Λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε η προφυλάκιση άλλων 11 Ουκρανών, ανεβάζοντας τον αριθμό των προφυλακισθέντων στους 12.
Οι ένστολοι από την Ουκρανία θα παραμείνουν προφυλακισμένοι έως τις 25 Ιανουαρίου, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Έως τώρα δεν είναι γνωστό πότε θα εξεταστεί η ποινική μεταχείριση των υπόλοιπων συναδέλφων τους.
Οι τραυματίες Ουκρανοί ενδεχομένως θα πάρουν εξιτήριο σε τρεις ημέρες.
«Πρόκειται για ήπια βλάβη ιστού. Δεν υπάρχουν σπασμένα κόκκαλα ή τένοντες. Θεωρώ ότι θα πάρουν εξιτήριο σε 3-4 ημέρες» υποστήριξε η Διαμεσολαβητής της Ρωσίας στην Κριμαία, Λιουντμίλα Λουμπίνα
Την καλή κατάσταση της υγείας των τραυματιών επιβεβαίωσε και η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Ρωσία, η οποία ανέφερε ότι οι Ουκρανοί ναύτες είναι εκτός κινδύνου. «Τρεις τραυματίες παραμένουν στο νοσοκομείο, η κατάσταση της υγείας του δεν τελεί υπό επιδείνωση. Η ζωή τους δεν βρίσκεται σε κίνδυνο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Η ρωσική τηλεόραση μεταδίδει ανακρίσεις με τρεις ναυτικούς
Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί η κίνηση της Ρωσίας να μεταδώσει μέσω της κρατικής τηλεόρασης ανακρίσεις με τρεις από τους ναυτικούς, οι οποίοι φαίνεται ότι ομολογούν υπό πίεση. «Αναγνωρίζω ότι οι ενέργειες των πλοίων με στρατιωτικό εξοπλισμό του Ουκρανικού πολεμικού ναυτικού είχαν προκλητικό χαρακτήρα», λέει ένας ναύτης, που υποστήριξε ότι λέγεται Βλαντιμίρ Λίζοφ. «Εκτελούσα μια παραγγελία», πρόσθεσε.
Φον ντερ Λάιεν: Ο Πούτιν εκβιάζει την Αυστρία και την Ευρώπη περικόπτοντας τις προμήθειες φυσικού αερίου
Σε πολεμική ετοιμότητα η Ουκρανία
Η Ρωσία απέρριψε χθες το αίτημα δυτικών χωρών και του ΝΑΤΟ να απελευθερώσει τα τρία ουκρανικά πλοία που κρατεί με την κατηγορία ότι εισήλθαν παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα, στο στενό του Κερτς. Η Μόσχα θεωρεί πως η κυβέρνηση του Κιέβου εξύφανε προβοκάτσια με τις πλάτες της Δύσης, αποσκοπώντας σε σύγκρουση για εσωτερικά οφέλη. Οπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, οι 24 Ουκρανοί ναύτες που βρίσκονταν στα τρία πλοία έχουν συλληφθεί και κρατούνται, ενώ τρεις από τα πληρώματα τραυματίστηκαν κατά το θερμό επεισόδιο της Κυριακής και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Το επεισόδιο σημειώθηκε κατά τη διέλευση των πλοίων (που είχαν αποπλεύσει από την Οδησσό με προορισμό το λιμάνι της Μαριούπολης) από το στενό.
Η Ουκρανία, από την άλλη πλευρά, κατηγορεί τη Ρωσία για «εσκεμμένη στρατιωτική κλιμάκωση» και ζήτησε τη βοήθεια του ΝΑΤΟ για την επίλυση της νέας στρατιωτικής κρίσης με τη Ρωσία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο υπέγραψε την κήρυξη στρατιωτικού νόμου ενώ ζήτησε από τον ΟΗΕ έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αν εγκριθεί από τη Βουλή, ο στρατιωτικός νόμος -που ανησυχεί τη Δύση αλλά και τους εσωτερικούς αντιπάλους του Ποροσένκο, που φοβούνται μήπως αναβληθούν οι εκλογές του Μαρτίου- θα επιβληθεί από αύριο σε όλη την ουκρανική επικράτεια, θα ισχύσει για 30 μέρες και δεν θα περιλαμβάνει περιστολή των δικαιωμάτων των πολιτών.
Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται για υποδαύλιση της κρίσης, ενώ πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι ο Ουκρανός πρόεδρος ωφελείται από την όξυνση της αντιπαράθεσης, καθώς βρίσκεται μπροστά σε δύσκολη προεκλογική περίοδο και η ένταση με τη Ρωσία θα αυξήσει τις μετοχές του στην πολιτική σκηνή. Το Κίεβο κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι αποκόπτει την επαφή με τα δύο σημαντικά λιμάνια στο Μπερντιάνσκ και τη Μαριούπολη, μέσω των οποίων διακινείται το 25% του ουκρανικού εμπορίου. Η Ρωσία άρχισε το τελευταίο διάστημα να επιθεωρεί όλα τα ουκρανικά πλοία που διαπλέουν από και προς ουκρανικά λιμάνια, από το στενό της Αζοφικής Θάλασσας. Οι επιθεωρήσεις ξεκίνησαν ύστερα από την κατάληψη ενός ρωσικού αλιευτικού από το ουκρανικό ναυτικό, τον περασμένο Μάρτιο.
Η Δύση φοβάται την επανάληψη του αιματηρού πολέμου στην Ανατολική Ουκρανία, που έχει στοιχίσει μέχρι τώρα τη ζωή σε 10.000 ανθρώπους. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Συμμαχίας στην Ουκρανία ύστερα από την έκτακτη και σύντομη συνεδρίαση των αντιπροσώπων της και κάλεσε τη Ρωσία να απελευθερώσει άμεσα τα πλοία και τους ναύτες τους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε εκ μέρους της Ε.Ε. τη Μόσχα και το Κίεβο να ενεργήσουν ώστε να εκτονωθεί η κρίση στη Μαύρη Θάλασσα. Η Κομισιόν τόνισε πως η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και είπε πως η Ρωσία υποχρεούται να ξεμπλοκάρει άμεσα τον Πορθμό Κερτς.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο, στον οποίο υποσχέθηκε πως θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να αποκλιμακωθεί η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.
Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, χαρακτήρισε παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου την παρεμπόδιση της νόμιμης διέλευσης των ουκρανικών πλοίων από το στενό του Κερτς και τόνισε ότι η κλιμάκωση της κρίσης εκ μέρους της Ρωσίας «θα δυσχεράνει τις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και τον δυτικό κόσμο».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]