Η ψηφοφορία διεξήχθη ύστερα από αίτημα του 15% των Συντηρητικών βουλευτών -48 στην προκειμένη περίπτωση- οι οποίοι συγκέντρωσαν ύστερα από προσπάθειες εβδομάδων τις απαραίτητες υπογραφές για να συζητηθεί πρόταση μομφής κατά της αρχηγού του κόμματος και πρωθυπουργού, με το επιχείρημα ότι έφερε κακή συμφωνία με τους Ευρωπαίους, που ακυρώνει ουσιαστικά το Brexit. Σε περίπτωση ήττας της Μέι το κόμμα θα εξέλεγε άλλον αρχηγό που θα γινόταν αυτομάτως πρωθυπουργός, – πιθανότατα σε κυβέρνηση μειοψηφίας, καθώς οι Βορειοϊρλανδοί προτεστάντες του DUP έχουν πάψει ουσιαστικά να στηρίζουν την κυβέρνηση.
Μολονότι η 62χρονη Βρετανίδα πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους βουλευτές της ότι δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές του 2022, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως ούτε σκοπεύει να κάνει πρόωρες εκλογές, το «Μεγάλο Παιχνίδι» θα παιχθεί σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, με όρους άκρως δυσμενείς για την ίδια και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Μέι ορκίστηκε ότι «θα πολεμήσει ως το τέλος με όλα τα μέσα που διαθέτει», ενώ ο εκπρόσωπός της Ντάουνινγκ Στριτ υπογράμμισε ότι σήμερα και αύριο στη Σύνοδο Κορυφής θα θέσει μετ’ επιτάσεως στους 27 ομολόγους της το καυτό ζήτημα των συνόρων Ιρλανδίας- Βόρειας Ιρλανδίας. Μια διαλλακτικότερη στάση των Ευρωπαίων σε αυτό το εθνικό αγκάθι θα μπορούσε ίσως να αλλάξει τους αρνητικούς συσχετισμούς στο Κοινοβούλιο, ξεκλειδώνοντας την ψηφοφορία για τη συμφωνία της 25ης Νοεμβρίου, η οποία αναβλήθηκε την Τρίτη προ του φάσματος της βέβαιης απόρριψής της.
Αν όμως οι Ευρωπαίοι δεν κάνουν κάποια γενναία παραχώρηση τουλάχιστον στο ιρλανδικό, τότε όχι μόνο δεν θα υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις του Brexit, αλλά η Βρετανία θα οδηγηθεί σε ένα τεράστιο πολιτικό αδιέξοδο.
«Χωρίς αλλαγές στο θέμα της Ιρλανδίας το Υπουργικό Συμβούλιο θα είναι αδύνατον να υποστηρίξει εκ νέου τη συμφωνία προωθώντας την στη Βουλή», προειδοποίησε ο Brexiter υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, φέρνοντας στο νου την 5ωρη συνεδρίαση θρίλερ του Υπουργικού Συμβουλίου τον Νοέμβριο με τις 4 παραιτήσεις υπουργών.
Με διχασμένο Υπουργικό Συμβούλιο, αρνητική Βουλή και χωρίς συμφωνία με τους Ευρωπαίους, η Βρετανία θα ξαναβρεθεί στο σημείο μηδέν, με το χρόνο να εξαντλείται επικίνδυνα ως την καταληκτική ημερομηνία της 29ης Μαρτίου 2019 και το φάσμα του άτακτου Brexit να διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Αν τα πράγματα οδηγηθούν εκεί, ο πολιτικός φίλος της Μέι, αλλά πολέμιος του Brexit, βουλευτής και πρώην γενικός εισαγγελέας, Ντόμινικ Γκριβ, υπέδειξε στην πρωθυπουργό να φέρει εκτάκτως τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους πριν από τα Χριστούγεννα στη Βουλή και σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος να αποφασίσει το συντομότερο αν θα κάνει πρόωρες εκλογές, δεύτερο δημοψήφισμα ή και τα δύο.
Νωρίτερα στη Βουλή ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε τη Μέι ότι δεν πέτυχε την παραμικρή παραχώρηση από τους Ευρωπαίους, με την πρωθυπουργό να του αντιγυρίζει πως η μόνη του πρόταση είναι να αντιστραφεί το Brexit και να οδηγηθεί η Βρετανία στο χάος. Ο Κόρμπιν διστάζει όντως να αναλάβει τις ευθύνες του, καθώς αντιστέκεται μέχρι στιγμής στις πιέσεις στελεχών του και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης (Πράσινοι, Σκοτσέζοι Εθνικιστές) να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, με άρρητο στόχο ένα δημοψήφισμα παραμονής ή και ακύρωση του Brexit, ύστερα από την «πάσα» που έκανε τη Δευτέρα στους φιλοευρωπαίους Βρετανούς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]