Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στην άσκηση που θα πραγματοποιηθεί από σήμερα 27 Φεβρουαρίου μέχρι τις 8 Μαρτίου θα αποπλεύσουν όλα τα πλοία του τουρκικού ναυτικού από τις βάσεις τους στο Γκιόλτζουκ (Golcuk, Θάλασσα του Μαρμαρά) και Ακσαζ (Aksaz, απέναντι από τη Ρόδο).
Φρεγάτες, κορβέτες, αποβατικά και υποβρύχια θα ενταχθούν στα σενάρια της άσκησης. Παράλληλα ελικόπτερα, αεροσκάφη επιτήρησης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα ΑΤΑΚ θα εκτελέσουν αποστολές κατά τη διάρκεια της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk αναφέρεται σε «ναυτική άσκηση-σενάριο πολέμου» και τονίζει πως επίλεκτες δυνάμεις του ναυτικού μαζί με πεζοναύτες θα πραγματοποιήσουν και απόβαση με σενάριο να αιχμαλωτίσουν τους εχθρούς.
Τη «Γαλάζια Πατρίδα» θα παρακολουθεί ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ μέσα από τουρκική φρεγάτα.
Από ξηρά και αέρα
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στην άσκηση για πρώτη φορά θα εκτοξευτούν τα τουρκικής κατασκευής πυρομαχικά με τα πυροβολικά συστήματα Τζιρίτ και Ομτάς. Από τον στρατό ξηράς θα συμμετάσχουν τα ελικόπτερα Ατάκ και από την πολεμική αεροπορία 20 μαχητικά αεροσκάφη. Οι φρεγάτες και οι κορβέτες θα χτυπούν στόχους στην επιφάνεια της θάλασσας, τα πλοία θα εκτοξεύουν πυραύλους εναέριας άμυνας εναντίον μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ο στρατός θα πραγματοποιεί βομβαρδισμούς στην ξηρά.
Στόχος του επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι ο συντονισμός Ναυτικού, Αεροπορίας και Στρατού, ώστε να δοκιμαστούν οι δυνατότητές τους σε μία κοινή στρατιωτική επιχείρηση. Μέχρι τις 8 Μαρτίου τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα επισκεφτούν 41 λιμάνια.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως «υπάρχει μια Τουρκία με ισχυρό στόλο που υπερασπίζεται τα δικαιώματά της και προστατεύει τα συμφέροντά της στο Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα και την ανατολική Μεσόγειο».
Μπορέλ: Δεν έχουν πολύ μεγάλο βεληνεκές οι πύραυλοι για τους οποίους έδωσαν το πράσινο φως οι ΗΠΑ
Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στο Γκισερούν τόνισε: «Τις προάλλες ένας βουλευτής του CHP υπέβαλε στη Βουλή ερώτημα σχετικά με τις έρευνες τη Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτή την ερώτηση ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία θα θάψει στην Μεσόγειο 2 δις δολάρια με τις δραστηριότητες γεώτρησης της. Λέγοντας ότι δεν βρέθηκε καν ένας κουβάς πετρέλαιο έδειξε ότι δεν χωνεύει τις έρευνες της Τουρκίας», είπε ο Ερντογάν.
«Η ερώτηση του CHP έδωσε την ευκαιρία που αναζητούσε στον ελληνικό Τύπο για να εκφράσει την ενόχλησή του για τις έρευνες της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Ο ελληνικός Τύπος αμέσως εκμεταλλευόμενος αυτές τις δηλώσεις άρχισε να συκοφαντεί και να δυσφημεί τις έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο». Αν αυτό δεν είναι γκάφα, τι είναι; Είναι προδοσία για την δική σου πατρίδα και το δικό σου λαό», ανέφερε.
Προκλητικός ο Ακάρ
Σε ομιλία του στην Αντιόχεια ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως «την ώρα που αντιμετωπίζαμε την τρομοκρατία στα νότια σύνορά μας, την ίδια στιγμή δείξαμε πως στη γαλάζια πατρίδα μας των 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων δεν θα γίνει κανένα βήμα χωρίς την Τουρκία και δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας».
«Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις»
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φουάτ Ντονμέζ δήλωσε πως σε 1-2 εβδομάδες η Αγκυρα θα έχει στοιχεία αν θα υπάρχει αποτέλεσμα από τη γεώτρηση του Πορθητή στα ανοιχτά της Αττάλειας.
Ο ίδιος δήλωσε πως το δεύτερο γεωτρύπανο βρίσκεται ήδη στα τουρκικά ναυπηγεία για εργασίες συντήρησης.
«Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις μας και με τα δύο πλοία. Ενας βουλευτής της αντιπολίτευσης μας επέκρινε για αυτό. Εδώ ψάχνουμε τις πηγές ενέργειας της χώρας, δεν υπάρχει πολιτική πλευρά του θέματος. Δεν ξέρουμε αν θα το βρούμε με την πρώτη γεώτρηση. Εάν όλοι το έβρισκαν στο πρώτο πηγάδι, το πετρέλαιο θα ήταν στα 10 δολάρια. Επιπλέον οι αυτές εργασίες είναι πολύ σημαντικές και για τη δίκαιη κατανομή των πόρων στην περιοχή», ανέφερε ο ίδιος.
Ο Ντονμέζ δήλωσε πως η κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ έχει αδειοδοτηθεί για έρευνες από την Τουρκία αλλά και από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
«Εμείς από το παρελθόν υποστηρίζουμε ότι οι πηγές ενέργειας ανήκουν και στις δύο κοινότητες της Κύπρου και πρέπει να μοιραστούν, αλλά λέμε παράλληλα πως δεν είναι σωστές μία σειρά από ενέργειες που έχουν γίνει εκεί χωρίς να έχει υπολογιστεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα. Κι έχουμε δηλώσει ότι θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματά τους. Και προχωράμε με αποφασιστικότητα προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν υπάρχει θέμα για καμία υποχώρηση», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.