Η γερμανική ιστοσελίδα παρατηρεί: «Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης στα ελληνικά νησιά ζουν περίπου 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, τρεις φορές περισσότεροι από ότι είναι σε θέση να φιλοξενήσουν οι καταυλισμοί. Ιδιαίτερα δύσκολες είναι οι συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια. Οργανώσεις αρωγής μιλούν για “ανθρωπιστική καταστροφή”. (…)
Η καγκελάριος Μέρκελ επιμένει να χαρακτηρίζει την προσφυγική συμφωνία επιτυχία παραπέμποντας στη δραματική μείωση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από την υπογραφή της συμφωνίας την άνοιξη του 2016. Το δράμα των προσφύγων δεν μοιάζει να παίζει ρόλο σε αυτούς τους υπολογισμούς. Χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Ιταλία θα προτιμούσαν ούτως ή άλλως η Ευρώπη να αποποιούνταν κάθε ευθύνη για όσους ζητούν βοήθεια. (…)
Οι συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια έχουν επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να αναλάβει πρωτοβουλία. Τη Δευτέρα οι ελληνικές αρχές άρχισαν να μεταφέρουν μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες “που χρίζουν ειδικής προστασίας”, όπως λέγεται, στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως ζητούν εδώ και μήνες ανθρωπιστικές οργανώσεις. Με τον τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση αποκλιμακώνει βραχυπρόθεσμα την κατάσταση στη Λέσβο. Παράλληλα όμως δημιουργεί νέα προβλήματα. Ο αριθμός των προσφύγων στην Ελλάδα αυξήθηκε ούτως ή άλλως τις τελευταίες εβδομάδες. Αν ανοίξει, έστω και εν μέρει, ο δρόμος των μεταναστών προς την Αθήνα, τότε αυτό ενδέχεται να ενθαρρύνει ακόμα περισσότερους πρόσφυγες να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Για μια ακόμα φορά η ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική επιστρέφει και πάλι στο σημείο εκκίνησης».
Πριγκίπισσα Αικατερίνη: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Το σοβαρό χειρουργείο
Der Standard: «Τα Σκόπια δεν αποκλείουν πρόωρες εκλογές»
«Το δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ απέτυχε, γράφει η Der Standard. Παρά το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της αλλαγής του ονόματος το δημοψήφισμα απέτυχε λόγω της υπερβολικά χαμηλής συμμετοχής. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ραντμίλα Σεκερίνσκα οι επόμενες επτά με δέκα μέρες θα είναι καθοριστικές. Μέσα σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση θα εξετάσει αν διασφαλίζει στο κοινοβούλιο πλειοψηφία δύο τρίτων για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν διασφαλίσει τη στήριξη βουλευτών της αντιπολίτευσης τότε θα δρομολογήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εντός 60 ημερών.
Από την πλευρά του ο σέρβος πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς επέκρινε τις αντιδράσεις της Δύσης στο δημοψήφισμα. “Οι πολίτες της ΠΓΔΜ απορρίπτουν την αλλαγή του ονόματος και η λαϊκή βούληση πρέπει να γίνει σεβαστή”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σερβίας. ΟΗΕ, ΕΕ και ΝΑΤΟ χαιρέτισαν τη Δευτέρα το αποτέλεσμα και ζήτησαν περαιτέρω βήματα για να επιλυθεί η διένεξη για το ονοματολογικό. Η Ρωσία ωστόσο χαρακτήρισε το δημοψήφισμα άκυρο λόγω της χαμηλής συμμετοχής».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]