Οι Δημοκρατικοί μπήκαν με το δεξί στο Καπιτώλιο, καθώς ελέγχουν πλέον τη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, στερώντας από τον πρόεδρο και το κόμμα που τον στηρίζει την απόλυτη κυριαρχία στα δύο σώματα του Κογκρέσου.
Η έναρξη της «συγκατοίκησης» Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών ξεκίνησε με «κόντρες» σε σημαντικά ζητήματα και πρώτα απ’ όλα, στο θέμα της άρσης του αδιεξόδου για τη μερική παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Ο πρόεδρος Τραμπ διαφώνησε με την επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή, Νάνσι Πελόζι, για την επαναλειτουργία των υπηρεσιών, λόγω της συνεχιζόμενης συζήτησης για τη χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Η διαφωνία αποτελεί μια μικρή ένδειξη του τι πρόκειται να συμβεί τους επόμενους μήνες, όταν θα κορυφωθούν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων.
Η νέα χρονιά βρίσκει το Λευκό Οίκο και τη διοίκηση Τραμπ χωρίς τον υπουργό Αμυνας, στρατηγό Τζέιμς Μάτις (γνώστη των σημαντικών γεωστρατηγικών ζητημάτων) χωρίς άλλους κορυφαίους συμβούλους (όπως ο επιτελάρχης Τζον Κέλι και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μακ Μάστερ), καθώς όλοι απολύθηκαν επειδή δεν ταίριαζαν με τη φιλοσοφία του προέδρου και με πολλά εσωτερικά κι εξωτερικά ζητήματα «στον αέρα». Ορισμένα από τα βασικά προβλήματα, που υποσχέθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος να διαχειριστεί στη θητεία του, τα έλυσε με… το δικό του τρόπο, αντιμετώπισε τις διεθνείς κρίσεις αιφνιδιάζοντας ακόμη και τους πιο στενούς συνεργάτες του ενώ υπερηφανεύεται πως η Αμερική είναι πανίσχυρη οικονομικά, την ώρα που «βρίσκεται στα μαχαίρια» με τη Fed και οικονομολόγοι προειδοποιούν για πιθανότητα αναταράξεων!
«Περήφανος που είμαι αντιδημοφιλής στην Ευρώπη»
Στα δύο χρόνια της θητείας του ο πρόεδρος Τραμπ κατέστησε σαφές πως η μεγάλη σύμμαχος Ευρώπη δεν ανήκει στις προτεραιότητές του. Το δόγμα του «Πρώτα η Αμερική» ισχύει έναντι όλων και κυρίως έναντι των παραδοσιακών συμμάχων των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε την Πέμπτη να το επαναλάβει με αφοπλιστική και… σοκαριστική ειλικρίνεια: «Είμαι υπερήφανος γιατί είμαι αντιδημοφιλής στην Ευρώπη», τόνισε, συνοψίζοντας σε μια φράση σειρά ατυχών συναντήσεων με τους κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες καθώς και το γεγονός ότι τα αισθήματα των πολιτών της ηπείρου μας απέναντι στην αμερικανική προεδρία είναι αμοιβαία!
Σχολιάζοντας την αναφορά του άσπονδου εχθρού του, Μιτ Ρόμνι (γερουσιαστή της Γιούτα και αντιπάλου του στη διεκδίκηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών το 2016), στη μεγάλη έρευνα του ινστιτούτου Pew Research Center, που αποτυπώνει την εχθρότητα της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων απέναντί του, ο Τραμπ είπε ότι «δεν εκλέγομαι από Ευρωπαίους, εκλέγομαι από τους Αμερικανούς φορολογούμενους».
Πρόσθεσε δε, ότι αδιαφορεί για τα αισθήματα των πολιτών της Ευρώπης γιατί, όπως τόνισε, «αν ήμουν δημοφιλής στην Ευρώπη, δεν θα είχα κάνει καλά τη δουλειά μου».
Στην έρευνα του Pew Center μόλις το 16% των ανθρώπων στη Γερμανία, στη Βρετανία, στη Γαλλία, στον Καναδά και στη Σουηδία πιστεύει ότι ο πρόεδρος Τραμπ «θα πράξει το σωστό».
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Η αποχώρηση των Αμερικανών (κάποια στιγμή) από τη Συρία αλλάζει τις ισορροπίες στη Μ. Ανατολή
Για τον πρόεδρο Τραμπ, η Συρία πέφτει πολύ μακριά και δεν του φαίνεται αποδοτική η παραμονή των Αμερικανών εκεί. Οι συσχετισμοί στο μέτωπο της Συρίας αλλάζουν δραματικά, ύστερα από την αιφνίδια ανακοίνωση του Τραμπ ότι τα στρατεύματα των ΗΠΑ θα αποχωρήσουν «σύντομα»… ή μάλλον «όχι και τόσο σύντομα», όπως διευκρίνισε προχθές στους δημοσιογράφους, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση σε όλο τον κόσμο, εχθρούς και συμμάχους. Ο Τραμπ δεν είπε τίποτε συγκεκριμένο για το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στη Β. Συρία και μέχρι τώρα είχαν ως αποστολή τη βοήθεια προς τις αραβοκουρδικές δυνάμεις εναντίον των τζιχαντιστικών ομάδων.
«Η Συρία έχει χαθεί εδώ και πολύ καιρό. Δεν μιλάμε για κάποιο τεράστιο πλούτο… Η Συρία είναι άμμος και θάνατος», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η αποχώρηση «θα γίνει σε μια χρονική περίοδο. Ποτέ δεν είπα ότι θα γίνει σε μια νύχτα».
Μπορεί να μην έχει αποφασίσει ούτε ο ίδιος πότε θα γίνει η αποχώρηση, όμως η ανακοίνωση προκάλεσε… σεισμό μεγατόνων στη Μέση Ανατολή. Ρωσία και Τουρκία εξέφρασαν ικανοποίηση (για διαφορετικούς λόγους η κάθε χώρα) για την επικείμενη απελευθέρωση του πεδίου στη Βόρεια Συρία ενώ οι Κούρδοι αισθάνθηκαν προδομένοι. Η τουρκική πολεμική μηχανή απειλεί με επίθεση στην πόλη Μανμπίτζ, την οποία οι Κούρδοι προτιμούν να εγκαταλείψουν στις δυνάμεις του Ασαντ, παρά να συνθλιβούν από τα τουρκικά στρατεύματα. Οι Κούρδοι ελπίζουν ότι ο Ασαντ θέλει να αποφύγει την εισβολή Τούρκων στρατιωτών σε συριακά εδάφη, ενώ από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ ανησυχεί μήπως οι αλλαγές αυτές είναι αρνητικές για την ασφάλειά του, καθώς θα αφήσουν ελεύθερο πεδίο στο Ιράν.
Για τους συμμάχους των ΗΠΑ η παραίτηση του στρατηγού Τζιμ Μάτις από το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ισοδυναμεί με καταστροφή. «Ο απερχόμενος υπουργός Αμυνας ήταν ο τελευταίος από τον… άξονα των ενηλίκων του Ντόναλντ Τραμπ» σχολίασε η εφημερίδα «F.T.». Ο Μάτις, ο οποίος παραιτήθηκε εξαιτίας της αλλαγής στην πολιτική απέναντι στο συριακό μέτωπο χωρίς να έχει ενημερωθεί, συγκρατούσε σε πολλά τον πρόεδρο και καθησύχαζε τους εταίρους της Αμερικής πως η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν αλλάζει ριζικά. Χωρίς τον Μάτις, ο Τραμπ θα είχε ανακοινώσει νωρίτερα την αμερικανική αποχώρηση από τη Συρία και το Αφγανιστάν, ενώ θα ήταν ακόμη πιο παρορμητικός στα ζητήματα που χωρίζουν τις ΗΠΑ από τη Ρωσία ή τη Β. Κορέα. Ο στρατηγός Τζέιμς Μάτις, μαζί με τον πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Χ. Ρ. Μακμάστερ, το στρατηγό Τζον Κέλι, προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, απολύθηκαν, καθώς δεν συμφωνούσαν με την άσκηση πολιτικής εξουσίας κατά τα πρότυπα διοίκησης του «Trump Tower».
Σχέσεις στ-οργής με τον Πούτιν
Ο πρόεδρος Τραμπ ήλπιζε ότι θα είχε σύντομα μια δεύτερη συνάντηση με τον ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ύστερα από την «επεισοδιακή» (πολιτικά) Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι. Η εμπλοκή σε πολλά διμερή ζητήματα, οι συνεχιζόμενες κυρώσεις που επιβάλλει το Κογκρέσο στη Ρωσία και το σκάνδαλο Russia-gate δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση μιας νέας συνάντησης των δύο ηγετών. Για τον Πούτιν η σύνοδος στο Ελσίνκι ήταν θρίαμβος, σχολίαζαν Ρώσοι αναλυτές, γιατί είδε επί ίσοις όροις τον Τραμπ, χωρίς μάλιστα, να του δώσει το παραμικρό. Δεν υπήρξε καμία δέσμευση εκ μέρους του Πούτιν, ενώ η ανακοίνωση της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία ευνοεί τις κινήσεις του Κρεμλίνου. Τι θα γίνει στη συνέχεια;
Η παρορμητική ιδιοσυγκρασία του Αμερικανού προέδρου δεν επιτρέπει μακροπρόθεσμες προβλέψεις, αλλά σε κάθε περίπτωση, η συμπάθεια προς τη Μόσχα δεν κρύβεται, παρά τη σκληρή πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει ο Λευκός Οίκος σε ορισμένα ζητήματα.
Οσο για το σκάνδαλο Russia-gate, σχετικά με την πιθανή ανάμιξη της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές του 2016, ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να καταγγέλλει τα «αηδιαστικά Fake News» και τη «συμμορία δημοκρατικών του Μάλερ» (του εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση). Ο πρόεδρος Τραμπ παρομοιάζει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η έρευνα με την περίοδο όπου στις ΗΠΑ κυριαρχούσαν οι διώξεις του γερουσιαστή Μακάρθι! Επίσης, έχει καταγγείλει τα Fake News των αμερικανικών ΜΜΕ, που τον διώκουν. Η έρευνα του Ρόμπερτ Μάλερ, στο μεταξύ, έχει οδηγήσει στη φυλακή ή ενώπιον των δικαστηρίων δεκάδες στελέχη της εκστρατείας Τραμπ και συνεργάτες του προέδρου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]