Ο Τζον Κέρτις, ακαδημαϊκός που παρακολουθεί τις προθέσεις των επενδυτών μεταξύ περισσοτέρων των 2.500 ανθρώπων μετά το δημοψήφισμα του Brexit το 2016, δήλωσε ότι οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν πως η αποχώρηση από την ΕΕ ίσως να μην είναι απαραίτητα η θέση που υποστηρίζουν οι περισσότεροι Βρετανοί.
Ενώ έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τότε που οι Βρετανοί σε ποσοστό 52% ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, το έθνος παραμένει διχασμένο για τον τρόπο αποχώρησης από το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ του κόσμου –ακόμα και για το εάν θα έπρεπε καν να αποχωρήσει από αυτό. Βουλευτές και κυβέρνηση διαφωνούν για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία.
Η έρευνα Social Attitudes που συνέταξε ο Κέρτις περιλαμβάνει μια σύνοψη των δημοσκοπήσεων, που έδειξε ότι οι προθέσεις των ψηφοφόρων τον περασμένο μήνα καταδεικνύουν ποσοστό 55% υπέρ της παραμονής έναντι 45% υπέρ της αποχώρησης. Τον Ιούνιο πέρυσι το ποσοστό υπέρ της παραμονής ήταν κατά 8 μονάδες υψηλότερο από το ποσοστό υπέρ της αποχώρησης.
Σοκ στην Πολωνία: Αντιαρματικές νάρκες στην... IKEA - Τα εκρηκτικά αρκούν για να κατεδαφιστούν δυο ουρανοξύστες
«(Οι δημοσκοπήσεις) είναι αρκετές για να δημιουργηθούν αμφιβολίες για το εάν, δυόμισι χρόνια μετά την αρχικό δημοψήφισμα, η αποχώρηση από την ΕΕ συνεχίζει απαραιτήτως να εκπροσωπεί την άποψη της πλειοψηφίας του βρετανικού λαού», δήλωσε ο Κέρτις.
«Αλλά δεδομένων των πιθανών αδυναμιών όλων των ερευνητικών εργασιών, το προβάδισμα του Remain στα στοιχεία μας δεν είναι αρκετά μεγάλο για να είναι κανείς βέβαιος ποια θα ήταν η έκβαση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος».
Υποστηρικτές και επικριτές της ΕΕ συμφωνούν μόνο στο ότι έχει υπάρξει κακή διαχείριση του Brexit, σύμφωνα με την έρευνα. «Όσο τραβά σε μάκρος η διαδικασία του Brexit, τόσο πιο επικριτικοί και απαισιόδοξοι έχουν γίνει οι ψηφοφόροι», δήλωσε ο Κέρτις.
Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 85% όσων ψήφισαν υπέρ της παραμονής και το 80% όσων τάχθηκαν υπέρ της εξόδου πιστεύουν ότι έχει γίνει κακή διαχείριση του Brexit.