“Θεωρώ τον εαυτό μου υπερασπιστή της πατρίδας μου, της Γιουγκοσλαβίας, είναι προσβλητικό να με αντιμετωπίζουν σαν επιτιθέμενο” είπε ο 61χρονος Βασιλίκοβιτς ενώπιον του δικαστηρίου του Σπλιτ όπου εκδικάζεται η υπόθεση. Πρόσθεσε ότι “δεν αισθάνεται ένοχος” για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθησαν το διάστημα 1991-95.
Ο “Κάπτεν Ντράγκαν”, Σέρβος γεννημένος στο Βελιγράδι, διοικούσε μια σερβική παραστρατιωτική μονάδα στην οποία είχαν ανατεθεί “ειδικές επιχειρήσεις” στη νότια και την κεντρική Κροατία. Κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι διέταξε δολοφονίες αιχμαλώτων, βασανιστήρια και αυθαίρετες συλλήψεις.
Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κροατίας το 1991 οδήγησε σε πόλεμο με τους Σέρβους αντάρτες που υποστηρίζονταν από το Βελιγράδι. Κατά τη σύγκρουση αυτή σκοτώθηκαν 20.000 άνθρωποι.
Ο Βασιλίκοβιτς φέρεται ότι διέταξε, το 1993, τον βασανισμό και τον φόνο δύο Κροατών στρατιωτών που κρατούνταν στην Μπρούσκα, στη νότια Κροατία. Τον Ιανουάριο του ασκήθηκε δίωξη για βασανιστήρια σε βάρος αμάχων και αστυνομικών στο Κνιν, που την εποχή εκείνη ήταν προπύργιο των σερβικών δυνάμεων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι αιχμάλωτοι ξυλοκοπούνταν με γροθιές και κλωτσιές ή τους απειλούσαν βάζοντας στο στόμα τους κάνες όπλων.
Ο κατηγορούμενος “δεν έκανε τίποτα για να εμποδίσει ή να τιμωρήσει αυτά τα εγκλήματα” και μάλιστα ορισμένες φορές συμμετείχε και ο ίδιος, υποστηρίζει η εισαγγελία.
Τον Ιούλιο του 1991 ο “Κάπτεν Ντράγκαν” φέρεται ότι οργάνωσε μια επίθεση στην Γκλίνα, στην κεντρική Κροατία, όπου σκοτώθηκαν ένας άμαχος και ένας Γερμανός δημοσιογράφος. Διέταζε τους άνδρες του να πλήττουν “κατοικίες αμάχων με άρματα μάχης, με όλμους, με ελεύθερους σκοπευτές” ενώ είναι ύποπτος ότι διέταξε μια επίθεση εναντίον μιας εκκλησίας και ενός σχολείου στο Γκόρνι Βιντούσεβατς.
Η δίκη θα συνεχιστεί τον επόμενο μήνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων.
Μετά τον πόλεμο ο Βασιλίκοβιτς επέστρεψε στη Σερβία και κατόπιν μετανάστευσε στην Αυστραλία όπου έγινε προπονητής στο γκολφ. Συνελήφθη το 2006 και εκδόθηκε στην Κροατία τον Ιούλιο του 2015.
Οι συνήγοροι του Βασιλίκοβιτς έχουν προσφύγει εναντίον της Αυστραλίας και της Κροατίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι κρατήθηκε επί 10 χρόνια και ζητούν την αποφυλάκιση του πελάτη τους, που όπως υποστηρίζουν είναι καρδιοπαθής.