϊκό Κόμμα απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο για τον εμφύλιο στο PSOE, ενώ οι Podemos αναγνώρισαν την … ευθύνη τους στη διάλυσή του, καθώς δελέασαν τον Σάντσες με το όραμα της πρωθυπουργίας σε μια αριστερή κυβέρνηση α λα πορτογαλικά.
«Αυτά που συμβαίνουν είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής συμφωνίας που τους προτείναμε. Δεν είμαστε πια αισιόδοξοι ότι μπορεί να υλοποιηθεί», δήλωσε το ηγετικό στέλεχος του Podemos, Iνίγο Ερεχόν. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας στάθηκε δικαιολογημένα στο πλευρό του Σάντσες επειδή απέκρουσε μέχρι τέλους τις σειρήνες του Ραχόι.
Σύμφωνα πάντως με πολιτικούς παρατηρητές, ο αρχηγός του … μισού PSOE δεν ονειρεύεται πλέον «κυβερνήσεις αλλαγής» αλλά το πώς θα περισώσει την καρέκλα του, ακόμη κι αν το κόμμα του διασπαστεί και πέσει κάτω από 20% στις επόμενες εκλογές.
Εν μέσω διάλυσης του δεύτερου πυλώνα του ισπανικού δικομματισμού –που κατέγραψε τα χειρότερα ποσοστά της ιστορίας του στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, με 22% και 22,6% αντίστοιχα- το πολιτικό σύστημα έχει περιθώριο ως τις 31 Οκτωβρίου να αποφύγει μια τρίτη αναμέτρηση , που κινδυνεύει να διεξαχθεί ανήμερα Χριστούγεννα!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου