Η κίνηση έχει ως σκοπό τον περιορισμό του χάσματος μεταξύ της δημιουργίας σκουπιδιών και της ανακύκλωσης, αφού η Ινδία παράγει 26.000 τόνους πλαστικών αποβλήτων κάθε ημέρα!
«Η χώρα προέβη τώρα σε πλήρη απαγόρευση της εισαγωγής στερεών πλαστικών αποβλήτων επιβάλλοντας τον Κανονισμό Επικίνδυνων Αποβλήτων από την πρώτη Μαρτίου», δήλωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος. «Έπαψε πλέον να συλλογίζεται την ευκολία διεξαγωγής των εργασιών και την ενίσχυση των προϊόντων «Made in India», απλοποιώντας τις διαδικασίες υπό των κανονισμών, διατηρώντας παράλληλα τις αρχές τις βιώσιμης ανάπτυξης και εξασφαλίζοντας την ελάχιστη επίδραση στο περιβάλλον».
Μάλιστα η Ινδία σκοπεύει να απαγορεύσει πλήρως τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης μέχρι το 2022. Οι αντίστοιχες εισαγωγές είχαν απαγορευθεί ευρέως το τελευταίο διάστημα, ωστόσο μερικές περιοχές της χώρας σε ειδικές οικονομικές ζώνες επέτρεπαν στις τοπικές κυβερνήσεις να αποδέχονται σχετικές εισαγωγές, ενώ άλλη νομοθεσία έδινε την δυνατότητα σε επιχειρήσεις να διαχειρίζονται πόρους από το εξωτερικό.
Το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Γερμανία, την Ιαπωνία και το Μεξικό ήταν οι χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πλαστικών αποβλήτων στην Κίνα μέχρι την επιβολή της απαγόρευσης το 2018. Έκτοτε το Ηνωμένο Βασίλειο εξάγει πλέον στην Μαλαισία κατά τριπλάσιο ποσοστό, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο αποδέκτη των βρετανικών αποβλήτων πλαστικού.
Επίσης οι εξαγωγές στο Βιετνάμ αυξήθηκαν κατά 50% και στην Ταϊλάνδη σε εξίσου σημαντικό ποσοστό. Αυτή η αλλαγή έχει ήγειρε πολλά ερωτηματικά σχετικά με την διαχείριση της περιβαλλοντικής ρύπανσης σε πολλές χώρες.
Μολονότι η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ένθερμα την υιοθέτηση μέτρων για τον περιορισμό της χρήσης του πλαστικού, σημαντικό ποσοστό των αποβλήτων που περιφέρονται στους ωκεανούς προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες στις οποίες τα εξάγει, καθώς δεν έχουν τις κατάλληλες υποδομές για να τα διαχειριστούν.
Με πληροφορίες από το Independent