Στο ανακοινωθέν η Άγκυρα πάει ένα βήμα παραπέρα, επικαλούμενη νότα που είχε εκδώσει τον Μάρτιο του 2004 και το 2013 με τις οποίες είχε μονόπλευρα κοινοποιήσει στα Ηνωμένα Έθνη υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο κάνοντας λόγο για παραβίαση δικαιωμάτων της Τουρκίας. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που η Άγκυρα απειλεί εταιρίες, όπως είχε συμβεί και με την Ιταλική ΕΝΙ.
Οι πρόσφατες εξελίξεις με την παραίτηση του πληρώματος ξένων επιστημόνων, του τουρκικού ερευνητικού σκάφους με το οποίο είχε σχεδιάσει η Τουρκία υποθαλάσσιες γεωτρήσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, προκαλούν ιδιαίτερο εκνευρισμό στην Άγκυρα.
Λίβανος: Ισραηλινό πλήγμα σε πυκνοκατοικημένη συνοικία στο κέντρο της Βηρυτού
Σε τι οφείλεται η επιθετική στάση της Άγκυρας;
Παράλληλα η Τουρκία κρατά «ζεστές» και τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο με μικροεπεισόδια όπως αυτό στις Οινούσες με έλληνες ψαροντουφεκάδες αλλά και τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν που σημειώνει μεν ότι η τουρκική πολιτική και στο Αιγαίο είναι στην φιλοσοφία win win αλλά ουσιαστικά εμμέσως πλην σαφώς διατυπώνει διεκδικήσεις.
Το αν όλα αυτά μπορούν να ενταχθούν αποκλειστικά στο κλίμα ασφυκτικής πίεσης που δέχεται η τουρκική λίρα και η οικονομία της Τουρκίας, με την δυσφορία για την περικοπή ενταξιακών κονδυλίων από την ΕΕ και την προσπάθεια για μια πλεονεκτικότερη αφετηρία εν όψει των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ή μια επιθετικότερη στάση είναι το ερώτημα που θα αιωρείται τις επόμενες εβδομάδες, ίσως και μήνες. Έτσι το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο θα συνεχίσει να βρίσκεται στο «κόκκινο».
Πηγή: Deutsche Welle
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]