Η περίπτωσή του κατέχει ξεχωριστή θέση στην πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα, ενώ πριν από ένα χρόνο βραβεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το βραβείο Ζαχάροφ για την Ελευθερία της Σκέψης. Ο Λόρεντ Σάλεχ, λίγες μέρες μετά την απελευθέρωσή του, μιλάει αποκλειστικά στον «Ε.Τ.» της Κυριακής. Ο Σάλεχ, μεταξύ άλλων, επικρίνει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη που παρέχει στο καθεστώς της Βενεζουέλας και αναφέρει με νόημα: «Οποιος στηρίζει την τυραννία στη Βενεζουέλα, το κάνει ή επειδή δεν γνωρίζει τι συμβαίνει ή επειδή έχει οικονομικές συναλλαγές με το καθεστώς».
Πώς είναι η ζωή σας μετά από 4 χρόνια στη φυλακή;
Υστερα από 4 χρόνια φυλακής, η αίσθηση να μπορείς να βλέπεις τον ήλιο, να αναπνέεις ελεύθερος, να περπατήσεις χωρίς να φοβάσαι ότι κάποιος θα σε δολοφονήσει είναι κάτι εκπληκτικό και πολύτιμο. Δεν το εκτιμάμε όταν το έχουμε, το εκτιμάμε όταν το χάσουμε. Τώρα έχω αναλάβει να δείξω στη διεθνή κοινότητα τι πραγματικά συμβαίνει στη Βενεζουέλα. Εχω μια υποχρέωση απέναντι σε εκείνους που παραμένουν φυλακισμένοι στη χώρα μου. Οσο η Βενεζουέλα έχει δικτατορία εγώ δεν μπορώ να αισθάνομαι ελεύθερος.
Εσείς ήσασταν κρατούμενος και στις φυλακές με την ονομασία «Τάφος». Τι είναι αυτές οι φυλακές;
Ο «Τάφος» είναι ένα «εργαστήριο». Είναι ένα κέντρο βασανιστηρίων που βρίσκεται πέντε επίπεδα κάτω από την επιφάνεια της γης. Δημιουργήθηκε για να εφαρμοστούν εκεί τα λεγόμενα «λευκά βασανιστήρια», τα ψυχολογικά βασανιστήρια σε αντιφρονούντες στη Βενεζουέλα. Ο «Τάφος» βρίσκεται σε ένα από τα βασικά κτίρια των μυστικών υπηρεσιών (SEBIN). Οπως σας είπα, είναι υπόγειο, βρίσκεται κάτω ακόμη και από το μετρό του Καράκας. Εκεί υπάρχουν ελάχιστα κελιά, δεν υπάρχουν χρώματα για να δεις, είναι όλα λευκά και υπάρχει πάρα πολύ χαμηλή θερμοκρασία, κάνει πάρα πολύ κρύο.
Το κρύο χρησιμοποιείται ως μέσο βασανισμού;
Ναι, έχουν πολύ χαμηλή θερμοκρασία ως μέσο βασανισμού. Επικρατεί πολικό ψύχος. Το κάνουν για να μην μπορείς να κινηθείς. Για να σου προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα. Για να πιστέψεις ότι ένα άτομο όπως εσύ, δεν αξίζεις τίποτα. Ακόμη και αν έχεις εκπαιδευτεί για κάτι τέτοιο, όπως εμείς οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτός ο βασανισμός σε τσακίζει. Οπως και το δυνατό λευκό φως, 24 ώρες το 24ωρο, για να προκαλούν βασανισμό στους κρατούμενους. Σε αυτά προστίθεται ότι δεν μπορείς να γνωρίζεις τι ώρα είναι, αν είναι μέρα ή νύχτα. Δεν μπορείς να μιλήσεις σε κανέναν. Σε έχουν απαγάγει και βρίσκεσαι σε αυτά τα υπόγεια κελιά με τους φύλακες να σε βασανίζουν και να σε απειλούν. Βρίσκεσαι σε απομόνωση. Ολο αυτό είναι τρομερό.
Τι ακριβώς είναι τα «λευκά βασανιστήρια»;
Υπάρχουν δυο είδη βασανιστηρίων. Τα συμβατικά βασανιστήρια, που έχουμε δει ξανά, που προκαλούν πόνο με φυσικό τρόπο, και τα «λευκά βασανιστήρια», που είναι ψυχολογικά βασανιστήρια, τα οποία δεν αφήνουν εμφανή σημάδια. Πολλές φορές είναι χειρότερα από τα συμβατικά βασανιστήρια, από τα οποία μπορεί να περάσει ο πόνος. Στα ψυχολογικά βασανιστήρια ο πόνος παραμένει. Στα «λευκά βασανιστήρια» οι βασανιστές τύλιγαν ορισμένα σημεία του σώματός μας με χαρτί ή ύφασμα για να μην αφήνουν εμφανή σημάδια τα χτυπήματα που μας έδιναν. Το ίδιο και στο κεφάλι. Αυτό συνέβη και στην περίπτωσή μου. Πρόσεχαν να μην αφήνουν ίχνη. Το καθεστώς του Μαδούρο έψαχνε να βρει εναλλακτικές μεθόδους βίας. Σε ορισμένους κρατούμενους όμως, τους έσπαγαν τα γόνατα και τους άφηναν να πεθάνουν.
ΗΠΑ: Ο νέος υπουργός Άμυνας του Τραμπ παρά λίγο θα σκότωνε άνθρωπο με τσεκούρι - Τι τατουάζ έχει [βίντεο]
Εσείς τι βασανιστήρια δεχθήκατε;
Με χτυπούσαν αλύπητα. Με ακινητοποιούσαν για ώρες οι φρουροί και με χτυπούσαν. Σε άλλους κρατούμενους έκαναν και ηλεκτροσόκ. Ειδικά στο κτίριο των μυστικών υπηρεσιών με την ονομασία «Ελικοειδής», όπου έμεινα περίπου 2 χρόνια. Εκεί ξεγυμνώνουν τους κρατούμενους, τους δένουν και τους κρεμάνε ψηλά από τα χέρια και τους χτυπάνε σε όλο τους το σώμα. Τους χτυπάνε με ξύλα και με σίδερα και τους κάνουν ηλεκτροσόκ. Επίσης έχουν μια μέθοδο που την αποκαλούν «tigrito», δηλαδή κλειδώνουν τον κρατούμενο σε ένα μικρό, σκοτεινό, υγρό, βρόμικο κελί και τον αφήνουν μέσα για εβδομάδες ή και μήνες.
Αυτά τα βασανιστήρια μοιάζουν με τα βασανιστήρια της Ιεράς Εξέτασης, στο Μεσαίωνα…
Οι τυραννίες χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα βασανιστήρια από τα παλιά χρόνια. Το ίδιο κάνει και η τυραννία της Βενεζουέλας, αυτό το μαφιόζικο καθεστώς, το οποίο στηρίζει τα καρτέλ της κοκαΐνης και τρομοκράτες και χρησιμοποιεί την πείνα ως μηχανισμό κοινωνικού ελέγχου. Εχει καταστρέψει την εθνική παραγωγή έτσι ώστε ο κόσμος να περιμένει λίγα ψίχουλα για να φάει μόνο από το κράτος. Επίσης διώκει τους αντιφρονούντες, εκατομμύρια συμπατριώτες μου εγκαταλείπουν τη χώρα.
Εσείς προσπαθήσατε να αυτοκτονήσετε στη φυλακή…
Οταν βρίσκεσαι σε μια τέτοια κατάσταση, έρχεται μια στιγμή που δεν θέλεις να ζεις άλλο πια. Ζητούσα από τους φρουρούς να τελειώσει πια αυτό, να με σκοτώσουν. Εκρυψα ξυράφια και τα πήγα στο κελί μου. Δυο φορές προσπάθησα να κόψω τις φλέβες μου. Επίσης προσπάθησα να κρεμαστώ με ένα σεντόνι. Στο κελί είχαν τοποθετήσει μια κάμερα και με παρακολουθούσαν και στη συνέχεια στο κελί μου κοιμόταν και ένας φρουρός.
Τι ήθελε να πετύχει η κυβέρνηση με το βασανισμό σας;
Με τα βασανιστήρια ήθελαν να με αναγκάσουν να ενοχοποιήσω ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως ο Αντόνιο Λεντέσμα, η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, ο Λεοπόλδο Λόπες.
Δεν υπάρχει δημοκρατία σήμερα στη Βενεζουέλα;
Δεν υπάρχει δημοκρατία. Είναι ένα κράτος τρόμου. Το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο χρησιμοποιεί τον τρόμο, τον πανικό, τη βία και την πείνα για να υποτάξει το λαό. Η πείνα δεν είναι μια συνέπεια, είναι μια στρατηγική, μια από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για να ελέγξει τον εξαθλιωμένο πληθυσμό.
Τι κατάληξη πιστεύετε ότι θα έχει αυτή η περιπέτεια για τη Βενεζουέλα;
Δεν χρειάζονται φρεγάτες ή στρατιωτικά άρματα για να λυθεί το πρόβλημα της Βενεζουέλας. Πιο αποτελεσματικές είναι οι πολιτικές παρεμβάσεις. Η Ευρώπη μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για την επίλυση της κρίσης. Οι πολίτες μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Φθάσαμε σε αυτή την κατάσταση επειδή η διεθνής κοινότητα το επέτρεψε, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, το στήριξε. Τώρα η διεθνής κοινότητα πρέπει να πει «φθάνει πια». Δεν είναι μια βοήθεια, είναι μια υποχρέωση.
ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
«Οποιος στηρίζει Μαδούρο το κάνει ή από άγνοια ή επειδή έχει οικονομικές συναλλαγές με το καθεστώς»
Η ελληνική κυβέρνηση, που έχει φιλικές σχέσεις με την κυβέρνηση του Μαδούρο, θα μπορούσε να βοηθήσει; Να χρησιμεύσει ως μεσολαβητής;
Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μεσολαβητής, αλλά πρώτα θα έπρεπε να καταδικάσει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σημειώνεται στη Βενεζουέλα.
Για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αλλιώς πώς θα αναλάμβανε αυτό το ρόλο;
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει το λαό της Βενεζουέλας. Προφανώς έχει το δικαίωμα να ασκήσει την εξωτερική πολιτική που επιθυμεί, αλλά υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να παραβλέψει. Είναι η μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα. Είναι απαραίτητο η ελληνική κυβέρνηση να καταδικάσει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα. Θα ήταν καλό η ελληνική κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί την επαφή και τις καλές σχέσεις που έχει με την κυβέρνηση του Μαδούρο για να του ζητήσει να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και να μεσολαβήσει για μια επίλυση της κρίσης. Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προστεθεί σε αυτήν την Γαλλίας και να ζητήσει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να δικάσει τον Μαδούρο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Στην Ελλάδα αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στα οποία περιλαμβάνονται και μέλη της κυβέρνησης, εξακολουθούν να στηρίζουν τον Μαδούρο. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θέλει να συγκροτήσει ένα προοδευτικό και αριστερό μέτωπο με τη Βενεζουέλα.
Πρέπει να ξέρουν αυτοί ότι καθημερινά χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν τη Βενεζουέλα. Δεν το κάνουν χωρίς λόγο. Υπάρχει πείνα, ο κόσμος τρώει από τα σκουπίδια, αν βέβαια βρουν κάτι στα σκουπίδια. Αυτοί οι Ελληνες πολιτικοί καλό θα ήταν να έρθουν στη Βενεζουέλα, όχι όμως απολαμβάνοντας τις ανέσεις και τις επισημότητες που θα τους προσφέρει αυτή η δικτατορία, αλλά να πάνε να δουν με τα μάτια τους τι πραγματικά συμβαίνει και πόσο υποφέρει ο κόσμος.
Γιατί πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το καθεστώς του Μαδούρο;
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως όποιος στηρίζει την τυραννία στη Βενεζουέλα το κάνει για δυο λόγους: Ή επειδή δεν γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει και βλέπει μόνο μια ρομαντική, επαναστατική ρητορική και δεν βλέπει παραπέρα ή επειδή έχει οικονομικά συμφέροντα, έχει οικονομικές συναλλαγές με το καθεστώς. Μόνο για αυτούς τους δυο λόγους μπορεί κάποιος να στηρίζει τη δικτατορία στη Βενεζουέλα. Απευθυνόμενος στους Ελληνες θέλω να τους πω να προσέχουν τη χώρα τους.
Προσέχετε αυτά τα αγαθά και τις αξίες που έχετε σήμερα, τα οποία θα μπορούσατε να χάσετε αύριο, χωρίς να το καταλάβετε, όπως συνέβη με εμάς. Προσέξτε μη χάσετε τη δημοκρατία, την ελευθερία της σκέψης, προσέξτε τους δημοσιογράφους και το δικαίωμά σας στην ενημέρωση. Να ενωθούμε σαν λαοί για να αντιμετωπίσουμε τα καθεστώτα του λαϊκισμού, της Αριστεράς και της Δεξιάς, που θέλουν να ελέγξουν τους λαούς. Μην παρασύρεστε από πολιτικούς που έχουν μια ρητορική μίσους και εκδίκησης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]