Οι συζητήσεις, όπως ανακοίνωσε ο Ζάεφ, θα ξεκινήσουν από αύριο κιόλας ενώ ο ίδιος χαρακτήρισε ως «ύστατη» τη λύση προκήρυξης πρόωρων εκλογών.
«Φυσικά και υπάρχει ενδεχόμενο εκλογών. Ο νόμος και το Σύνταγμα προβλέπουν τις επόμενες κινήσεις. Αλλά ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε προσθέτοντας ότι «εάν όμως οι συζητήσεις αποτύχουν, τότε θα πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές».
Ο Ζάεφ προσδιόρισε από χθες ως πιθανό χρόνο διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών τα τέλη Νοεμβρίου.
Σε ανάλογο μήκος κύματος η υπουργός Αμύνης Ραντμίλα Σεκερίνσκα σημείωσε: «Την ερχόμενη εβδομάδα θα αποτιμήσουμε εάν υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία. Και αν όχι θα προκηρύξουμε πρόωρες εκλογές». Η ίδια δηλώνει ότι οι η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη ίσως να είναι αναγκαία, αλλά δυνητικώς θα εκτροχιάσει το όλο σχέδιο λόγω του σφιχτού χρονοδιαγράμματος».
Μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα, οι ελπίδες των Σκοπίων για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ θολώνουν δραματικά σημειώνει σε ανταπόκρισή του το Reuters.
Πολιτικοί αναλυτές δηλώνουν ότι το αποτέλεσμα περιπλέκει ιδιαίτερα την πορεία του μικροσκοπικού πρώην γιουγκοσλαβικού κρατιδίου προς την ενσωμάτωσή του στις δυτικές δομές.
«Αντί να έχουμε μία πιο καθαρή εικόνα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αυτό θα καταφέρει απλά να βαθύνει την κρίση», λέει στο διεθνές πρακτορείο ο Πέταρ Αρκόφκσι. «Βαδίζουμε προς πρόωρες εκλογές και η ‘Μακεδονία’ δεν έχει χρόνο για αυτό», εκτιμά.
Τέλος, με πιθανότερο σενάριο ότι οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να προκηρυχθούν για τα τέλη Νοεμβρίου το νωρίτερο, μεταφέροντας τις συνταγματικές αλλαγές προς την άνοιξη, ευρωπαίος αξιωματούχος θεωρεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η χρονική σύμπτωση των εξελίξεων στα Σκόπια με τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]