Η Επίτροπος Εξωτερικών, Φεντερίκα Μονγκερίνι, αναφέρει στο κοινό ανακοινωθέν των «²8» πως οι Βρυξέλλες θα αναγνωρίσουν τον Χουάν Γουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο εάν το Καράκας δεν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.
Η τοποθέτηση Μογκερίνι φαίνεται να αναιρεί τις προηγούμενες ανακοινώσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας πως θα αναγνωρίσουν τον κ. Γουαϊδό εάν ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο δεν ανακοινώσει προσφυγή στις κάλπες έως την επόμενη Κυριακή.
Η μοναδική χώρα της ΕΕ που αντιστάθηκε στο να δοθεί συγκεκριμένη προθεσμία οκτώ ημερών στον κ. Μαδούρο στο κοινοτικό ανακοινωθέν ήταν η Ιταλία, με συνέπεια να επιλεγεί η πιο γενική διατύπωση «εντός των επόμενων ημερών».
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η Ελλάδα δεν εξέφρασε ενστάσεις, μολονότι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης είχε στηρίξει τον «τσαβίστα» πρόεδρο πριν από δύο ημέρες.
ΗΠΑ: Επιλέξτε πλευρά
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κάλεσε τις χώρες να «επιλέξουν πλευρά» στην κρίση της Βενεζουέλας.
«Τώρα είναι η ώρα για όλα τα άλλα κράτη να επιλέξουν πλευρά. Χωρίς άλλες καθυστερήσεις, χωρίς άλλα παιχνίδια. Είτε τάσσεστε με τις δυνάμεις της ελευθερίας, είτε συνασπίζεστε με τον Μαδούρο και την καταστροφή» είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Ισραήλ: Δύο φωτοβολίδες έπεσαν μπροστά από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Καισάρεια
«Τώρα έχουμε έναν νέο ηγέτη, τον (Χουάν) Γκουαϊδό, στη Βενεζουέλα, ο οποίος υποσχέθηκε να οργανώσει εκλογές και να επαναφέρει τη συνταγματική τάξη και την ασφάλεια στην περιοχή. Δεν μπορούμε να καθυστερούμε αυτήν την κρίσιμη συζήτηση, που έχει προσελκύσει την προσοχή όλου του κόσμου. Για χάρη της Βενεζουέλας και της περιοχής, πρέπει να στηρίξουμε τον λαό της», πρόσθεσε.
«Μην δοκιμάζετε την αποφασιστικότητά μας», τόνισε εξάλλου ο Πομπέο, απευθυνόμενος στον Νικολάς Μαδούρο και καλώντας τον να παράσχει προστασία, όπως οφείλει βάση των διεθνών συνθηκών, στους Αμερικανούς διπλωμάτες που βρίσκονται στη Βενεζουέλα. Ο Μαδούρο κυβερνά «ένα παράνομο, μαφιόζικο κράτος», είπε.
Ο Πομπέο ζήτησε επίσης από τις δυνάμεις ασφαλείας «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» μετά τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών που έκαναν λόγο για νεκρούς και τραυματίες στις διαδηλώσεις εναντίον του Μαδούρο.
Ρωσία: Απόπειρα πραξικοπήματος από τις ΗΠΑ
Παρά τις αντιρρήσεις που εξέφρασε η Ρωσία, δεν κατάφερε να σταματήσει τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο την κατάσταση στη Βενεζουέλα.
Το Συμβούλιο υιοθέτησε τελικά την προσωρινή ημερήσια διάταξη για να συζητήσει το θέμα. Μόνο τέσσερα από τα 15 μέλη του ψήφισαν να σταματήσει η συνεδρίαση, ενώ εννέα ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής της και δύο απείχαν. Στην περίπτωση αυτή η Κίνα, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ρωσία δεν μπορούν να κάνουν χρήση του βέτο.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να προκαλέσουν πραξικόπημα στη Βενεζουέλα. Οι αναίσχυντες ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τη Βενεζουέλα, συνιστούν παραβίαση όλων των κανόνων του διεθνούς δικαίου, πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Τόνισε επίσης ότι οι εσωτερικές υποθέσεις της χώρας δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεδομένου ότι η Βενεζουέλα δεν συνιστά απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]