Λίγο μετά που ο Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο υπουργός Άμυνας Βλαντιμίρ Παντρίνο έγραφε στο Τwitter: «Ο στρατός μας δεν θα δεχθεί ποτέ έναν Πρόεδρο, ο οποίος θα τοποθετηθεί από σκοτεινές δυνάμεις ή παρακάμπτοντας τον νόμο και ο οποίος θα αυτοτοποθετείται». Αμέσως μετά ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Χεσούς Σουάρες Τσούριο δήλωσε την στήριξή του στον μέχρι σήμερα Πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Σχεδόν ταυτόχρονα πολλοί άλλοι στρατηγοί έσπευσαν να δηλώσουν την πίστη τους στον Μαδούρο.
Μπορεί λοιπόν ο Μαδούρο να στηριχθεί στο στρατό και να κερδίσει τη μάχη εναντίον του Χουάν Γκουαϊδό; Η πολιτική επιστήμων Άνα Σόλιτς Λαντιβάρ αμφιβάλλει: «Περισσότερο από τα tweets πρέπει να δούμε την τυπική ανακοίνωση που εξέδωσε ο στρατός για τη δημοκρατική διαδικασία. Εάν οι ένοπλες δυνάμεις σε αυτή την περίπτωση στηρίξουν τη συνταγματική τάξη θα μπορούσαν να ζητήσουν άμεσες εκλογές». Είναι πολύ δύσκολο, λέει, να προβλέψει κανείς τι θα γίνει, ωστόσο ο στρατός κατέχει ρόλο-κλειδί.
Παρόμοια είναι και η άποψη του πολιτικού επιστήμονα Βόλφγκανγκ Μούνο από το πανεπιστήμιο του Ρόστοκ: «Όποιος έχει την υποστήριξη του στρατού ορίζει το μέλλον της χώρας» επισημαίνει. Ο καθηγητής εκτιμά επίσης πως δεν υπάρχει ρήγμα μεταξύ του στρατού και της κυβέρνησης Μαδούρο. «Υψηλόβαθμοι υπάλληλοι επωφελούνται από το καθεστώς, έχουν προνόμια, ελέγχουν την πολιτική και την οικονομία και δεν πρόκειται να στηρίξουν την αντιπολίτευση» συμπληρώνει.
Αναμεμειγμένα σε εγκλήματα ανώτερα στελέχη του στρατού
Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε τηλεγιατρό, επικεφαλής του CDC και νέο υπουργό Οικονομικών
Οι δυο επιστήμονες επισημαίνουν ωστόσο ότι επικρατεί μεγάλη δυσαρέσκεια στο στρατό στη Βενεζουέλα κυρίως στα μεσαία στρώματα και στους απλούς στρατιώτες. Σύμφωνα με την Άνα Σόλιτς Λαντιβάρ «το σίγουρο είναι ότι ο στρατός είναι διχασμένος. Ένα τμήμα του στρατού είναι πολύ, πολύ δυσαρεστημένο».
Αυτό όμως δεν ισχύει και για τα ανώτερα στελέχη του στρατού. Η Αλεξία Μπάριος είναι μια από τις καλύτερα πληροφορημένες ερευνήτριες σε θέματα ασφαλείας και υποστηρίζει ότι μια ομάδα πολιτικών, ανώτερων υπαλλήλων και στρατιωτικών είναι αναμεμειγμένοι σε εμπόριο ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος.
«Οι άνθρωποι αυτοί είναι τόσο πολύ μπλεγμένοι σε εγκλήματα που δεν θα εγκατέλειπαν έτσι απλά την κυβέρνηση» δηλώνει η Άνα Σόλιτς Λαντιβάρ. Εάν εγκαταλείψουν τους ανθρώπους της εξουσίας κινδυνεύουν με δίκες και πιθανόν φυλακή.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η στάση του στρατού ίσως είναι αυτή που θα παίξει αποφασιστικό ρόλο για το που θα γείρει η πλάστιγγα στη Βενεζουέλα και ποιος θα είναι τελικά ο Πρόεδρος.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]