Το Εφετείο της Σκωτίας (Court of Session) έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμποδίσει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εξετάσει την υπόθεση στις 27 Νοεμβρίου.
Πολιτικοί της Σκωτίας που είναι αντίθετοι με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζητώντας να αποσαφηνισθεί εάν το Λονδίνο μπορεί να ανακαλέσει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης χωρίς την άδεια των χωρών μελών της Ενωσης.
Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε τώρα από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου άδεια για να εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου του Εδιμβούργου.
Οι αποφάσεις του Court of Session μπορούν να εφεσιβληθούν μόνο ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εξετάσει το θέμα στις 27 Νοεμβρίου.
Εκκληση Μέι προς τους ψηφοφόρους της Βόρειας Ιρλανδίας
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι απηύθυνε απευθείας έκκληση προς τους ψηφοφόρους της Βόρειας Ιρλανδίας να υποστηρίξουν την συμφωνία για το Brexit με άρθρο της στην εφημερίδα Belfast Telegraph, στο οποίο αναφέρει ότι η συμφωνία θα θέσει την επαρχία σε «εξαιρετική θέση».
«Βάσει της συμφωνίας αυτή, είναι βέβαιο ότι μέλλον θα είναι λαμπρό για την Βόρεια Ιρλανδία. Θα είναι μία πύλη τόσο προς την αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και προς την αγορά του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου», γράφει η Τερέζα Μέι στην γνωστή για τις ενωτικές της θέσεις, δηλαδή την υποστήριξή της προς την βρετανική εξουσία επί της Βόρειας Ιρλανδίας, εφημερίδα.
Το σχέδιο συμφωνίας το οποίο παρουσίασε η βρετανίδα πρωθυπουργός ως προϊόν των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες συναντά την οργισμένη αντίσταση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), από το οποίο εξαρτάται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης Μέι.
«Μπλόκο» στη συμφωνία του Brexit από Ισπανία λόγω Γιβραλτάρ
Ενστάσεις για την συμφωνία του Brexit έχει εγείρει τις τελευταίες ώρες η Ισπανία όσον αφορά διατυπώσεις για το Γιβραλτάρ.
Ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ την Κυριακή η Ισπανία ζητά να γίνουν τροποποιήσεις στο προσχέδιο της συμφωνίας, ώστε να καθίσταται σαφές ότι η μελλοντική σχέση δεν θα αφορά στο Γιβραλτάρ -που βρίσκεται υπό βρετανική κυριαρχία από το 1713, και την κυριότητα του οποίου εξακολουθεί να διεκδικεί η Μαδρίτη-, αλλά μόνον τη Βρετανία και την Ε.Ε.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χοσέπ Μπορέλ, στο κείμενο «υπάρχει ένα άρθρο για το οποίο θέλουμε να βεβαιωθούμε πως θα τύχει σαφούς ερμηνείας και δεν θα ισχύει για το Γιβραλτάρ».
Οι Βρυξέλλες έχουν προ πολλού υποσχεθεί στην Μαδρίτη πως η όποια συμφωνία με το Λονδίνο δεν θα επηρεάζει το καθεστώς του «βράχου» παρά μόνον εάν προηγηθεί ισπανική συναίνεση προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η ισπανική κυβέρνηση ωστόσο θέλει το ιδιαίτερο status του Γιβραλτάρ να αποτυπωθεί και στην συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.
Η συμφωνία για τους όρους εξόδου, που θα σκιαγραφεί σε πολύ γενικές γραμμές και την μελλοντική σχέση των δύο πλευρών, θα τεθεί στους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ στην ειδική Σύνοδο Κορυφής την προσεχή Κυριακή, 25 Νοεμβρίου.
Η επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, φάνηκε να υποβαθμίζει νωρίτερα τις επιφυλάξεις της Ισπανίας.
Αφότου ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών των 27 εταίρων για τις εξελίξεις στο Brexit ο κ. Μπαρνιέ δήλωσε πως οι «υπουργοί στήριξαν το συνολικό πακέτο».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]