Ο Τζόνσον, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Brexit, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό LBC ότι η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο απόψε για να αποκλειστεί μια έξοδος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία δεν απομακρύνει το ενδεχόμενο αυτό.
«Είναι αρκετά πιθανό το κοινοβούλιο να ψηφίσει συμβολικά ότι δεν επιθυμεί μια έξοδο χωρίς συμφωνία…αλλά αυτό που θα συμβεί μετά είναι ότι σύμφωνα με τον νόμο το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου γιατί αυτό είναι που προβλέπεται από τον νόμο», σημείωσε.
Η προοπτική της ρήξης ενθουσίασε τους σκληρούς Brexiters και ειδικά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος… έδωσε κουράγιο στους συμπατριώτες του από το βήμα της Βουλής για τις «βραχυχρόνιες» αναταράξεις του ορατού πλέον με γυμνό μάτι άτακτου Brexit, το οποίο όμως χαρακτήρισε ως «τη μόνη ασφαλή έξοδο από την άβυσσο και το μόνο ασφαλές μονοπάτι για τον αυτοσεβασμό» του έθνους.
Μπέζος - Σάντσεζ: Θα παντρευτούν τα Χριστούγεννα! - Που θα γίνει η υπερπολυτελή τελετή;
Από την άλλη πλευρά, φιλοευρωπαίοι βουλευτές με επικεφαλής την Ιβέτ Κούπερ μετέφεραν την τεράστια αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου για το τι θα συμβεί μετά τις 29 Μαρτίου. Στελέχη του Σίτι και επιχειρηματίες διαφόρων κλάδων προβλέπουν χάος στις αγορές και στις αλυσίδες τροφοδοσίας, με ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων.
Τόση ήταν η σύγχυση και η συναισθηματική φόρτιση που της προκάλεσε η απόρριψη και της «βελτιωμένης» συμφωνίας που έφερε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες, ώστε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος (391 ψήφοι κατά, εκ των οποίων οι 75 Συντηρητικών «ανταρτών», και μόλις 242 υπέρ) η -βραχνιασμένη και εμφανώς κατάκοπη- πρωθυπουργός να πελαγοδρομεί σε αντιφάσεις: Από τη μια τόνισε πως «έχει καθήκον να υλοποιήσει αυτό που ψήφισε ο λαός» το 2016, δηλαδή την έξοδο από την Ε.Ε., κι από την άλλη πήρε το… μέρος των Βρυξελλών, υποστηρίζοντας ότι μετά τη χθεσινή ψηφοφορία δεν απομένουν παρά δύο εναλλακτικές επιλογές: είτε να ανακαλέσει η Βρετανία το αίτημα ενεργοποίησης του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης για έξοδο από την Ε.Ε. είτε να πάει σε νέο δημοψήφισμα! Επίσης, σαν να βρισκόταν στον κόσμο του, ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ζήτησε… εκλογές ώστε να διαπραγματευτεί αυτός μια καλύτερη συμφωνία – την οποία έχει αποκλείσει κατηγορηματικά η Ε.Ε.
«Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να βοηθήσουμε να περάσει η συμφωνία αποχώρησης (σ.σ.: της 25/11/2018) από τη βρετανική Βουλή. Το αδιέξοδο είναι πλέον της Βρετανίας και για εμάς αποκτά πλέον ιδιαίτερη σημασία να προετοιμαστούμε για το άτακτο Brexit», τόνισε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ. Κάλεσε, ακόμη, το Λονδίνο να ξεχάσει την «ψευδαίσθηση της μεταβατικής περιόδου» αν δεν κυρωθεί η συμφωνία αποχώρησης από τη Βουλή.
Τη χαριστική βολή στις απόπειρες της Μέι να πείσει την πλειοψηφία των ευρωσκεπτικιστών Τόρις και των Βορειοϊρλανδών προτεσταντών του DUP έδωσε ο ίδιος ο νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης, γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ, γνωμοδοτώντας πως οι «νομικά δεσμευτικές» προσθήκες της Δευτέρας στο Στρασβούργο σχετικά με την περιορισμένη διάρκεια του ιρλανδικού backstop ως το 2020, δεν απαλλάσσουν τη Βρετανία από το νομικό κίνδυνο να παραμείνει επ’ αόριστον προσδεδεμένη στην Ε.Ε.!
Παρότι σήμερα η Βουλή αναμένεται να απορρίψει με συντριπτική πλειοψηφία την προοπτική του άτακτου Brexit και να ψηφίσει την Πέμπτη υπέρ της παράτασης των διαπραγματεύσεων του άρθρου 50, η Βρετανία πρακτικά βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο: «Δυστυχώς, η σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) ψηφοφορία αύξησε σημαντικά την πιθανότητα άτακτου Brexit», επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, καταλήγοντας: «Αν οι Βρετανοί ζητήσουν παράταση των διαπραγματεύσεων, οι “27” θα το εξετάσουν και θα απαντήσουν ομόφωνα. Ωστόσο, δυσκολευόμαστε να δούμε τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε».