Ένας αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε με τον όρο να μην κατονομασθεί, δήλωσε πως η βοήθεια θα αποθηκευθεί στο κύριο μεθοριακό πέρασμα μεταξύ Κολομβίας και Βενεζουέλας στην Κούκουτα.
Δεν είναι σαφές πώς η βοήθεια θα φθάσει στη Βενεζουέλα χωρίς τις ευλογίες του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και τη συνεργασία των βενεζουελανών ένοπλων δυνάμεων, που έχουν παραμείνει πιστές στον σοσιαλιστή ηγέτη και σταθμεύουν από τη βενεζουελανή πλευρά των συνόρων.
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν πως φορτηγά που μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια κατευθύνονται προς την Κούκουτα έπειτα από αίτημα του ηγέτη της βενεζουελανής αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος τον περασμένο μήνα αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας αυτής της λατινικής Αμερικής.
Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποπειραθούν να ζητήσουν την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διανομή της βοήθειας χωρίς τη συνεργασία του Μαδούρο, όμως η Ρωσία θα μπορούσε να μπλοκάρει μια τέτοια κίνηση.
Ο Μαδούρο αποκλείει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών σύντομα
Δεν θα γίνουν προεδρικές εκλογές στη χώρα στο εγγύς μέλλον, δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο RT.
“Στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει έλλειψη εκλογών”, απάντησε ο Μαδούρο όταν ερωτήθηκε για το αίτημα ορισμένων χωρών να γίνουν πρόωρες προεδρικές εκλογές στη χώρα του. Οι μόνες εκλογές που αναμένεται να γίνουν είναι κοινοβουλευτικές, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν το 2020, πρόσθεσε.
“Το πρόβλημα βρίσκεται στην αντιπολίτευση κι όχι στις τακτικές εκλογές. Είχαμε εκλογές 25 φορές σε 20 χρόνια. Τους τελευταίους 18 μήνες είχαμε 6 εκλογές. Οι εκλογές το 2018 ορίστηκαν κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης”, πρόσθεσε ο Μαδούρο.
Φον ντερ Λάιεν: Ο Πούτιν εκβιάζει την Αυστρία και την Ευρώπη περικόπτοντας τις προμήθειες φυσικού αερίου
Στην ίδια συνέντευξη στο RT ο πρόεδρος της Βενεζουέλας σημείωσε ότι χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Ουρουγουάης, του Μεξικού και των μελών της Caricom να πραγματοποιήσουν διάσκεψη στις 7 Φεβρουαρίου στο Μοντεβιδέο για να συζητήσουν για τη ρύθμιση της κρίσης στη Βενεζουέλα.
Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να γραφεί “ένα σενάριο αμοιβαίας κατανόησης”, πρόσθεσε ο Μαδούρο, προειδοποιώντας τέλος ότι παραμένει η απειλή ενός πραξικοπήματος στη χώρα του.
Ο μόνος τρόπος για να αρθεί το τρέχον αδιέξοδο στη Βενεζουέλα είναι η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση του Καράκας και την αντιπολίτευση, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Διαβάστε επίσης: 5 αλήθειες για το καθεστώς Μαδούρο – Ζουν σαν βασιλιάδες ενώ η Βενεζουέλα πεινάει
“Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί η κρίση είναι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση. Διαφορετικά θα πρόκειται για άλλη μια αλλαγή καθεστώτος, σαν αυτές που έχει κάνει ήδη πολλές φορές η Δύση. Και δεν υπάρχει ούτε μία χώρα που να επωφελήθηκε από την αλλαγή καθεστώτος”, σημείωσε ο Λαβρόφ.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι είναι “παράξενο” ότι η θέση της ΕΕ για τη Βενεζουέλα αγνοεί το συμφέρον της Ρωσίας και της Κίνας στη ρύθμιση της κρίσης.
Ο Χουάν Γκουαϊδό αναγνωρίσθηκε από 19 ευρωπαϊκές χώρες
Ο Χουάν Γκουαϊδό αναγνωρίσθηκε ως μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας από 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες κατηγορήθηκαν αμέσως από τον Νικολάς Μαδούρο ότι «υποστηρίζουν τα πραξικοπηματικά σχέδια» των Ηνωμένων Πολιτειών.
Την ώρα που η διπλωματική υποστήριξη αυξάνεται, ο Χουάν Γκουαϊδό, 35 ετών, προσπαθεί να οργανώσει την υποδοχή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Βενεζουέλα, όπου ο πληθυσμός πλήττεται από την ένδεια τροφίμων και φαρμάκων.
Χθες, την επομένη του ευρωπαϊκού τελεσιγράφου προς τον Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές, 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανάμεσά τους όλες οι σημαντικές ευρωπαϊκές δυνάμεις, προχώρησαν στην αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό.
Η αναγνώρισή του προκάλεσε τις αντιδράσεις των συμμάχων του Μαδούρο, της Μόσχας και της Αγκυρας, με το Κρεμλίνο να καταγγέλλει «ανάμειξη» στα εσωτερικά της Βενεζουέλας και τον Ερντογάν «να κατηγορεί» την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι επιδιώκει την ανατροπή του Μαδούρο παραβιάζοντας την «δημοκρατία».
Οι 19 ευρωπαϊκές χώρες υιοθέτησαν άρα την θέση των ΗΠΑ, του Καναδά και πολλών χωρών της Λατινικής Αμερικής, όπως η Κολομβία και η Βραζιλία.
Η θέση των 19 ευρωπαϊκών χωρών δεν μπόρεσε να γίνει κοινή θέση της ΕΕ εξαιτίας του βέτο τη Ιταλίας σε ευρωπαϊκό κοινό ανακοινωθέν.
Ενδεκα από τις δεκατέσσερις χώρες της Ομάδας της Λίμα, στην οποία συμμετέχουν ο Καναδάς και χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, που συνεδρίασαν χθες στην Οτάβα καλούν για αλλαγή κυβέρνησης στο Καράκας «χωρίς την χρήση βίας» και ζητούν από τον στρατό της Βενεζουέλας να ταχθεί στο πλευρό του μεταβατικού προέδρου Χουάν Γκουαϊδό.